Скромне побачення зірок

03.07.2007
Скромне побачення зірок

Стабільний виступ Дарини Згоби приніс їй перше місце у багатоборстві. (Олександра ЗАДИРАКИ.)

       Cвого часу спорт втратив в Україні високу популярність, і сумні плоди цього ми продовжуємо збирати й понині. Суспільство міняє пріоритети, тож минулої п'ятниці й суботи замість відвідин міжнародного гімнастичного турніру в київському Палаці спорту більша частина молоді, «зарядившись» пивом, окупувала інший спортивний об'єкт неподалік. Але захід на НСК «Олімпійський» не мав жодного відношення до спорту - там гримів музичний фестиваль «Таврійські ігри». А ось бажаючих повболівати за сильних гімнастів з України, Росії, США й Канади назбиралося лише кілька сотень. До речі, серед таких небайдужих був і олімпійський чемпіон зі штовхання ядра Юрій Білоног.

Хто і як платить гроші

      Шкода, адже подивитися було на кого. На поміст, демонструючи красу й силу тіла, виходили переможці й призери Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи, етапів Кубка світу. Збірна України зі спортивної гімнастики взагалі вперше виступала у найбільшій критій споруді країни - досі наших гімнастів можна було побачити лише на турнірах на базі в Конча-Заспі, де немає навіть трибун. Тож невідомо, чи залишився задоволеним «спортивний» міністр Віктор Корж, який одночасно є президентом Української федерації гімнастики. Бо коштів на турнір витратили чимало (лише оренда Палацу спорту - 34 тис. грн. на день), а от віддачі в сенсі популяризації гімнастики не одержали. За кордоном на подібних заходах зали на п'ять-сім тисяч глядачів заповнюються під зав'язку. А в Києві на рекламі заощадили. Що й не дивно, адже на рік на всю гімнастику у нас витрачається 3 млн. грн. Снарядів у нас - і то, лише один комплект, який привезли із Кончі-Заспи. За контракт із телеканалом «Мегаспорт» за показ турніру заплатили 40 тисяч гривень. Тоді як у цивілізованих країнах усе відбувається навпаки - телевізійники наввипередки викладають гроші, намагаючись отримати трансляцію. До всього, наш спортивний канал показував матчеву зустріч у запису із запізненням на один день, тоді як російський «РТР-Спорт» транслював у прямому ефірі.

Здобутки Згоби

      У перший день українські дівчата під орудою в. о. головного тренера збірної Інни Коробчинської без надзусиль довели свою перевагу в багатоборстві. В окремих видах програми Ірина Краснянська й Аліна Козич дозволили втрутитися у розподіл перших місць лише росіянці Ксенії Семеновій. Зате Дарина Згоба продемонструвала стабільність на всіх снарядах і виграла абсолютну першість.

      Запеклішою вийшла у суботу боротьба поміж чоловіків. В лідери почергово виходили то українці, то американці, та й росіяни суперників далеко не відпускали. До речі, за американську команду виступав екс-білорус Олександр Артем'єв, а серед тренерів значився колишній одесит Віталій Маринич.

      Остаточний розподіл позицій прояснився лише після останнього виду програми, коли Євген Богоносюк приніс нам перше місце у вільних вправах. Не відомо, чи подіяв на суддів вплив головного судді змагань Ігоря Коробчинського, який іноді заводив з арбітрами розмову, але найвища сходинка п'єдесталу дісталася господарям. За що дві вболівальниці несподівано навіть обдарували наших спортсменів і тренера трояндами.

      В особистому заліку краще за інших виступив американець Джон Хортон, від якого трохи відстав чемпіон Європи у багатоборстві Максим Дев'ятовський. 23-річний Вадим Кувакін із Херсона зумів піднятися на третє місце, випередивши досвідченого запоріжанина Романа Зозулю в останній вправі.

* * *

      Тепер за тиждень на наших гімнастів чекають ІІІ Всеукраїнські літні ігри у Запоріжжі, після чого тренери визначать, хто готуватиметься до Всесвітньої Універсіади, а хто - до вересневого чемпіонату світу у Штутгарті. Там треба потрапити до дюжини кращих команд планети, що дасть можливість виступити у Пекіні повними складами - по шість гімнастів.

