На базі «Турбоатому» і «Електроважмашу» створять концерн «Українські енергетичні машини»

17:55, 22.10.2021
На базі «Турбоатому» і «Електроважмашу» створять концерн «Українські енергетичні машини»

Цикли виробництва турбін та генераторів тривають місяці, а іноді й роки. (Фото із сайту АТ «Турбоатом»)

Питання об’єднання харківських заводів «Турбоатом» і «Електроважмаш» у концерн «Українські енергетичні машини» обговорювалося під час розширеної наради у Кабміні.

 

Новий промисловий гігант перейде у безпосереднє керівництво уряду, тому нинішній власник підприємств – Фонд держмайна, готує для передачі їхній контрольний пакет акцій.

 

Як передає УМ, цю новину на своїй сторінці у Facebook повідомив сьогодні виконуючий обов’язки голови Харківської облдержадміністрації Олександр Скакун. 

 

«Об’єднання "Турбоатому" та "Електроважмашу" – у завершальній фазі, - написав він. - Розібралися з кредиторами – зокрема, з "Енергоатомом". Прописали та затвердили графіки погашення заборгованостей.

 

Що це означає для регіону? Два підприємства збережені. Перспектива їх роботи зрозуміла. Колективи матимуть робочі місця та зарплатню. Нові контракти гарантуються. Держава, безумовно, має вміти ефективно витрачати гроші на соціальні потреби, програми розвитку та інфраструктурні проєкти. Але при цьому вона повинна вміти їх заробляти. Ця історія - саме про це».

 

До серпня цього року «Електроважмаш» мав державну форму власності. Але для того, аби об’єднатися  з АТ «Турбоатом», вітчизняний виробник гідро- і турбогенераторів був  реорганізований в акціонерне товариство.

 

«Ми зберегли за собою юридичну особу і код ЄДРПОУ, всі ліцензії та сертифікати, - повідомила прсслужба компанії. - Дебіторські і кредиторські заборгованості перейшли до правонаступника підприємства – АТ "Завод "Електроважмаш".

 

Рішення створити концерн у харківських виробничників виникла після того, як обидва заводи  були внесені до списку так званої «великої приватизації». І хоча процес реорганізації навряд чи буде легким, майбутній концерн обіцяє бути успішним.

 

«Звичайно, певні незручності будуть, - прокоментував ситуацію гендиректор «Турбоатому» Віктор Суботін. – Ми вже зараз це відчуваємо, коли даємо інформацію нашим постійним замовникам про майбутні зміни назви.

 

Але це не критично, оскільки ці заводи виробляють одиничну продукцію під конкретного замовника. Цикли виробництва турбін та генераторів тривають місяці, а іноді й роки. З нами мають справу не тому, що назва красива, а тому, що ми серйозні виробники».