У театрі імені Франка стартував 101 сезон

14:55, 02.10.2020
У театрі імені Франка стартував 101 сезон

«Украдене щастя» - найбільш знакова для театру п'єса Івана Франка.

1 жовтня, після вимушеної перерви, у театрі імені Франка стартував новий 101 сезон. Традиційно, він розпочався із вистави "Украдене щастя". Це вже четверта версія постановки у стінах театру. Та цього разу глядачам запропонували більш сучасний погляд на класичну п’єсу.

 

Як інформує уМ, про це повідомили у пресслужбі театру.

 

«Украдене щастя» - найбільш знакова для театру п'єса Івана Франка. Нова версія, що її пропонує Дмитро Богомазов, принципово відрізняється від багатьох знаних інтерпретацій. Пропонуючи сучасну за своєю сценічною лексикою виставу, режисер відходить від соціально-побутових, етнографічних подробиць. Історія трикутника Микола-Анна-Михайло трансформована в багатошарову психологічну притчу не лише про неможливість побудови щастя на нещасті іншого і не лише про «вкрадене» щастя», - ідеться в повідомленні.

 

Головний режисер Дмитро Богомазов розповів:  "Ми її для себе назвали оперною, вона більш епічна. Вона вийшла в нас не побутовою, а епічною, а також більш сучасною. Тож, той, хто цю п'єсу любить, той, хто очікує почути якісь інтонації, якісь нові ноти, то це до нас".

 

Конфлікт протистояння оголений до глибинних категорій людського існування: обітниця, зрада, пристрасть, честь, совість, прощення. Об'єднуючи взаємозаперечні поняття, режисер перетворює історію взаємин персонажів на парадоксальне існування, переносячи їх в інший вимір свідомості.

 

"Те, що ми не співаємо українських пісень – не означає, що ми відійшли від прочитання більш сталого. Мені здається, що ця робота дуже чесна по відношенню до матеріалу, тому що ми зробили саме так, як ми хотіли зробити саме в цей період, саме в цей час", – поділилась заслужена артистка України Тетяна Міхіна.

 

"Ми все одно говоримо, що вічне кохання завжди актуальне", – зазначив заслужений артист України Дмитро Рибалевський.

 

Зазвичай, головні ролі в п'єсі "Украдене щастя" виконують досвідчені актори, проте, цього разу режисер вирішив ризикнути й запросити молодих виконавців. Зокрема, Олександр Ярема – новачок у театрі, проте вже грає одну з основних ролей. Режисер впевнений, що їхнє бачення цих не простих ролей, відкриє класичну п'єсу під іншим кутом.

 

"Така п'єса ще й в такому театрі. Я тільки перший рік у театрі, до мене грали такі корифеї, як Богдан Сільвестрович, це відповідально у такому величезному масштабі", – підкреслив заслужений артист України Олександр Ярема.

 

Водночас, Дмитро Богомаз не зізнається який був основний посил його інтерпретації. Він впевнений, що кожен глядач побачить те, що йому потрібно. Вже від жовтня п'єса "Украдене щастя" – на основній сцені театру. До того ж у цьому сезоні на глядачів очікує одразу кілька новинок. У листопаді на камерній сцені відбудеться прем'єра вистави "Трамвай бажання", а на основній – п'єса "Сірано де Бержерак".

 

Переглянути репертуар та замовити квитки можна на сайті театру.