«Бо поруч із нами пророста чортополох»

01.09.2007
«Бо поруч із нами пророста чортополох»

Нарада у Генпрокуратурі зібрала майже весь цвіт силових відомств. (Івана ЛЕОНОВА.)

На черговій координаційній нараді керівників правоохоронних органів, що відбулася учора на Різницькій, багатьом було некомфортно. Причина — присутність на нараді Президента Віктора Ющенка, який, перш ніж презентувати власні антикорупційні ініціативи, піддав жорсткій критиці неефективну роботу силовиків із боротьби з цим явищем. Займатися звичним окозамилюванням та «бити цифірью» окремим керівникам силових структур не вдалося: Верховний Головнокомандувач одразу наголошував на конкретних проблемах i вимагав звітів, скоординованих дій із захисту прав українських громадян, працювати на закон та бути поза політикою.

«Політику залиште у себе на кухні»

«У суспільстві нині найнижча довіра до правоохоронців, i це є плямою на ваших мундирах», — такими словами Президент розпочав нараду. Зрозуміло, що Україні потрібен ефективний антикорупційний план, а відновити довіру до правоохоронців може лише миттєве реагування на незаконні дії проти людини, переконаний Віктор Ющенко. Головне тут — дистанціюватися від політики. «Ви не є політиками. Ви в ній не розбираєтесь. Тому що ви маєте інший унікальний фах — ви наділені особливим статусом застосувати силу», — заявив Президент.

Звісно, силу варто застосовувати тільки згідно з законом. А не «забавлятися політикою», маючи кобуру з пістолетом. Тим більше, що на носі дострокові вибори, i правоохоронці повинні забезпечити на цей час законність i правопорядок. Глава держави одразу дав доручення Генпрокурору: «Щоб у нас не повторився сотий округ (на Кіровоградщині. — Ред.), Олександре Івановичу, я апелюю до вас і кажу: не дай Боже, постраждає прокурор, який захищав державні інтереси по сотому округу... Не дай Боже, ви підете на поп’ятну і покажете, що ви можете давати слабину! Нам треба продемонструвати, що навколо виборчих дільниць не працюють жучки або персони, які передають чисті чи заповнені бюлетені. Це все є ваша робота».

Президент також наголосив, що якщо хоча б один керівник силової структури спробує примусити підлеглих голосувати за певну політичну силу, це буде останній день його служби. Бо правоохоронці мають залишати політику на кухні.

Голови в піску та в попелі

Доповідь Генпрокурора виявилася задовгою. Пан Медведько на правах господаря півгодини пояснював, чому досі не вдалося побороти корупцію, натомість було незрозуміло, чим він тоді вже два роки займається на цій посаді. Генпрокурор закликав колег «не ховати голову в пісок», але при цьому «не посипати голову попелом» із позицій критиканства. Мовляв, давайте знову обговоримо, приймемо, поставимо галочку та й на тому. Єдина доцільна пропозиція — потреба вдосконалення закону, що дозволяє оскаржувати постанови про порушення кримінальних справ. Адже лише в цьому році судами було скасовано 900 постанов про порушення кримінальних справ, з яких більша частина стосувалася фактів корупції та хабарництва. Натомість Президент доручив Генпрокурору в тижневий термін розібратися, чи є ознаки корупційних діянь у сфері продажу газу НАК «Нафтогаз» комунальним підприємствам.

На неефективну боротьбу з корупцією вказував i віцепрем’єр Олександр Кузьмук. А ще заявив, що необхідно внести зміни й до законодавства щодо держзакупівель, які б надали максимальну прозорість і контрольованість процесу. Президент відреагував миттєво — запропонував розглянути питання тендерних державних закупівель на засіданні РНБО (секретар Ради нацбезпеки Іван Плющ, який сидів праворуч від глави держави, одразу щось почав записувати), а після виборів внести зміни або ухвалити нову редакцію закону про держзакупівлі. Кузьмук генеральським басом одразу погодився.

«У мене одне по тендерній політиці, — натомість додав Віктор Ющенко. — Хто розробив закон про діючу тендерну систему закупівель? Цушко. Хто вніс доповнення до цього закону? Ткаченко. Хто очолив тендерну раду? Я пропущу». Нагадаємо, що до недавнього часу президентом Тендерної палати була «регіоналка» Раїса Богатирьова, а тендерну раду потім очолив комуніст Олександр Ткаченко.

Керівник СБУ Валентин Наливайченко одразу виступив із конкретними пропозиціями. А це й створення координуючого органу боротьби з корупцією, який би жорстко карав хабарників «незалежно від відомчої і партійної приналежності», й завершення судової реформи та протидія корупції в судовому корпусі, й посилення відповідальності керівників підприємств за корупційні дії підлеглих тощо.

«Зі зброєю заходить хто попало»

Натомість реальні пропозиції від МВС почути так i не вдалося. Міністр Цушко чомусь не з’явився, за нього вкотре віддувався перший заступник Михайло Корнієнко. Натомість Президент про «лежачого поліцейського» не забув i закликав поновити справу щодо перевищення міністром службових повноважень у травні під час штурму ГПУ.

«Я не можу пережити ту образу правоохоронців, яка була допущена декілька місяців тому, коли в приміщення Генпрокуратури заходить міністр внутрішніх справ із військовим підрозділом. І ми до сьогоднішнього дня не можемо поставити на
цьому крапку. Вас це не ображає, що до вас зі зброєю заходить хто попало? — запитав він у присутніх керівників ГПУ. — Ногами вибиває ваші двері. А ви робите акцент, що так можна жити. Закриваєте справу. Відкриємо справу! Майте професійну позицію».

Презентувавши власні антикорупційні ініціативи, Віктор Ющенко доручив СБУ, ГПУ та МВС завершити формулювання в законодавчому порядку ініціативи щодо створення єдиного антикорупційного державного органу. Серед інших ініціатив: обмеження недоторканності суддів, які «погоріли» на корупції, відокремлення бізнесу від влади, щорічне декларування доходів не лише високопосадовцями, а й правоохоронцями, суддями і членами їхніх сімей.