Помідорно-крiпна любов

26.07.2007
Помідорно-крiпна любов

Мішель Монтіньяк: «Борщ — це добре. Тільки без картоплі!»

      За даними огляду медичної літератури, найефективнішою з усіх дієт, спрямованих на зниження ваги й рівня холестирину в крові, була визнана низькоглікемічна дієта. Як повідомляє «Медлінкс.ру», такого висновку дійшла Елізабет Еліот (Австралія). З'ясувалося, що люди, які дотримувалися саме цієї дієти, стабільно худнули, не мали проблем з боку системи травлення і не страждали від високого рівню холестерину.

      Власне, коли медики говорять про низькоглікемічну дієту, мають на увазі метод харчування, розроблений французьким дієтологом Мішелем Монтіньяком. Науковець приїжджав до Києва в грудні 2005 року, аби поділитися з українцями секретами своєї методики схуднення. Тоді він розповів, що треба не рахувати калорії, а зважати на глікемічний індекс (ГІ) страв, тобто на здатність кожного продукту підвищувати рівень глюкози в крові. Ті продукти, яка мають низький ГІ, дають невелику кількість глюкози, і вона витрачається тільки на нагальні енергетичні потреби організму. Коли ж глюкози надходить забагато, з неї (не пропадати ж добру!) утворюються резервні запаси жиру. Відповідно, щоб не набрати зайвих кілограмiв, треба відмовитися від високоглікемічних продуктів. У поєднанні з ранковою зарядкою чи вечірньою пробіжкою, які можна замінити заняттям сексом, метод дає неперевершений результат.

      У 2005 році Мішель Монтіньяк розповів українцям, що його метод харчування складається з двох фаз. Під час першої людина очищує організм і скидає зайві кілограми, а під час другої — закріплює свій результат.

Харчування в першій фазі

      Спочатку людині, яка хоче схуднути, треба повністю виключити з раціону продукти, які мають глікемічний індекс 51 і вище (в таблиці — «погані» вуглеводи). А вживати, відповідно, низькоглікемічні харчі («хороші» вуглеводи): каші на воді, знежирений йогурт, салат, заправлений олією чи майонезом, зелені овочі, нежирну рибу і м'ясо, сири, яйця, гриби, свіжі й заморожені фрукти, ягоди, креветки й кальмари тощо. Зелень, помідори й інші продукти з індексом 20 та нижче можна вживати в будь-якій кількості і в поєднанні з якими завгодно стравами. А от змішувати в одній тарілці жирні харчі та продукти, багаті вуглеводами, не рекомендується. Між прийомами жирних та вуглеводних страв має минути не менш як три години. Крім того, не можна вживати спиртні напої та пити воду чи соки під час трапези.

Харчування в другій фазі

      Переходити до цієї фази треба, коли вага людини зменшиться до бажаної позначки (а це може статися і через кілька місяців, і через рік). Тепер людині можна їсти, хоч і рідко, продукти з високим глікемічним індексом. Одначе на мед, цукор, білий хліб та продукти, які містять крохмаль (картопля, білий рис тощо), заборона лишається до кінця життя. Інакше скинуті кілограми повернуться назад, ще й друзів із собою притягнуть...

 

«Погані» вуглеводи

Назва продукту      Глікемічний індекс

Солод 110

Глюкоза     100

ПечеСмажена картопля    95

Білий хліб з борошна

вищого гатунку    95

Картопляне пюре                   90

Мед   90

Морква      85

Кукурудзяні пластівці,

попкорн     85

Цукор 75

Білий хліб з борошна

першого гатунку   70

Молочний шоколад  70

Печиво      70

Кукурудза   70

Білий рис   70

Сірий та чорний хліб    65

Буряк 65

Диня  60

Банани      60

Джем  55

 

«Хороші» вуглеводи

Назва продукту     Глікемічний індекс

Хліб із висівками 50

Неочищений

(коричневий) рис  50

Горох 50

Гречана каша      40

Вівсянка    40

Фруктовий сік без цукру 40

Макарони з борошна

грубого помолу    40

Квасоля     40

Молочні продукти  35

Чечевиця    30

Свіжі фрукти      30

Чорний шоколад

(вміст какао більше 60%)     22

Фруктоза    20

Соя   15

Зелені овочі, помідори  < 15

Лимони      < 15

Гриби < 15