Зініційований диригенткою Оксаною Линів LvivMozArt закріплює за Україною статус мистецького центру

12:43, 13.08.2019
Упродовж 9 днів третьо­го сезону LvivMozArt відбулося понад 25 проектів: масштабні концертні постановки, вечори камерного формату, перформанси, презентації та речиталі, науковий симпозіум.
 
А виставка у Палаці Потоцьких «Династія Моцартів», створена спільно з фундацією Моцартеум (Зальцбург, Австрія) у рамках цього міжнародного фестивалю класичної музики, триватиме до кінця серпня.
 
Частина знакових фестивальних подій відбулася за підтримки Міністерства Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії, Бундесканцелярії цієї країни, Австрійського бюро кооперації у Львові, Українського інституту та Посольства Республіки Австрія в Україні у межах двостороннього Культурного року Австрія-Україна 2019. 
 
«Це історія про зірок: коли одна зірка Оксана Линів запалила зірку Львова на карті МоцАрту світу; запалює нові зірки і дарує нам радість», — лаконічно сказав на концерті-закритті Андрій Садовий, мер міста, яке три роки поспіль влітку масовано нагадує про те, що тут із 1808 по 1838 рік жив і творив молодший син віртуоза Вольф­ганга Амадея Моцарта — Франц Ксавер. Він, через дві сотні літ після життя на Галичині, став патроном LvivMozArt і привів у 2019-му українське місто Лева до об’єднання тепер уже 11 країн, якими пролягає культурний маршрут «Європейські стежки Моцарта». 
 
LvivMozArt зініціювала і заснувала уродженка міста Броди Львівської області Оксана Линів — нині головна диригентка Опери та Філармонійного оркестру австрійського Ґраца. Талановита і цілеспрямована 41-літня арт-директорка фестивалю є також засновницею, диригенткою та художньою керівницею Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU, який об’єднує музикантів 12-22 років із багатьох міст: Львова, Києва, Донецька, Тернополя та інших. Одна з найяскравіших представниць жінок-диригентів на світовій сцені — лауреатка престижної міжнародної нагороди Trebbia International Awards у номінації «Мистецька діяльність», нагороджена титулом «Зірка року 2015» у номінації «Класика» та призом Мюнхенського оперного фестивалю 2015 року. 
 
Проектами фестивалю LvivMozArt, як і всією музичною діяльністю, Оксана Линів створює Україні імідж конкурентоздатного європейського культурного центру, куди сходяться творчі дороги виконавців із різних не лише країн, а й континентів. Цьогоріч на концертних майданчиках виступали, зокрема, відомі і закордонним поціновувачам класики українські солісти: сопрано Сусанна Чахоян, бас Сергій Магера, мецо-сопрано Ірина Житинська, тенор Олександр Шульц, піаністка Катерина Тітова, скрипалі Андрій Мурза та Валерій Соколов. Чарувала південно-африканська оперна співачка Пумеза Мацікіза, яку за особливий тембр голосу порівнюють із Марією Каллас. У рамках фестивалю вперше в Украіїні була нагода почути світового короля клезмеру — Гіору Фейдмана, одного з авторів музики для оскароносного фільма «Список Шиндлера», віртуоза, що поєднав у своєму авторському стилі джаз, класику та єврейські мотиви. Серед оркестрів варто виокремити Баварський молодіжний BLJO . Його 110 юних музикантів запам’яталися гостям Львівської опери бездоганним виконанням симфонічної поеми Ріхарда Штрауса «Так казав Заратустра» під керівництвом швейцарського диригента Ніколаса Рауса.
 
Першим концертом третього сезону LvivMozArt, який цього року наскрізною темою визначив поєднання «Музика і література», став проект «Пам’яті Йозефа Рота» у місті Броди біля зруйнованої у роки Другої світової однієї з найбільших у Східній Європі синагоги. Ним ушановали відомого німецькомовного письменника, який там народився, а потім став частиною української, німецької та австрійської культур. Сцену, яка умістила понад 200 виконавців, розробляли більше шести місяців. Видовищне й щемливе музичне дійство нагадало про важливість й актуальність перестороги «Ніколи знову!» Його кульмінацією стало виконання масштабної Третьої симфонії Kaddish видатного американського композитора, диригента та гуманіста Леонарда Бернстайна, сина єврейських емігрантів, які походили з Рівненщини. Пробирав речиталь Сунні Мелез — швейцарської сценаристки, актриси кіно і театру угорського похо­дження. Супроводжували солістів Академічний симфонічний оркестр INSO-Lviv та Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик».
 
Масштабний LvivMozArt — це уже одна з візитних карток висококультурної України, яка пам’ятає своїх достойників, коли б і скільки вони не жили тут. А ще промоутер нашої країни у світі, бо про фестиваль активно пишуть зарубіжні ЗМІ. Коловорот музики у Львові даватиме відлуння повсюди, де потім виступатимуть учасники міжнародного LvivMozArt, яким диригує Оксана Линів. n