Клон помер

05.09.2007
Клон помер

У Каськіва документи в порядку. (Фото УНІАН.)

Учора партія «Пора», яку очолює Владислав Каськів, підтвердила свою «канонічність» і відстояла право брати участь у цих виборах (нагадаємо, «порівці» балотуються у списку блоку «Наша Україна — Народна самооборона»). Одразу два суди винесли рішення на користь «помаранчевого» блоку, визнавши нелегітимність тієї «Пори», котру очолив Ярослав Годунок, а потім, за сприяння Партії регіонів, ще й зареєстрував її у Центральній виборчій комісії.

Апеляційний адміністративний суд міста Києва визнав протиправними дії Міністерства юстиції, котре видало «Порі–2» печатки та інші документи, потрібні для реєстрації в ЦВК. Він лишив у силі попереднє рішення окружного суду і відтак підтвердив істинність каськівської «Пори».

Інше рішення було винесене Окружним адміністративним судом. Він скасував постанови Центральної ви–борчої комісії про реєстрацію «Пори» (Годунка) і виключення зі списку «НУНС» представників команди Каськіва. Якщо не буде апеляції, то через кілька днів рішення суду вступить у силу, а «Пора» — відновить сатус–кво. «Оскільки скасовано неправомірні постанови, це означає, що відновлюється дія попередніх постанов ЦВК, згідно з якими представники «Пори» були учасниками списку «НУНС», — зазначив у коментарі «УМ» Владислав Каськів.

Утім «Пора–1» не вважає цей конфлікт вичерпаним. «Крапку ще не поставлено, — каже Каськів. — Ми будемо домагатися покарання винуватців злочину. Провокатори з Партії регіонів, а тим більше провокатори–виконавці, мають бути покарані, щоб не створювати небезпечний прецедент в українській політиці». Пан Владислав нагадав, що вже порушено кримінальну справу за фактом фальсифікації печатки і партійних документів «Пори».

Владислав Каськів також звертає увагу на несумлінні, м’яко кажучи, дії Міністерства юстиції. «Такого світ не бачив, щоб в один день з моменту звернення абсолютно невідомим людям видавали реєстраційні документи партії, — скаржиться лідер «Пори». — Хоча перед тим Мін’юст було заздалегідь повідомлено, що буде звернення з представленням оригінальної печатки. Таких фактів — купа! І сам факт красномовний: якщо Міністерство юстиції не може захистити свою позицію в суді — про що тут говорити?!»

Відповідаючи на запитання, чи домагатиметься «Пора» притягнення до відповідальності ще й чиновників Мін’юсту, Владислав Каськів каже, що для цього існують відповідні компетентні органи, і треба дочекатися їхнього слова.