«Прорвалися» в міні–Давос Кінахом

06.09.2007

Учора в польських Карпатах, у курортному селищі Криниця–Гурська, розпочався вже 17–й за ліком Міжнародний економічний форум країн Центрально–Східної Європи. Центральною темою цього вересня буде спільна Європа — «Європа: криза, зміни або шанс?».

Форум у Криниці поляки називають «міні–Давосом», і хоч до класності та обсягу потоку капіталів, які надходять після домовленостей, досягнутих у справжньому, тобто швейцарському, Давосі, криницькому форуму далеко, втім він є подією у політичному житті регіону. Так от, цю подію цьогоріч українська влада дещо проігнорувала.

Зазвичай до Криниці приїздили глава уряду, іноді — глава Української держави. Наближення виборів цьогоріч унеможливило політес, тож Віктор Янукович, як сповістили джерела «УМ» в уряді, відмовився від поїздки буквально два дні тому. Замість нього поїде віце–прем’єр Анатолій Кінах — певно, показувати книжку «Український прорив». Представництво України не витримано навіть на міністерському рівні — так, натомість міністра енергетики їде його заступник. Помітні політики теж проігнорували запрошення польських організаторів форуму — вся сила зосереджується на внутріукраїнського «споживача», думки на експорт сьогодні не несуть прагматизму, та, власне, де вони, думки? Їхати в Європу, навіть ближню і дружню, ні з чим. Таке ставлення до форуму дисонує з поведінкою політиків у останні роки «кучмізму», коли до Криниці, аби послати свої месиджі Заходу, приїздили лідери демократичної опозиці, зокрема Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко.

Як повідомили «УМ» в амбасаді Польщі в Києві, до участі у форумі зголосилися чимало політологів, також у Криниці очікують Катерину Ющенку та представників очолюваного нею Фонду «Україна–3000».