Об'єднали хвилі Дунаю

07.07.2007
Об'єднали хвилі Дунаю

      Австрія, Боснія-Герцеговина, Болгарія, Молдова, Німеччина, Румунія, Сербія, Чорногорія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Хорватія, Чехія... Що об'єднує ці тринадцять зовсім різних європейських країн? Виявляється, Дунай. Ця річка напуває 10 відсотків Європи, тож не дивно, що заслужила на власне свято. Щороку в останні дні червня в усіх придунайських країнах відзначають День Дунаю. Україна цьогоріч відсвяткувала його вже втретє. Ініціаторами та організаторами святкувань стали всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86», Дунайський біосферний заповідник, екологічний клуб «Дунай», Одеський екологічний університет, компанія «Кока-Кола Україна» та низка інших організацій.

      Традиційно ареною дунайських святкувань стало містечко Вилкове на Одещині. Цьогоріч тут приймали фестиваль народів Придунав'я, в якому взяли участь представники багатьох міст області - Татарбунар, Одеси, Kiлiї, Рені, Болграда, Ізмаїла. Це святкове дійство надовго запам'ятається учасникам свята. Увесь день у Вилковому лунала жива музика. Після офіційної церемонії відкриття святкування на воду було спущено символічний вінок Дунаю. Гості свята могли покататися на човнах уздовж берегів Дунаю та скуштувати знаменитого дунайського оселедця. На головній вулиці міста просто неба вирував ярмарок народних ремесел. Також цього дня у Вилковому відкрили Музей рибалки. У розпал свята до міста прибули учасники яхтової регати та велопробігу - і ті, й інші вирушили в дорогу з просвітницькою місією про День Дунаю. Наприкiнцi дня гостей порадували грандіозним концертом фольклорних колективів народів Придунав'я. А насамкінець усе завершилося молодіжною дискотекою і яскравим феєрверком.

      «Не існує інших регіонів у світі, де б річка своєю назвою об'єднала цілу групу країн - «придунайські країни». Це більше ніж географічне поняття. Треба зазначити, що з Дунаєм пов'язано формування ще одного феномену - екологічного. Адже його дельта, як одна із найбільших дельт світу, практично вся стала заповідною, увійшовши до складу транскордонного румунсько-українського біосферного заповідника «Дельта Дунаю». Крім того, і це має безпосереднє відношення до нашого свята, в дельті Дунаю особливо проявились вплив природного середовища на спосіб життя місцевого населення», - відзначив директор Дунайського біосферного заповідника НАН України Олександр Волошкевич.

      «Сподіваємось, що святкування Дня Дунаю в Україні з кожним роком буде привертати все більше уваги до необхідності збереження природи унікального Дунайського біосферного заповідника, а також культурної спадщини народів Придунав'я», - зазначила директор зі зв'язків з громадськістю компанії «Кока-Кола Україна» Олеся Жулинська.

      Відзначення Дня Дунаю - це лише частина екологічних ініціатив, які підтримує  «Кока-Кола». Так, уже цього року компанія планує розширити діяльність із захисту водного середовища. Зокрема, має намір долучитися до святкування Дня Дніпра, щоб привернути увагу до збереження найбільшої водної артерії України.