США оголосили надзвичайний стан через кібератаку на трубопровід Colonial Pipeline

10:28, 10.05.2021
США оголосили надзвичайний стан через кібератаку на трубопровід Colonial Pipeline

Наразі Colonial Pipeline все ще відновлює роботу після кібератаки. (Фото з сайту Colonial Pipeline)

Уряд США підозрює злочинне угрупування DarkSide у причетності до кібератаки на американський трубопровід Colonial Pipeline, яке відбулося днями. Відтак, у даній ситуації відстежується російський слід.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють світові ЗМІ з посиланням на впливові джерела у Вашингтоні.

 

Так, джерела NBC News повідомили, що хоча російські хакери часто працюють в Кремлі як "фрілансери", перші ознаки вказують на те, що це була злочинна схема, а не напад з боку держави.

 

Тоді як за словами джерела CNN, діяльність DarkSide зазвичай націлена на країни, де не говорять російською.

 

Відомо, що DarkSide проникло в мережу Colonial і отримало майже 100 ГБ даних. Захопивши дані, хакери заблокували дані на деяких комп'ютерах і серверах, зажадавши викупу. У разі невиплати хакери пригрозили витоком даних.

 

DarkSide розробляє програмне забезпечення, що використовується для шифрування і крадіжки даних, потім вчить "афілійованих осіб", які отримують інструментарій, що містить програмне забезпечення, шаблон електронного листа із запитом вимагача і навчання, як проводити атаки. Потім кіберзлочинці-партнери виплачують DarkSide відсоток від своїх доходів від будь-яких успішних атак програм-вимагачів.

 

Наразі уряд США оголосив надзвичайний стан після кібератаки на один з найбільших трубопроводів в США Colonial Pipeline.

 

Президент Джо Байден може задіяти низку надзвичайних повноважень, щоб гарантувати, що паливо, транспортуванням якого займається Colonial Pipeline, продовжить надходити в великі міста і аеропорти на східному узбережжі США попри відключення трубопроводу.

 

Зокрема, влада має право відмовитися від безлічі вимог, що регулюють склад бензину, і навіть наказати використовувати американські кораблі для перевезення палива та інших вантажів між американськими портами.

 

Зараз збільшена кількість часу, яке водії-перевізники можуть проводити за кермом при транспортуванні палива. Як правило, водії можуть бути за кермом не більше 11 годин протягом 14-годинного робочого дня.

 

Наразі Colonial Pipeline все ще відновлює роботу.  Компанія перекрила трубопровід на дистанції майже 9 тисяч кілометрів, щоб стримати кібератаку.

 

Colonial Pipeline щодня транспортує близько 2,5 мільйона барелів бензину, дизельного, реактивного палива та інших нафтопродуктів з американських нафтопереробних підприємств біля узбережжя Мексиканської затоки до густонаселених штатів США на сході та півдні країни. Загалом трубопровід забезпечує доставку 45% усього палива на східному узбережжі США.

 

Експерти заявляють, що ціна на паливо, ймовірно, зросте на 2-3% 10 травня. Вплив на ціну може бути гіршим, якщо робота трубопроводу буде заблокована й надалі.

 

Як повідомляла "УМ", у Німеччині заблокували будівництво "Північного потоку-2".