Ахметов вимагає від рф відшкодування усіх збитків

14:01, 11.04.2023
Ахметов вимагає від рф відшкодування усіх збитків

За приблизними підрахунками Ахметов внаслідок війни втратив чи не 70% своїх активів (Фото з відкритих джерел)

Український олігарх Рінат Ахметов подає позов проти росії, щодо надання компенсації за руйнацію його підприємств, завдану війною.

 

Однак точну суму збитків порахувати не можуть навіть в його бізнес-імперії. Деякі експерти кажуть, що олігарх втратив до 70% своїх активів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслжуба SCM. 

 

Йдеться про "Єнакіївський металургійний завод", "ДТЕК Ровенькиантрацит", "ДТЕК Свердловантрацит", навчально-тренувальна базу "Кірша" та "Донбас Арену", в будівництво якої було інвестовано понад 400 мільйонів доларів. Гроші, які відшкодовуватиме агресор, будуть в майбутньому спрямовані на відновлення України.

 

«Я подаю позов на повне відшкодування країною-агресором усіх заподіяних нам з 2014 року збитків на незаконно окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, і кримінальне покарання. Відшкодовані кошти я вкладатиму у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України»,– прокоментував Ахметов.

 

Як нагадали у компанії SCM у 2018 році вже був поданий позов до арбітражного суду в Гаазі, щодо енергетичних активів ДТЕК у анексованому Криму, а у 2022 році – до ЄСПЛ з переліком активів, знищених чи захоплених після повномасштабного вторгнення росії. Юридичні служби SCM і всіх бізнесів Ріната Ахметова докладають максимальних зусиль для повного і вичерпного правового переслідування росії, шукають необхідні інструменти та опції в міжнародній процесуальній практиці.

 

До слова, за даними видання "Фінанси.юа", статки Ахметова до війни оцінювалися в 7,6 мільярда доларів. А після 24 лютого він став абсолютним лідером по втратах. Серед українських бізнесменів Ахметов втратив найбільше заводів і підприємств, бо більшість з них розташовані тепер на окупованій території. Йдеться щонайменше про понад 3,8 мільярда доларів.

 

Найбільші активи Ахметова – Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та завод "Азовсталь" – зруйновані повністю. На ММК Ахметов втратив 2 мільярди 30 мільйонів доларів, загибель "Азовсталі" йому коштувала приблизно 17 мільярдів. І це лише прямі втрати.

 

Крім того, Ахметову належить ДТЕК, інфраструктура якої постійно зазнає руйнувань внаслідок обстрілів.

Ще минулого року олігарх заявляв, що судитиметься з рф за зруйновану "Азовсталь".

 

Наразі можна згадати лише два найвідоміших випадки відшкодувань збитків завданих війною: це репарації, які сплачувала Німеччина після Другої світової війни, та рішенням Міжнародного суду ООН щодо війни між Конго та Угандою.

 

Як інформує Україна молода, подати  позов проти росії раніше готувалася компанія "Укртелеком", яка належить Рінату Ахметову, вимагаючи компенсувати збитки майже на пів мільярда гривень завдані бойовими діями.