День ожилих «мерців»

05.09.2007
День ожилих «мерців»

«Аншлаг, аншлаг»: так учора виглядала сесійна зала «коаліційної» Верховної Ради. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Кому «дулю», кому «фігу» зозулі накували...

На людей подивитись і, що головне, себе показати — якщо є така нагода, то чого б нею й не скористатися? Тим паче напередодні виборів, коли кожна поява в ефірі — на вагу виборчих голосів. От і злетілися вчора «коаліційні» нардепи 5–го скликання під «купол» Верховної Ради, як мухи не мед: демонструвати виборцям свою південну засмагу, як Сергій Головатий, нову зачіску, як аж посвіжіла з новим кольором волосся білявка Ганна Герман, і, звісно, свою неперевершену красномовність, як переважна більшість тих, хто цього дня роздавав коментарі журналістам і виступав з трибуни. Яких тільки «перлів» не лунало в бік Президента й опозиції! Дійшло навіть до невеличкої мовної дискусії: «регіонал» Михайло Чечетов, виступаючи російською мовою, «дотепно» охрестив зображення кулака на «ржавих» плакатах «Нашої України — Народної самооборони» «дулею». Майстер красного слова Олександр Мороз виправив колегу: мовляв, якщо вже говорити російською, то не «дуля», а «фіга».

До слова, того дня парламентарії, яких зареєструвалося «аж» 269, могли оцінити не лише філологічний, а й поетичний дар свого спікера: за розпорядженням Мороза, у сесійній залі їм роздали збірочку його авторства «Кують зозулі...». Під час оголошеної згодом перерви дехто з нардепів її погортав, хоча зранку значно більшою популярністю користувалася інша забавка: у кулуарах встановили кілька автоматів доступу до інтернету. «Ти дивись, ось я тицяю в екран сюди, і ось сюди — і тут твоя пика!» — реготали якісь неідентифіковувані для простого смертного нардепи, знаходячи свої портрети на сайті ВР.

«Ще колишнішим» теж цікаво

Не виключено, що належали ці двоє не до 5–го, а до котрогось із попередніх скликань парламенту. Бо таких у коридорах можна було зустріти чимало. «УМ» спершу було вирішила, що вони теж прийшли позасідати в сесійній залі — недарма ж опоненти нинішньої коаліції інакше, як «зборами колишніх депутатів», учорашнє засідання ВР не називають. Утім до зали ніхто нібито не проривався — навіть Микола Габер, який інколи полюбляє начепити старий депутатський значок і зайти до «святая святих» поностальгувати. Як зізнався екс–голова Партії зелених Віталій Кононов, він прийшов до парламенту, бо просто «цікаво».

Було справді цікаво. Спершу Мороз у вступному слові полаяв Президента, який «очолює похід проти Конституції і парламенту», «тисне й блокує роботу Конституційного Суду» та Центральної виборчої комісії тощо. І, пославшись на Основний закон, запевнив усіх у повній повноважності і правочинності Верховної Ради, а отже, й рішень, ухвалених на її пленарному засіданні.

Про корів і ЦВК

Власне рішень було кілька. Зокрема, парламентарії ухвалили постанову про календарний план проведення четвертої сесії ВР 5–го скликання, згідно з яким у період до 30 вересня пленарні засідання планується проводити «винятково для вирішення нагальних соціально–економічних та політичних питань, зокрема, для представлення Держбюджету на 2008 рік». «В основному» ж до виборів нардепи планують «зосередитися на роботі в комітетах і фракціях і роботі в округах».

Та найбільше уваги, звісно, було прикуто до іншого голосування — обіцяного скасування недоторканності та пільг. Причому у варіанті коаліції це стосується не лише депутатів, а й Президента, Прем’єр–міністра тощо. «Якщо хоч одна корова залишиться священною, то священним залишиться і все стадо!» — сипав дотепами з цього приводу колишній «нашоукраїнець» Борис Беспалий.

