Театр Франка: вистави онлайн і читання книжок

09:24, 20.03.2020
Театр Франка:  вистави онлайн і читання книжок

Покажуть, зокрема, ювілейний вечір пам"яті Богдана Ступки. (Архівне фото)

Під час карантину Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, який цього сезону відзначає 100-літній ювілей, відкриває доступ до записів архівних вистав. У кожного, хто має доступ до інтернету, незалежно від місця проживання, шість вечорів поспіль є можливість відчути атмосферу Першої сцени України різних років. Прожити вечір вшанування 75-річчя легендарного Богдана Ступки, якого не стало 2012-го, у 2016-му чи перенестися аж у 1940-ий, щоб побачити «Украдене щастя» режисера Гната Юри.


Упродовж наступних тижнів на франківському youtube-каналі глядачі безкоштовно зможуть побачити :


20 березня - "В степах України" О. Корнійчука (режисер Г. Юра), 1940;
23 березня - "Касандра" Лесі Українки (режисер С. Сміян), 1970;

 

26 березня - "Крила. Вечір з Богданом", ювілейний вечір з нагоди 75-річчя від дня народження Богдана Ступки, 2016;
29 березня - "Цар Едіп" Софокла (режисер Р. Стуруа), 2004;

 

31 березня - "Украдене щастя" І. Франка (режисер Г. Юра), 1940;
3 квітня – «Легенда про Фауста» Шпіса, Марло, Гейсельбрехта (режисер Андрій Приходько), 2008.

 

За традицією, початок вистав о 19:00. Посилання на трансляцію з'являтиметься на сторінці театру у мережі фейсбуко 18:55. Постійна адреса youtube-каналу франківців - https://www.youtube.com/channel/UC6PLkJPkrioar9d_FUuNf3A?view_as=public

 

Також театр планує показати більше бенефісів акторів та режисерів, зокрема Богдана Бенюка та Степана Олексенка.

 

До речі, кому цікава історія Театру Франка, який з 1926 року базується в Києві, на сайті може почитати 20 книжок. Представлені від масштабної деталізованої монографії у трьох частинах багаторічного його очільника Михайла Захаревича "Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка у динаміці соціокультурних перетворень 1920-2001 років" до раритетного видання про театр Соловцова 1876-1901 років.

 

Онлайн-бібліотека працює за посиланням -  http://ft.org.ua/ua/about/history/library  .


Нагадаємо, офіційним днем народження Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка є дата першої прем’єри колективу — 28 січня 1920 року — тоді показали «Гріх» за п’єсою Володимира Винниченка про Київ останніх імперських літ. А починалося все з того, що у Вінниці об’єдналися частина акторів Молодого театру на чолі з 32-річним Гнатом Юрою та актори Нового Львівського театру, очільником якого був 29-річний Амвросій Бучма. Назвалися — «Новий Драматичний театр імені Івана Франка».

 

Як повідомляла УМ, театр імені Івана Франка відзначить ювілей міжнародним фестивалем.