Морозу «світить» кримінал

01.09.2007

Хоч би що казали скептики й «вороги», а 4 вересня у Верховній Раді відбудеться урочисте відкриття нової сесії. «Регіонали» вустами Раїси Богатирьової вчора оголосили, що прийдуть. А спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз перед тим придумав новий аргумент, аби заохотити депутатів до зборів у сесійній залі. За його словами, відкриття 4ї сесії Верховної Ради V скликання стане... гарантією визнання легітимними позачергових виборів, призначених на 30 вересня. Пояснення таке: оскільки Рада за законом повинна працювати безперервно, і повноваження попередніх нардепів припиняються лише після приведення до присяги нових, то неприхід іще чинних парламентаріїв на сесію «відкриває дорогу до патової ситуації, коли з різних причин може трапитися або визнання виборів 30 вересня недійсними, або визнання неповноважності парламенту нового скликання».

Узагалі, розібратися в логіці Мороза і його партнерів по коаліції складно, бо вони вже заявляли і про те, що якраз відкриття чергової сесії цієї ВР стане причиною для непроведення виборів 30 вересня, і про те, що на сесію може зібратися понад 300 депутатів (хоча навіть офіційний сайт ВР підтверджує: після складення БЮТівцями й «нашоукраїнцями» мандатів у парламенті 5го скликання недіючих «багнетів» залишилося рівно 287)...

Натомість у опозиції логіка залізна: Президент Верховну Раду розпустив, необхідної для її роботи кількості парламентаріїв немає — значить, це зібрання відставлених законодавців немає жодної юридичної чинності. Більше того, за використання бюджетних коштів на проведення цієї нелегітимної сесії комусь доведеться відповідати. «Якщо бюджетні кошти підуть на довезення депутатів, на скликання цієї сесії, на оплату роботи апарату, на трансляції, то ми переконані, що відразу по завершенні виборчої кампанії цим питанням займеться ГПУ, КРУ та інші контролюючі органи, — переконаний лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко. — Збори депутатів повинні проводитися в офісах ПР і СПУ — це їхнє право. А за бюджетний кошт такі неподобства відбуватися не повинні».