У «десятку» чи в «молоко»

01.09.2007

Позавчорашня пресконференція лідера партії «Народний союз «Наша Україна» В’ячеслава Кириленка у Полтаві почалася через три години після того, як у прямому ефірі «5го каналу» оприлюднили результати «найсвіжішого» соціологічного опитування, влаштованого всеукраїнською громадською організацією «Моніторинговий центр». Показники ті були, м’яко кажучи, невтішними для «нашоукраїнців» та їхніх союзників по виборчому блоку. Адже «Нашій Україні — Народній самообороні», згідно із замірами «МЦ», станом на 22—26 серпня виявляли готовність віддати свої голоси лише 10,9% потенційних виборців. Тоді як Партії регіонів симпатизували 27,2%, Блоку Юлії Тимошенко — 26,8%.

Такий скромний рейтинг «НУНС» фактично нівелює найактивнішу «польову» роботу кандидатів від цього блоку, їхні численні зустрічі з виборцями «на місцях» (скажімо, той же В’ячеслав Кириленко за якийсь місяць побував на Полтавщині втретє, не кажучи вже про його соратників).Та чи завжди і чи всім соціологам треба вірити? Зрештою, чи збігається те, що вони видають «нагора» за кілька тижнів до виборів, із результатами закритих для стороннього ока досліджень, які та ж «Наша Україна», як і будьяка серйозна політична сила, замовляє «для внутрішнього користування»?

Відповідаючи на ці запитання кореспондента «України молодої», В’ячеслав Кириленко зазначив: «Стосовно рейтингу, який ви назвали, то така цифра довіри виборців у нас була ще на тому етапі, коли ми тільки почали змінювати політичну позицію своєї фракції і партії. Це було дуже давно. Тому зараз ця цифра є значно вищою. Коментувати ж результати будьяких соціологічних опитувань не маю намірів, оскільки це справа самих соціологів — бути чесними чи працювати на замовлення».

Ще одне запитання «УМ» стосувалося тиражованих деякими ЗМІ висловлювань провідника блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрія Луценка про те, що у випадку перемоги на позачергових виборах до Верховної Ради демократичних сил і створення ними парламентської більшості «НУНС» претендуватиме на обидві ключові посади у силових структурах — міністра внутрішніх справ і Генерального прокурора. Оскільки принаймні на одну зі згаданих посад може претендувати і Блок Юлії Тимошенко, то чи не стане суперечка за ці посади черговим яблуком розбрату в середовищі демократів?

За словами Кириленка, обговорення ймовірних кандидатур на згадані пости серед союзників по блоку і потенційних партнерів по демократичній коаліції «не було, але кожен може висловлювати свою позицію з цього приводу». «Посадами ми зараз не переймаємось, — зазначив лідер «Нашої України». — Тож і розмова про те, хто яку посаду обійматиме, думаю, відбудеться одразу по завершенню виборчої кампанії. Зараз же головне — перемога, а не поділ портфелів».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Юлії Тимошенко — власний моніторинг громадської думки. Вчора на брифінгу лідерка БЮТ заявила, що володіє результатами таємного соціологічного дослідження, які показують низькі рейтинги Партії регіонів. «Ми провели соцдослідження на рівні 30 тисяч людей, яке показує, що в парламенті буде три політичні сили, і більш ніхто не має шансу подолати 3відсотковий бар’єр», — сказала Тимошенко. За її словами, це дослідження також показало, що демократичні сили матимуть більшість у новому парламенті, рейтинг «Регіонів» становить менше 30 відсотків, й «існує велика вірогідність, що КПУ в новому парламенті не буде». «Той рейтинг Партії регіонів, який зараз оголошують, — це робиться для профілактики фальсифікацій», — вважає Тимошенко.