Вшанований борець і досі не визнаний герой

03.07.2007
Вшанований борець і досі не визнаний герой

Мiлiцiя затримала «вiтренкiвця», який лiз у бiйку з прихильниками УПА. (УНІАН.)

      Незважаючи на небажання уряду відновити справедливість і донести до українців правду про командирів УПА, у державі почався незворотний процес дозрівання свідомості нації, яка втомилася слухати брехню з вуст комуністів, соціалістів чи «вітренківців» і дедалі більше прагне скористатися своїм правом без сторонньої допомоги зрозуміти, ким же були ці «хлопці з лісу». Події 30 червня, коли відзначався ювілей головкома УПА Романа Шухевича, підтвердили це.

Лідери дивували, бо вперше традиційно не мовчали

      Уже звично заявки на проведення акцій такого роду в столиці, до КМДА подала низка політичних та громадських організацій. Одні - щоб віддати шану Шухевичу. Інші - аби зайвий раз нагадати про себе напередодні парламентських виборів. Однак вперше за всю історію незалежності України прихильники УПА були підтримані найвищим керівництвом держави: указ про святкування ювілею на державному рівні видав Президент Віктор Ющенко.

      За даними міліції, 30 червня в Україні взяли участь у заходах, пов'язаних із 100-річчям Шухевича, майже 100 тисяч осіб. Традиційно наймасовішими акції були у столиці, де у порівнянні з попередніми роками шальки терезів схилилися на бік прихильників УПА. Адже цього разу праві політичні партії і організації, які зазвичай утримувалися від коментарів досить непростої теми, прямо виступили на підтримку упівців.

      Наймасштабніший захід відбувся в Українському домі. Тут демонстрували фільм про Романа Шухевича, історичні документи і слухали патріотичні пісні у виконанні Тараса Чубая. На дійство завітав лідер «Нашої України» В'ячеслав Кириленко, який заявив, що його партія докладе всіх зусиль, аби підтримати вимоги громадськості та ініціативу глави держави щодо визнання діяльності УПА боротьбою за визволення України. Лідер «НУ» запевнив, що вже у наступному скликанні парламенту всі патріотичні сили внесуть відповідний законопроект на розгляд ВР і нагадав, що за прем'єрства Юрія Єханурова Кабмін виступив з такою ініціативою, однак уряд Януковича відкликав запропонований попередником законопроект. «Ми вже зробили багато для цього, хоча і досі маємо спротив антиукраїнської більшості та уряду Януковича, яким байдуже відновлення історичної справедливості. На жаль, через їхні дії нам не вдалося завершити роботу, яку ми почали ще у ВР четвертого скликання. У висновку урядової комісії, яка вивчала діяльність УПА, зазначалося, що боротьба УПА - це боротьба за суверенітет України у той спосіб, який тоді дозволявся. Цей ми маємо поширити мільйонним тиражем у навчальних закладах», - наголосив пан Кириленко.

      Підтримали цю ініціативу і низка інших патріотичних організацій. Про намір вимагати від столичної влади перейменувати одну з київських вулиць на честь Романа Шухевича заявила міська організація об'єднання «Свобода». Як зазначає прес-служба «Свободи», у зверненні до  мера Леоніда Черновецького йтиметься про перейменування вулиці, названої ім'ям «московського комуністичного діяча польського походження Вацлава Воровського». У разі ж ігнорування мером ініціативи обіцяють почати збір підписів киян, який, згідно з Законом «Про місцеве самоврядування» зобов'яже Київраду розглянути це питання.

      На жаль, не обійшлося без традиційних конфліктних ситуацій. На заявку київської організації УНА-УНСО провести своєрідну виставку про життя і діяльність Романа Шухевича на майдані Незалежності ПСП Наталії Вітренко подала «зустрічну» на проведення своєї акції. У КМДА роздумували недовго й подали позов до Шевченківського райсуду з проханням заборонити будь-які акції в центрі міста. Клопотання Феміда задовольнила. Відтак провідники УНА-УНСО звинувачують мера у повній байдужості до національної пам'яті. «Виставка про УПА відбувалася по всій Україні, в тому числі й на Сході. Вона нагадувала звичайний інформаційний пікет, - розповів «УМ» голова київської організації УНА-УНСО Ігор Тополя-Мазур. - Столична влада вчинила у цьому випадку традиційно - добилася заборони проведення акцій як одних, так і інших. Хоча на головній площі столиці могли спокійно розміститися всі політичні сили. А народ, послухавши і тих, і інших, зробив би висновок. Проте це нас не дивує, бо Черновецький вкотре довів - йому байдуже все українське, і історія в тому числі».

«Треба, щоб дехто менше бив себе в груди і кричав, який він патріот...»

      Незважаючи на те, що єдності в питанні вшанування пам'яті 100-річчя з дня народження Романа Шухевича по всій країні не було, урочисті заходи таки відбулися майже у кожному регіоні. У Луганську в українсько-канадському центрі «Відродження» був організований «круглий стіл» з цієї нагоди. Під час нього присутнім продемонстрували фільм Олеся Янчука «Нескорений», присвячений головному командиру УПА.

      Наймасовіші ж заходи відбулися на Львівщині. У Білогорщі, де загинув генерал-хорунжий, представники патріотичних організацій і соратники Романа Шухевича поклали до пам'ятника квіти й провели молебень. На відзначення роковин завітав і син командира Юрій Шухевич, який повідомив, що в селі Княгиничі на Івано-Франківщині на місці колишньої криївки відкриють музей, присвячений УПА, а також висловив слова подяки на адресу Віктора Ющенка за підтримку по вшануванні його батька, закликавши політиків припинити спекулювати цією темою. «Треба, щоб люди менше били себе в груди і кричали, які вони великі патріоти, а щоб більше на це працювали. Якби працювали з посвятою, то донесли б цю ідею до Луганська, Донецька, а УПА вже була б визнана», - зазначив син видатного командира.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>