Коли в товаришах немає згоди...

31.07.2007
Коли в товаришах немає згоди...

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Що його робити, коли нема роботи? Для Олександра Мороза це питання вирішене: треба ту роботу собі придумати. Поетично-політична душа спікера не витримала випробування очікуванням: проб'ється Соцпартія до парламенту на дострокових виборах чи ні. Щоб не ламати лікті на самоті, Голова Верховної Ради V скликання вирішив знову скликати «під купол» своїх «підданих». Згідно з розпорядженням Мороза, яке спікер підписав у п‘ятницю, сьогодні розпущений Президентом парламент має зібратися на позачергову сесію. Так нібито забажали 179 нардепів (для скликання позачергової сесії достатньо 150 підписів).

      Як сказано у вищезгаданому розпорядженні, охочі планують розглянути питання про стан правового забезпечення проведення позачергових виборів до ВР, а також проект постанови про включення до порядку денного сесії законопроекту про внесення змін до Конституції та його направлення до Конституційного Суду. Крім того, зазначає прес-служба парламенту, на сесії йтиметься про закони, ухвалені Верховною Радою в період з 5 до 27 червня 2007 року; про рішення Конституційного Суду від 9 липня 2007 року у справі про соціальні гарантії громадян; про Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо усиновлення».

      Безумовно, теми «важливі й актуальні». От тільки розглядати їх рвалися не всі нардепи-«коаліціонери» (про опозиціонерів, які взагалі склали з себе депутатські повноваження, й казати нічого). До останнього не могла визначитися, чи приходити на позачергову сесію, Партія регіонів. Учора керівні «регіонали» зібралися на засідання президії політради, аби обговорити питання підготовки до виборів 30 вересня та з'їзду партії, і, звісно, порадитися, чи варто приходити на позачергову сесію. Перед початком засідання дехто з його учасників поскаржився журналістам, що не отримав запрошення на ініційовані Морозом посиденьки. Так, Ганна Герман зізналася, що її ніхто офіційно не повідомив про потребу прийти в сесійний зал 31 липня — не подзвонили «навіть колеги соціалісти». А інший «регіонал»-високопосадовець Михайло Чечетов іще в суботу заявляв, що «реальних передумов для скликання позачергової сесії парламенту немає». І, нарешті, Тарас Чорновіл пояснив: «Ми планували скликати позачергову сесію у випадку, якщо з боку Центральної виборчої комісії будуть якісь жорсткі дії, або якщо вона визнає повноваження нових народних депутатів, щоб вони могли відразу скласти присягу. Поки що таких моментів немає». Тому ще вчора зранку ПР, за словами Чорновола, перебувала «в підвішеному стані».

      Не планували, принаймні спершу, йти на позачергову сесію ВР і комуністи — так, зокрема, у коментарях пресі зазначали члени фракції КПУ Алла Александровська та Олександр Голуб. Потім, щоправда, «червоних» трохи попустило — у понеділок преставники Компартії провели з цього приводу консультації із соратниками по коаліції і, як упевнено заявив журналістам Леонід Грач, на сьогоднішню сесію вирішили прийти. Більше того, кримський комуніст заявив, що «31 липня, як лакмусовий папірець, проявить, хто проти парламенту. Хто не прийде — той проти. Хто не з нами, той проти нас».

      «Проти», виявляється, фракція «Регіонів». Принаймні після того, як завершилося засідання президії ПР, Михайло Чечетов повідомив журналістам: «синя» фракція вирішила не брати участь у позачерговій сесії, ухваливши рішення про «недоцільність її проведення». «І її не відбудеться», — безапеляційно заявив «спікер» фракції регіонів. При цьому, щоправда, додав: «Ніяких принципових розбіжностей із нашими політичними партнерами — КПУ і СПУ — у Партії регіонів на сьогодні немає і, сподіваюся, не буде».

      Що ж до «партнерів»-соціалістів, то вони «лякали» тим, що сесійна зала в будь-якому разі порожньою сьогодні не залишиться. Мовляв, незалежно від того, підтримають їх «сині» й «червоні» чи ні, члени Соцпартійної фракції на сесію прийдуть обов'язково — хай навіть на всю залу буде тільки жалюгідних три десятки «засідателів».

      Більше того, за деякими чутками, є ймовірність, що сьогодні учасники сесійного засідання спробують прийняти присягу в «нових» нардепів замість вибулих від «Нашої України» та Блоку Тимошенко. Втім це вже геть якась фантастика, оскільки ЦВК ніяких нових депутатів не реєструвала, до того ж, нагадаємо, лідер «Нашої України» В'ячеслав Кириленко подав позов до суду, яким просить заборонити Морозові і першому віце-спікеру Адаму Мартинюку проводити засідання Верховної Ради.

 

КОМЕНТАРI З ПРИВОДУ

Олександр Мороз,

Голова Верховної Ради V скликання:

      — Закриваючи сесію, я, пославшись на волю депутатів, сказав, що ми проведемо позачергову сесію — виходячи з необхідності вирішення низки питань. Серед них я назвав би необхідність реагування на рішення КС від 9 липня 2007 року, що стосується соціальних гарантій і, у зв'язку з цим, перегляду бюджету. Крім того, я наполягатиму на розгляді проекту змін до Конституції, який необхідно направити в КС для попередньої оцінки. Вони роздані депутатам ще на минулій сесії ВР. До речі, в цих проектах є положення, що стосуються обмеження депутатської недоторканності. Але ми не займаємося політичною «тріскотнею» з цього приводу, не повторюємо слово в слово давнішні пропозиції Леоніда Кучми, а робимо конкретні кроки. Проголосуйте за ці зміни в Основний закон і перестаньте займатися демагогією.

 

Юрій Костенко,

лідер Української народної партії, член блоку «Наша Україна — Народна самооборона»:

      — Ініціатива Мороза — це політична провокація, спрямована на підрив стабільності в Українській державі. Позачергові вибори — єдиний шлях розв'язати конфлікти, які утворилися у трикутнику Президент—Кабмін—Верховна Рада. На такий спосіб врегулювання політичної кризи погодились і Голова ВР, і Прем'єр-міністр, і Президент. Спроби ж ревізувати ці домовленості можуть призвести до нового протистояння.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>