Шеленберг похований на Поділлі

05.09.2007
Шеленберг похований на Поділлі

Вінничани шукають рідних серед шеренги тіл загиблих у боях за місто (з сайту www.galiciadivision.com.)

Про існування на території міста військових поховань часів останньої війни вінничанам було відомо, але справді жвавий інтерес до них спалахнув нинішнього літа, коли при спорудженні гаража на вулиці Чехова будівельники наткнулись на останки двох німецьких солдатів. Ця могила була не просто безіменною — про неї взагалі не знали, хоч і розташована вона за кілька метрів від кладовища німецьких військовополонених, що утримувались тут у таборі МВС із 1945 по 1948 роки. Про знахідку повідомили представництво Німецької народної спілки з догляду за військовими похованням в Україні і звідти приїхали, щоб забрати останки співвітчизників.

Скориставшись нагодою, представники міської влади поставили питання ширше — про перенесення всіх могил німецьких військовополонених, яких нараховувалось дев’яносто шість. Врешті досягли домовленостей, і в другій половині літа закипіла робота.

Але ще більші несподіванки чекали далі. Виявилося, що кладовище було, так би мовити, подвійним: під одним шаром землі поверхнею поруч спочивали солдати Вермахту і Червоної армії. Річ у тім, що табір, де утримували німецьких бранців, свого часу переможці «успадкували» від противника — в попередні роки там ув’язнювали наших військовополонених. Досі вважалося, що радянське табірне кладовище розташоване поряд.

І ось тут виникли нові серйозні проблеми. Кладовище радянських військовополонених не було настільки впорядкованим та задокументованим, як німецьке, а складалося з низки братських могил з безіменними останками. Різні друковані джерела вказували на 12, 13 і навіть 14 тисяч поховань. Насправді ж, як вважають члени української робочої групи «Воєнні меморіали», ця цифра з ідеологічних міркувань перебільшувалась удесятеро. В дійсності може йтися приблизно про півтори тисячі похованих.

Ентузіаст–пошуковець Дмитро Александров, який багато років займається встановленням імен загиблих і безвісти зниклих воїнів, після чергової поїздки до підмосковного міста Подольськ (там розміщений головний військовий архів) привіз 120 імен тих, хто знайшов спочинок на згаданому кладовищі. З них тільки двоє — уродженці Вінниччини, решта — «всесоюзний інтернаціонал».

А от що стосується померлих німецьких військовополонених, то тут усе чітко: точні дати народження і смерті, точне місце на плані поховання. Переглядаю список, і зустрічаються знайомі прізвища (правда, завдяки іншим людям, яким вони належали також): Гессе, Шеленберг. Наприклад, щодо останнього: обер–єфрейтор Август Шеленберг помер у таборі у віці двадцять шість років. У світову бойню його, як і мільйони ровесників з обох боків фронту, кинули дев’ятнадцятирічним юнаком.

Поки що ситуація застигла на проміжному результаті. Викопані останки 122 військовополонених перепоховані на всеукраїнському Полі пам’яті біля міста Славута на Хмельниччині, яке разом з аналогічним німецьким похованням поряд має скласти символічне Поле примирення.

Міська влада Вінниці домовилася з керівництвом «Воєнних меморіалів» про те, що наступного року в місті будуть проведені системні розкопки всіх військових поховань, яких нараховується до десятка. Ці роботи фінансуватимуться з державного бюджету.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>