Макрон і Зеленський домовилися про десятки артсистем Caesar для ЗСУ

18:28, 10.02.2024
Макрон і Зеленський домовилися про десятки артсистем Caesar для ЗСУ

Гаубиці Caesar добре зарекомендували себе на передовій в Україні. (Фото Генштабу ЗСУ)

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон провели телефонну розмову, в ході якої домовилися про поставки зброї для ЗСУ, зокрема, артилерійських систем Caesar та снарядів до них.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в суботу.

 

На початку розмови Зеленський передав співчуття рідним та близьким французьких гуманітарних працівників, які загинули від російського удару по Херсонщині, і побажав найшвидшого одужання пораненим.

 

Також глава держави подякував Франції за неослабну підтримку як на рівні адміністрації президента Макрона, так і на рівні французького суспільства.

 

Лідери двох держав обговорили поточну ситуацію на полі бою та оборонні потреби України, серед яких дрони, артилерійські системи та снаряди, засоби РЕБ і системи ППО різних видів, як переносні, так і далекого радіуса дії.

 

Президент України високо оцінив започаткування Францією та США "Коаліції артилерії", у межах якої Париж передасть Україні десятки артилерійських систем "Цезар" і снарядів до них.

 

Глави держав також обговорили підготовку двостороннього документа щодо безпекових гарантій у межах Вільнюської декларації G7.

 

За словами Зеленського, активна підготовка провідними європейськими країнами двосторонніх безпекових угод демонструє лідерство Європи, мотивує українське суспільство та воїнів і посилає потужні сигнали росії щодо неослабної підтримки Європою України.

 

Як повідомляла "УМ", в рамках артилерійської коаліції Франція щомісяця постачатиме Україні до 50 авіабомб A2SM