Три години «аркана» для Жан-Поля Везіана

07.07.2007
Три години «аркана» для Жан-Поля Везіана

До французького консульства в Україні потрапити можна, але складно дочекатися позитивної відповіді. (Фото Дар’ї АЛЕКСАНДРОВОЇ.)

      Усі переговори на найвищому рівні між Україною та Євросоюзом про спрощення візового режиму, схоже, ніяк не відбиваються на ставленні окремих іноземних дипломатичних представництв до наших співвітчизників під час отримання ними віз. Не дають поки що результату і запевнення міністра закордонних справ Арсенія Яценюка про проведення роз'яснювальної роботи з представниками посольств у нашій державі. Ще не призабувся випадок, коли дитячому колективу з Харкова довелося співати під консульством Німеччини, як знову гучний скандал. Цього разу 3 липня ексклюзивно для французького посла довелося танцювати «аркан» і «калинку» ансамблю «Діти України», яким напередодні відмовили у видачі віз для виїзду в Нормандію на міжнародний фестиваль.

      Кожній сім'ї підготовка до виступів на французькій землі обійшлася у чималеньку суму. Знаючи, що протягом десяти днів доведеться гостювати у тамтешніх родинах, діти, щоб висловити свою повагу, придбали й подарунки для французів. Однак враження про гостинність країни у таких випадках розпочинається саме з посольства. На жаль, французька амбасада створила імідж своєї держави, м'яко кажучи, не найкращий. За день до від'їзду за кордон дітям без жодних пояснень просто відмовили у видачі віз. Адміністратор ансамблю «Діти України» Тетяна Дрововозова обурюється, адже, каже, коли подавала документи, її попросили залишити номер мобільного телефону. Проте жодного разу ніхто не зателефонував і не попередив, що виникли якісь проблеми з оформленням закордонних паперів. «З нами навіть не захотіли розмовляти. У консульському відділі представник просто опустив шторку, так нічого і не пояснивши».

      Наталя одна з тих, хто готувався протягом півроку по шість годин на день до виступу на міжнародному фестивалі. Почувши про те, що всі зусилля були марними, дівчинка не приховувала розчарування. На запитання кореспондента «УМ», чи не хотілося у той момент взагалі відмовитися від поїздки, відповідає негативно. «Ми доклали надто багато зусиль і нервів, аби гідно представити Україну у Франції. Не менше напереживалися і наші батьки, які весь час нас підтримували. В той момент вирішили танцювати, щоб послу стало соромно за їхнiй вчинок».

      Відтак протягом трьох годин українські дітлахи розважали французького консула Жан-Поля Везіана, щиро сподіваючись, що той відмінить відмову на видачу віз. А батьки у цей час телефонували в українське Міністерство закордонних справ на створений нещодавно номер сall-центру. Коли через кілька годин представник іноземної амбасади вийшов і попросив прибрати дітей, радість була неймовірна, адже в той момент думали, що саме танці дали результат. Як з'ясувалося потім, цинічність іноземного дипломата значно більша і не обмежувалася відмовою у візах. Представник амбасади холодно попросив припинити танцювати, щоб...не дратувати пана Везіана.

      Діти таки поїхали на той фестиваль. Однак не завдяки доброті душевній французького представника в Україні. А дякуючи міністру закордонних справ Арсенію Яценюку й вітчизняному МЗС, яке після дзвінка у call-центр зв'язалося зі своїми французькими колегами й таки владнало проблему. Діями, які можуть зірвати ратифікацію угоди про реадмісію України з Європейським Союзом, назвав такі інциденти посол України при ЄС Роман Шпек. «Такі події не сприяють авторитету ЄС як провідника демократичних цінностей серед українського населення. Мене дивує, що в Києві - столиці, багатій на культурні місця, дипломати певних європейських країн спостерігають за виступом українських колективів з вікон своїх консульських установ», - зазначив пан Шпек. На запитання кореспондента «УМ», чи має він намір звертатися до європейської комісії за роз'ясненням, додав, що це прерогатива Міністерства закордонних справ України, яке уповноважене приймати такі рішення.

      Водночас у МЗС заступник начальника прес-служби цього відомства Василь Кирилич наголосив, що міністерство обстоює права українських громадян і завжди це робитиме, проте впливати якось на іноземні диппредставництва повноважень не має. «Питання має дуже багато суб'єктивних обставин. Наше відомство в цьому випадку, як і в інших, надало максимальну підтримку, щоб залагодити проблему. Проте рішення про оформлення віз громадянам України для виїзду за кордон приймається винятково іноземними дипломатичними установами, а МЗС може надати лише консульсько-правову та інформаційну допомогу», - пояснив пан Кирилич «УМ».

      Досі посольство Франції так і не дало жодних пояснень щодо інциденту. Ми зателефонували в цю амбасаду й попросили прокоментувати ситуацію. Через кілька хвилин у редакцію передзвонили з прес-служби посольства й без будь-яких пояснень повідомили, що жодних коментарів на цю тему не буде. Цікаво, чи в себе на батьківщині Жан-Поль Везіан зміг би безплатно подивитися виступ юних майстрів танцполу та ще й так своєрідно, роздратувавшись, їм «подякувати», а потім відмовлятися від коментарів, навіть не перепросивши їх.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Випадок iз видачею віз французьким посольством прокоментувала представник Єврокомісії Кріштіана Хуманн. За її словами, щоб таких інцидентів більше не виникало, необхідно дочекатися ратифікації угоди про реадмісію і полегшеного візового режиму, підписаної між Україною і Європейським Союзом 18 червня. «Вони мають пройти затвердження у Європарламенті і Верховній Раді. Цього ще не сталося. Угоди, ратифіковані парламентами, суттєво змінять ситуацію у полегшенні подорожей та контактів між українцями і громадянами ЄС і водночас у сфері боротьби з нелегальною міграцією», - наголосила Хуманн.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>