У Дніпрі знімають фільм про Олеся Гончара

10:41, 06.01.2018
У Дніпрі знімають фільм про Олеся Гончара

Олесь Гончар у Новомосковську в 70-ті роки ХІХ ст.

Зйомки фільму про відомого краянина, письменника Олеся Гончара, приуроченого до сторіччя з дня його народження, розпочали у Дніпрі у січні 2018 року.

 

Про це повідомляє Центр культури української мови імені Олеся Гончара Національного гірничого університету в Дніпрі.

 

За інформацією з Центру, режисером художньо-документального фільму є Валерій Степанян-Григоренко – знаний режисер, драматург і продюсер, доктор мистецтвознавства.

 

Як розповіли в Центрі, знімальний процес розпочався в Ломівці (віддаленому районі Дніпра), в будинку на вулиці Клубній, 25, де жив Олесь Гончар і де був написаний роман «Прапороносці», і продовжився в Свято-Троїцькому соборі в Новомосковську, який є головним героєм роману «Собор».

 

«Відвідав режисер і Національний гірничий університет, вікна якого виходять на вулицю Олеся Гончара, якою понад 70 років тому з Ломівки студент, майбутній класик української літератури, поспішав на навчання», – розповіли в Центрі.

 

Планується, що презентація фільму про Гончара відбудеться навесні у Дніпрі, в Центрі культури української мови імені Олеся Гончара.

 

Раніше в Дніпрі розпочалася кампанія популяризації літературної творчості Олеся Гончара та інших письменників-земляків «Слово на стіні» – мистецька ініціатива творчої молоді.

 

Перший об’єкт – графіті із цитатою з забороненого за радянських часів роману «Собор» – волонтери створили на зупинці в студентському районі, на розі вулиці Телевізійної та проспекту Гагаріна. Пізніше на інших будівлях і зупинках міста з’явились цитати з творів українських класиків, а також портрет Олеся Гончара на паркані біля входу на подвір’я біля студентських гуртожитків.