Американська кінокласика в боллівудському стилі

14.08.2007
Американська кінокласика в боллівудському стилі

Хемфрі Богарт та Інгрід Бергман у класичній версії «Касабланки».

      Наступного року в Індії вийде на екрани римейк легендарної голлівудської мелодрами «Касабланка», повідомляє Бі-Бі-Сі. Стрічку «про кохання, більше, ніж життя» зняв 1942 року режисер Майкл Кертіц, а головні ролі в ній виконали славетні голлівудські актори Хемфрі Богарт та Інгрід Бергман. Події розгортаються в марокканському місті Касабланка в часи правління там французького профашистського режиму Віші. Богарт виконує роль власника ексклюзивного клубу «Рікс кафе» i коханця замiжньої жiнки, роль якої виконує Бергман, та допомагає втекти їй i її чоловіку, який належить до антинацистського руху Опору.

      У новій версії фільму, який називатиметься Ezham Mudra («Сьома печать»), дію перенесуть iз Марокко часів Другої світової війни до сучасної Шрі-Ланки, яку роздирають міжетнічні конфлікти. Головну чоловічу роль виконає індійський актор Суреш Гопі, до останнього часу відомий завдяки ролям «поганого поліцейського». Нещодавно він вирішив змінити амплуа, оскільки його фільми мали поганий вплив на молодь. Гопі виконає роль індійського дипломата та власника ресторану, який допомагає своїй коханці з руху тамільських сепаратистів та її чоловіку втекти iз Шрі-Ланки до Індії. Головну жіночу роль, як повідомляє агенція «Рейтер», виконає акторка та телеведуча Мандіра Беді, котра недавно відважилася знятися в «відвертому» вигляді для чоловічого журналу «Максим».

      Режисер римейк Раджив Натх заявив, що його фільм буде даниною пам'яті та вдячності оригінальній версії «Касабланки». «Коли я був студентом кіношколи, я переглянув це величне класичне творіння разів iз 20», — зізнався режисер. Натх говорить, що його стрічка знята на місцевій мові малаялам, не буде політизованою і не стане на бік жодного з учасників описаного конфлікту. У війні в Шрі-Ланці, яка триває з 1983 року, вже загинули майже 70 тисяч мешканців острова. Конфлікт триває між тамілами, які мешкають на півночі та сході острова, і рештою сингалезького населення країни.

      У будь-яких серйозних рейтингах чи опитуваннях стосовно кращих фільмів світового кіно за всю його історію фільм «Касабланка» незмінно потрапляє до першої десятки. Американський інститут кінематографії назвав цю культову стрічку кращою любовною історією американського кіно. У списку 100 видатних фільмів усіх часів, який складений цим інститутом, «Касабланка» посіла друге місце після «Громадянина Кейна» Орсона Уеллса.