При цьому чи не кожен коментатор не стомлювався наголошувати на тому, що якби, мовляв, «помаранчеві» й справді так хотіли скасувати недоторканність, то кинули б усе й «на вертольотах прилетіли» (Беспалий) до сесійної зали, умовили б Президента «на одну годину скасувати свій указ про розпуск ВР» (Герман) і проголосували б за відповідне рішення. На спроби кореспондентки «УМ» з’ясувати, в якому статусі повинні приходити в законодавчий орган ті люди, які добровільно склали мандати, і чиї заяви про припинення повноважень офіційно зачитували Голова ВР та його перший заступник, відповідь була однаковою: насправді процедура складення їхніх повноважень незавершена. Бо завершити її повинен Центрвиборчком. Чому, коли і яким чином — у такі деталі опитані нами «коаліціонери» не вдавалися, позаяк, схоже, більшість із них відповіді на це запитання не знали й самі, просто цитували кимось «підказану» авторитетну думку...

Чіткої відповіді на запитання, чи можна вважати засідання вже розпущеного парламенту легітимним, уникав і міністр юстиції Олександр Лавринович. Але не тому, що сумнівався у повноважності ВР, а всім своїм виглядом демонструючи, що він узагалі не розуміє, звідки взялося таке дурне запитання. Що ж до того, чи вступлять у дію ухвалені на цій сесії закони, пан Лавринович відповів чітко: безперечно — якщо їх підпише Президент.

Щось таки скасували

Але повернімося до «недоторканної» теми. 261 голосами «за» парламент скасував депутатські пільги та привілеї, внісши відповідні зміни до закону про статус народного депутата. А от із недоторканністю не все так просто, адже для того, аби її зняти, треба вносити зміни до Конституції. Що, нагадаємо, можна зробити тільки понад 300 голосами. Тому, ухваливши законопроект «Про внесення змін до Конституції України» (щодо гарантії недоторканності для окремих посадових осіб), «коаліціонери» направили його до Конституційного Суду. Відповідною постановою КС пропонується невідкладно розглянути законопроект про скасування недоторканності та надати висновок щодо його конституційності до
1 листопада 2007 року.

Цікаво, чи задоволені цим рішенням ті кілька тисяч «уболівальників» у синіх «спецівках» із символікою Партії регіонів, які «регіонали» привели під стіни Верховної Ради? Особливого щастя на обличчях людей, що стояли з гаслами про те, як «Українці чекають на бюджет» і «негайне скасування чиновницьких пільг», не спостерігалося. Що вже й казати про водіїв та пасажирів громадського транспорту, які через це «відкриття політичного сезону» кляли політиків на всі заставки: через мітинг рух по вулиці Грушевського було перекрито, і бозна–скільки киян запізнилися на роботу.

 

КОМЕНТАРІ

Борис Беспалий, екс–«нашоукраїнець»:

— Розмови про легітимність чи нелегітимність Верховної Ради — це публіцистичні байки. ВР може бути повноважною або неповноважною, і я взагалі не розумію, звідки пішли якісь сумніви у її повноважності. Списки тих, хто має прийти на місця, звільнені депутатами з двох фракцій, є, з «Нашої України» кандидати не виходили, і це вже проблема ЦВК — чому вони не видають мандати тим, хто хоче стати народним депутатом. Насправді чільники «Нашої України» просто дуже бояться, що пільги чиновникам скасують без них — а для чого ж тоді була така бурхлива передвиборча кампанія?

Ганна Герман, фракція Партії регіонів:

— Щодо депутатів, які кричать про зняття недоторканності, а самі не приходять до Верховної Ради, відмовляючись тим, що нібито склали мандати, то я вам так скажу: якщо люди хочуть щось зробити, то вони знайдуть для цього шлях, у тому числі й правовий. А як не хочуть — то шукатимуть різних причини і викрутів, аби цього не робити, от і все.

Святослав Піскун, фракція Партії регіонів:

— А я категорично проти скасування депутатської недоторканності! Та якби її не було, то дуже багато «помаранчевих» давно б сиділи у в’язниці, бо від свавілля минулого режиму їх врятувала тільки депутатська недоторканність. А тепер вони при владі, тому їм, звісно, недоторканність уже не потрібна. А її зняття — це, між іншим, шлях до диктатури однієї людини — Президента!

Микола Оніщук, «Наша Україна — Народна самооборона»:

— Сьогоднішнє засідання Верховної Ради неконституційне і не має правового наслідку. Жоден з актів, який сьогодні буде начебто ухвалений на засіданні ВР, не буде підписаний Президентом. Це означає, що нормативно–правові акти не набудуть чинності. І я не виключаю, що Президент або народні депутати звернуться до Конституційного Суду щодо визнання законів неконституційними у зв’язку з порушенням порядку їх ухвалення».