      Олімпійський чемпіон Валерій Гончаров на поміст у Києві не виходив - зараз він тренується на базі на трьох снарядах - коні, поперечині й брусах. Поки що він не набрав потрібної форми, але в Запоріжжі виступати збирається.

ТАБЛО

Міжнародна матчева зустріч (Київ, 29-30 червня)

Чоловіки

      Командний залік. Україна - 271,700 бала; Росія - 269,100; США - 268,250.

      Абсолютна першість. 1. Хортон (США) - 89,600. 2. Дев'ятовський (Росія) - 89,050. 3. Кувакін - 88,700. 4. Зозуля - 88,550... 8. Куксенков (усі - Україна) - 87,600.

      Кращі на снарядах. Вільні вправи. Богоносюк - 15,450. Опорний стрибок. Таунсенд (США) - 16,550. Бруси. Рязанов (Росія) - 15,500. Поперечина. Хортон - 15,400. Кільця. Воробйов - 16,550. Кінь. Супрун (Україна) - 14,800.

Жінки

      Командний залік. Україна - 179,400; Росія - 175,550; Канада - 164,200.

      Абсолютна першість. 1. Згоба - 59,850. 2. Козич (обидві - Україна) - 59,750. 3. Клюкіна (Росія) - 59,050... 5. Щербатих - 58,550. 6. Краснянська - 58,450. 7. Галенкова - 57,550... 11. Проскуріна (всі - Україна) - 54,550.

      Кращі на снарядах. Вільні вправи. Козич - 15,200. Опорний стрибок. Козич - 14,900. Бруси. Семенова (Росія) - 16,500. Колода. Краснянська - 16,000.

ДУМКА ФАХІВЦЯ

Анатолій Шемякін,

головний тренер чоловічої збірної України:

      - Подібні зустрічі дуже цінні і вкрай потрібні, бо не так часто ми змагаємося у подібній компанії, і деяким хлопцям бракує досвіду виступів на міжнародному рівні. Наприклад, той же Микола Куксенков хвилюється, хоча із завданням на турнір впорався, крім не надто вдалого виконання своєї коронної вправи на коні.

    Роман Зозуля поки що не в тій формі, що задовольнить командні потреби. Він проходив багатоборство лише третій раз у цьому році, тому помилок було достатньо. Вадим Кувакін з кожним стартом додає, тож сподіваємося, що він підтягне вправи на коні й поперечині до більш високої «бази» і зможе боротися за призове місце «на Європі».

      Немає претензій до Євгена Богоносюка, який відпрацював на чотирьох снарядах і зробив добрий внесок у командний залік. Олександр Воробйов виступив лише на «своєму» снаряді - кільцях, де ставав чемпіоном Європи й на якому показав свій високий клас.

      - Наскільки складними були програми українців?

      - Ми не змогли примусити хлопців показати свої найскладніші програми і дещо спростили комбінації, бо більшість з них перенесли травми. Належного медичного забезпечення ми не отримуємо, часом навіть лейкопластиру бракує. Якщо й дадуть якусь копійчину, то в аптеці потрібних  медикаментів немає. При цьому фінансування підготовчих зборів виконується у повному обсязі.

      - Рівнем суперників ви задоволені?

      - Збірна Росії прибула у своєму найсильнішому складі, за виключенням олімпійського чемпіона Миколи Крюкова. Американці якраз випробовують сили своєї омолодженої команди, хоча є серед них і учасники минулих Олімпійських ігор, переможці найпрестижніших змагань планети.

ПІСЛЯМОВА

Вадим Кувакін,український гімнаст,

призер абсолютної першості:

      - Нехай це й не чемпіонат світу, але програти навіть товариську матчеву зустріч у себе вдома дозволити собі ми не могли. Я виконав програму без грубих помилок, але є чимало дрібниць, над якими треба працювати. Дещо заважали травми, від яких ще не до кінця відновився, а витримати навантаження організмові не дозволяє брак медичних препаратів. Але до світової першості намагатимуся вийти на пік форми.

Дарина Згоба,українська гімнастка,

переможниця абсолютної першості:

      - Ця зустріч - перший змагальний етап підготовки до чемпіонату світу, тож і ставлення було серйозним. Велике значення має те, що така подія відбулася у нас на Батьківщині, адже організація турніру подібного рівня підвищує престиж країни. Поки що наші комбінації не максимально складні - будемо їх вдосконалювати з наближенням головного старту сезону.