Архітектурна тусовка в Шаргороді

04.08.2007
Архітектурна тусовка в Шаргороді

Типовий шаргородський пейзаж.

      У середу в Шаргороді відкрився Літній архітектурний пленер-практикум «Арт-містечко: Шаргород 2007». У маленьке містечко на Вінниччині, де, як у Вавилоні, колись уживалися люди різних національностей і конфесій, з'їдуться молоді архітектори з України, Росії, Австрії, Ізраїлю й Угорщини. Вони насамперед розроблятимуть проект містобудівної реконструкції Шаргорода, а потім уже проведуть майстер-класи і лекції («Сучасна архітектура й історична спадщина»), зустрічі і «круглі столи» («Шляхи перетворення історичної забудови малих міст. Суміщення традиції й досвіду сучасної архітектури»), навчатимуть дітей мистецтву архітектури. Архітектори мають помізкувати над варіантами реконструкції цукрового заводу і старовинної синагоги, над створенням зразків «Монументальної пропаганди» — скульптура, розписи будинків, оформлення малих площ тощо, над варіантами «точечної» забудови.

      Відповідь на традиційне запитання «Чому Шаргород?» проста до непристойності: організатор фестивалю — президент російського товариства розвитку актуального мистецтва «Метафутуризм» Олександр Погорєльський — саме там народився. Минулого року Погорєльський проводив тусовку концептуальних художників — тоді мирних місцевих жителів своїм мистецтвом «лякали» Микита Кадан, Маша Шубіна, група «Р.Е.П.», Олег Тістол, Борис Михайлов, Маша Ша, Ганна Броше, Олексій Плуцер-Сарно, Псой Короленко, Олександр Гнилицький, Максим Мамсиков та інші. Настала черга архітекторів.

      На прес-конференції в Києві, яка передувала виїзду на малу батьківщину Олескандра Погорєльського, ідеолог метафутуризму сказав: «На наш погляд, є можливість створити великий інтелектуальний центр для етнічного, культурного, архітектурного туризму ...». Для цього колишній шаргородець, а нині москвич Погорєльський хоче відновити пам'ятки історії, тому запросив архітекторів і придбав декілька будівель: «Ми не руйнуємо, а відновлюємо... Місто — зона історичних пам'яток, які охороняються відповідними законодавчими актами. Люди купують старий дім і роблять новий. Якщо хочеш перебудувати, то повинен відновити його в тому вигляді, в якому він був, не зруйнувавши історичну сутність... На місці, де раніше був дім цукрозаводчиці графині Борецької, зробили гуртожиток. Зараз залишилися одні стіни, які ми й купили. Ще я придбав Соснівський цукровий завод...». Любитель актуального мистецтва Погорєльський каже, що на цьому не зупиниться і поверне місту історичні надбання. Для цього хоче викупити ще декілька об'єктів для реставрації. Щоправда, клуб, який він хотів придбати, власники продати відмовилися.

      Олександр Погорєльский пояснив «УМ», що Шаргород для нього — рідне місто, він тут народився. Це була одна з причин, купити на аукціоні завод, випередивши англійську компанію: «Якби його придбали іноземці, то про розвиток туризму і мови б не було». Вигідною є, як розповів пан Олександр, ця акція і для жителів Шаргорода: «Місто живе, але при цьому люди заробляють гроші в інших містах, бо нема як такої перспективи в Шаргороді. І хочеться дати їм можливість працювати тут, біля своїх рідних...».  Ціну об'єктів і бюджет ймовірної реконструкції міста Олександр Погорєльський не називає, зате впевнено заявляє: «Літом усі будуть «тусуватися» в Шаргороді!» Мер міста Тимофій Жмурко, до речі, архітектор у минулому,сказав «УМ», що не проти подібних програм: «Соснівський цукровий завод не працює вже майже сім років. Він переходив з одних рук в інші. Кожен новий власник щось руйнував... Олександр Погорєльский виплатив заробітну плату, яку заборгували попередні керівники...».

      Щоб архітектори до 12 серпня не засумували від своїх професійних проблем, їм покажуть збірку європейського короткометражного кіно від Міжнародного кінофестивалю «Молодість». А щоб не сумували місцеві жителі, їх запросять на футбольний матч між командами «Шаргород» — «Архітектори».

Надія ГОРДІЙЧУК.