Реконструкція по-австро-німецьки

04.08.2007
Реконструкція по-австро-німецьки

У «Мистецькому арсеналi» роботи — непочатий край.

      У культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» кипить підготовка до реставраційних робіт. Українці зносять зайві будівлі, вичерпують відрами воду з ям після археологічних розкопок Воздвиженського монастиря у старому Арсеналі, які треба якомога швидше засипати, і готують територію до будівельних робіт. З дня на день сюди приїдуть представники компанії «Штрабаг» (Австрія—Німеччина) і навпроти Києво-Печерської лаври почнеться робота.

      24 липня підписано угоду між представниками «Мистецького арсеналу» і генеральним підрядником протиаварійних робіт — компанією «Штрабаг», яка виграла відкритий тендер на реконструкцію, реставрацію та інженерні роботи комплексу. Першочергово вона почне реставрацію із західної та бічної анфілади, зміцнить стіни і знесе дисонуючі споруди. У старому Арсеналі, де закритий простір, іноземці відтворюватимуть, зміцнюватимуть і висушуватимуть підвали. Тут, до речі, буде встановлено пам'ятку про Воздвиженську церкву, а на площі проходитимуть публічні дійства. Будуть місця для відпочинку, підібрані спеціальні лави-трансформери, які через кілька місяців змінюватимуть свою конфігурацію. Як каже керівник департаменту розвитку КММК «Мистецький арсенал» Микола Скиба, у тендері брало участь 3 компанії. Перемогла «Штрабаг» завдяки новим технологіям, які дають можливість завершити роботу до початку грудня. На жаль, наші компанії, в тому числі і «Укрреставрація», яка займалася комплексом до цього, таких технологій не мають: їм потрібно більше часу, але стільки ж грошей. За виконання робіт компанія «Штрабаг» отримає 35 млн. гривень із виділених на цей рік 75. Реставруватимуть за власний кошт, а тоді казначейство отримає акти виконаних робіт і виділить затрачені кошти. Ніяких авансів ніхто не обіцяє.

      До будівельних робіт, які розпочнуться лише з наступного року, «Штрабаг» стосунку не матиме. На початку осені буде проведено міжнародний архітектурний конкурс, переможці якого облаштовуватимуть комплекс далі.

      Ділянка, яку треба реставрувати, становить 9,8 га. На ній буде 15 об'єктів: музей і площа «Мистецький арсенал», Центр сучасного мистецтва, Центр української музики, Центр індустрії, амфітеатр, туристична інфраструктура, готель, парк (уже насаджується працівниками Ботанічного саду), дитяче містечко, адміністративний корпус, інформаційна брама (буде діяти вже з наступного тижня), а також з'явиться музейна площа. Микола Скиба зазначив, що передпроектні дослідження обійдуться в 40 млн. гривень, з них лише на Центр української музики піде 1 600 000 гривень.

      У музеї «Мистецький арсенал» планується 3 рівні. На першому — інтерактивна експозиція з робочою назвою «Вікна в Україну», на другому — класичні фонди комплексу і на третьому, який розташовуватиметься на балконах другого поверху (40 тис. кв. м), фонди для фахівців і науковців. До речі, у «Мистецькому арсеналі» є історичні підвали, вхід до яких буде приблизно від площі Слави. Там вирішили зробити транспортний тунель.

      Реконструція не завадить акціям, які плануються в «Мистецькому арсеналі» — найближчим часом там пройде художньо-аудіо-візуально-театрально-літературно-філософський фестиваль «Гоголь. Проект», виставки та різноманітні презентації. На час проведення заходів роботи тимчасово припинятимуть або переноситимуть в інше місце.

      У 2009 році будівельні роботи в «Мистецькому арсеналі» частково мають завершитися, а остаточно здати об'єкт обіцяють у 2012 році. Бюджет цього задоволення становить 3 млрд. грн., і основна частина витрат впаде на плечі держави. Якусь поміч чекають із благодійного фонду «Мистецький арсенал» та від інвесторів. За словами Миколи Скиби, ми постачаємо світу культурні ресурси, через що багато втрачаємо фінансово. Завдяки відновленню «Мистецького арсеналу» ми і гроші залишимо в себе, й українську культуру розвиватимемо.