Тому що... розтринькуємо держрезерв

14.09.2007
Тому що... розтринькуємо держрезерв

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Ще донедавна Прем’єр–міністр України Віктор Янукович щиро вірив, що його народ живе у багатстві та радості. Але передвиборчі поїздки регіонами, які прес–служба Кабміну гордо іменує робочими, переконали його у протилежному. «Мене вразила бідність, яку я побачив, проїжджаючи Сумською областю», — самокритично заявив він учора в старовинному Конотопі. Саме цій та наступним фразам судилося стати історичними — ними піарщики Кабміну вирішили виправдати своє дивне рішення: не оголошуючи офіційно про продовольчу кризу в державі, почати «викид» на ринок м’яса, борошна і круп з державного резерву. «Для стабілізації ситуації», — скромно оголосили на урядовому сайті.

Небувале як для першої декади осені зростання цін, яке ми маємо нині в Україні, набуває деяких ознак віртуальності. З одного боку, з ним стикаються усі мешканці країни, але уряд, який має нести відповідальність за таке, навіть не спромігся на фаховий коментар. Ну, це якщо не враховувати заяв на кшталт «помаранчеві розвалили економіку ще в 2004 році і не змогли домовитися з Росією». Головного — визнати факт продовольчої кризи і зрозуміло пояснити, що виконавча влада планує робити далі, громадськість від неї не почула.

Натомість днями фахівці звернули увагу на скромний документ, який видав Кабінет Міністрів. Мовляв, уважно розглянувши пропозицію Держрезерву, уряд погодився реалізувати продукти у кількостях, які «перевищують обсяги незнижуваного запасу». У перекладі з чиновницької мови на людську це значить — відкрити «закрома» держави і продавати все! На таку думку наштовхує пропозиція реалізовувати м’ясо «на конкурсній основі з... обмеженою участю» та інші подібні фрази езопової мови.

Незнижуваний продовольчий запас, як відомо, використовується за так званих форс–мажорних обставин: стихійного лиха та інших катаклізмів, які зненацька звалюються на голову влади та паралізують життя у державі. Частково використовують незнижувані запаси під час сезонних цінових криз — наприкінці зими та на початку весни. Саме у цей період зменшуються запаси продуктів харчування, до нового врожаю ще далеко, а тому ціни повільно повзуть догори. Аби протистояти цьому, уряд «злегка» виступає гравцем на ринку — з огляду на його можливості, доволі потужним, і таким нехитрим методом гальмує сезонне подорожчання.

Яке саме лихо державного масштабу сталося наприкінці літа, коли свіжий урожай тільки–но заклали до комори, але ціни на нього різко стрибнули догори, нам не пояснив ніхто. У ці дні за усіми законами економіки вирощене та вироблене в Україні має бути дешевшим, ніж будь–коли: пропозиція у цей період зазвичай значно перевищує попит. Оскільки жодної планомірної роботи із подолання кризи не ведеться (принаймні про неї уряд не повідомляв), можна зробити висновок, що фахівці із Кабміну активно воюють не із причиною, а з наслідком. Але біда у тому, що штучно створена картина «благополуччя» вже через півроку може вилізти для країни боком: ресурсів, аби впливати на об’єктивний процес зростання ціни, навесні не буде. Ми вже мовчимо про, тьфу–тьфу, ситуацію, коли запаси Держрезерву треба буде використовувати за їхнім прямим призначенням. Втім стратегія, як надійно залишитися на посаді, вища цієї економічної «метушні».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Візит Віктора Януковича на Сумщину супроводжували два курйози. Під час виступу у тому ж Конотопі ведучий кілька разів звертався до публіки, яка згідно із рознарядкою оточила сцену: «Давайтє попрівєтствуєм нашего Віктора Фйодоровіча!». Але народ знову і знову мовчав. Це маленьке фіаско, мабуть, настільки вплинуло на чутливого Прем’єра, що, піднявшись на сцену у Путивлі, він широко посміхнувся до натовпу: «Здравствуйтє, дорогіє конотопчанє!».

 

МАЛА БАТЬКІВЩИНА

Наїдайтесь хлібом, донеччани, бо дорожчатиме

Днями міський голова Донецька Олександр Лук’янченко «заспокоїв» городян — хліб хоча й подорожчає, але не більше, ніж на 20 відсотків, повідомляє власкор «УМ» Павло Кущ. Інформацію про зміни цін на хлібопродукцію на зустрічі з журналістами підтвердив і голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко. Вказавши, що за «старими» цінами хліб продаватиметься ще 20 днів.

Для підтримання теперішніх цін хлібовиробникам Донеччини надходить борошно із Держпродрезерву за ціною, що на 20 відсотків нижча за середню в регіоні. Та навіть подібна практика не вирішує проблеми, адже нині збитки обласних хлібопеків становлять 1,5 мільйона гривень. Це вже призвело до закриття окремих хлібозаводів асоціації «Донбасхліб».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>