«Дембелі» загуляли

13.06.2007
«Дембелі» загуляли

Депутати-«регіонали» збираються на сесійні засідання, ніби нічого й не трапилося. (Фото Укрінформ.)

      Президентові набридло дивитися на те, як усупереч його указам та політичним домовленостям лідерів у сесійній залі Верховної Ради тривають зібрання колишніх народних депутатів. Учора Віктор Ющенко вже без усіляких еківоків закликав Верховну Раду «закритися». «Ми домовилися, що парламент завершує свою роботу. Колеги, завершіть цю роботу! Дайте спокій країні! — звернувся до парламентаріїв глава держави. — Ці щоденні заяви просто дезорганізують політичне життя, політичний порядок у суспільстві. Вони не дають очки ні комуністам, ні соціалістам». Ющенко наголосив, що треба «набратися політичної совісті, не знущатися з нації і виконувати домовленості». «Я розумію, що зараз парламент для багатьох нагадує епізод з анекдоту про дембелів, які загулялись так, що прогуляли свою станцію», — поіронізував Президент. І запевнив: без жодних сумнівів, вибори відбудуться 30 вересня. «Питання про дострокові вибори на правовому і політичному рівнях вирішене. Все інше — спекуляції дрібних політиків і авантюристів від політики».

      Проте у Верховній Раді багато хто, схоже, думає інакше. Дивна річ: іще якихось два тижні тому, після оприлюднення «нічних домовленостей» Ющенка, Януковича і (NB) Мороза, здавалося, що глухий кут, у який внаслідок багатьох причин зайшов український політикум, нарешті розчахнув «запасний вихід». Але з кожним днем, який минає відтоді, у політиків (причому з різних таборів) знаходяться все нові й нові причини давати задній хід. І вже дедалі реальнішою стає ситуація, за якої в сесійній залі парламенту все ще 5-го скликання разом із комуністами, соціалістами й «регіоналами» засідатимуть ті, для кого ще рік тому мандат народного депутата був доступний хіба у «мріях ідіота» — за межами другої сотні списку «Нашої України» до Верховної Ради потрапити було зась.

 

Для Беспалого вибори — несмішний анекдот

      Учора «УМ», намагаючись з'ясувати у «коаліціонерів» та колишніх опозиціонерів, чи готуються вони до виборів, почула від помічника одного з не надто відомих широкому загалу депутатів-БЮТівців цікаву історію. За словами молодого чоловіка, його «господар» днями добряче напився з горя і, «смачно» матюкаючись, бідкався на долю: мовляв, він тепер стане безробітним, оскільки написав заяву про вихід із фракції й складення повноважень, але пішов на таку жертву дарма. Оскільки нікуди ніхто парламент не розпустить, бо 151 такої заяви точно не набереться...

      І такі прогнози колишні й нинішні парламентарії висловлюють не лише на нетверезу голову. Учора на засіданні ВР, яку Президент і опозиція вважають неповноважною, зареєструвалося вже 269 нардепів. «На око» в залі було щонайменше удвічі менше, але, як пояснив «УМ» колишній «нашоукраїнець» Борис Беспалий, «ніхто всупереч своїй волі картки не віддає», а отже, навіть ті, хто в цей час подався десь на моря, таким чином висловлюють свою готовність працювати в парламенті. Сам Борис Якович свою картку вставив особисто, хоча у залі й не сидів. Свою позицію Беспалий пояснює тим, що категорично не згоден із останнім указом Президента про розпуск ВР. Де, нагадаємо, правовою підставою для такого кроку вказана неповноважність парламенту після рішення з'їздів БЮТ і «Нашої України» щодо складення мандатів їхніми нардепами. «Якщо вибори відбудуться на тій підставі, що так вирішила меншість, то це дуже небезпечний прецедент для держави. Після таких виборів нічого хорошого очікувати не варто», — наголошує Беспалий. За його словами, обгрунтованими є політичні підстави — домовленість сторін про дострокові вибори, а «правова складова указу — анекдотична». «Це просто перевірка: чи можна розпустити парламент просто так», — вважає депутат. І для розв'язання ситуації радить усім колегам повернутися в сесійну залу: «Верховна Рада тому так і називається, що це — рада. Одна голова добре, а 450 — іще краще, тому треба заходити до сесійної зали і радитися».

«Вільні від БЮТ» хочуть міняти Конституцію

      Серед тих, хто «повернувся», а точніше, нікуди й не йшов, — кільканадцять БЮТівців. Зокрема, члени фракційного (в рамках Блоку Тимошенко) об'єднання «Вільні демократи». Олексій Данилов, зачитавши від їхнього імені заяву, запевнив: із фракції БЮТ «вільні» виходити не збираються (адже це потягне за собою припинення повноважень законодавців). І залишатимуться супер-пупер-опозицією — яка чесно працюватиме в парламенті й протистоятиме всім: коаліції, сформованому нею уряду і Президенту.

      «УМ» поцікавилася в пана Данилова та його колег (зокрема Сергія Потімкова), які стояли поруч, чи означає це, що до виборів «Вільні демократи» не готуються. Виявилося, що вони, звісно, готові завжди — як кожна нормальна партія, але «виборів 30 вересня точно не буде). Здається, з усіх наших співрозмовників ця групка (екс)БЮТівців була в цьому переконана чи не найбільше — мовляв, навіть якщо понад 150 їхніх колег і складуть мандати, на їхнє місце прийдуть нові, хай навіть через суди. І це при тому, що інакше, як прекрасною агітаційною передвиборчою промовою виступ Олексія Данилова не назвеш.

      Як і всіх інших своїх співрозмовників, «УМ» запитала в Данилова сотоваріщі, яким же чином тоді, на їхню думку, «розрулювати» політичний конфлікт (а те, що він є, не заперечує ніхто), як не достроковими виборами? Варіант «ВД» — «вносити зміни до Конституції».

«НУ» не любить операцій без наркозу

      А між тим, учора головуючий на засіданні Мороз зачитав іще 50 заяв БЮТівців про вихід із фракції, таким чином скоротивши чисельність нинішнього складу ВР іще на півсотні голосів.

      Депутат від «Нашої України» 5-го скликання Ксенія Ляпіна називає «черговим знущанням» засідання Верховної Ради у вівторок, на якому Олександр Мороз зачитав ще 51 заяву опозиціонерів про складення депутатських повноважень. «Це називається — проводити хірургічну операцію без наркозу, потрошку: тобто відрізали пальчик, боляче, ну давайте ще трошки підріжемо, — прокоментувала таке «порційне» зачитування заяв уже не депутатка від «Нашої України» Ксенія Ляпіна. І вкотре висловила думку своєї політичної сили про те, що після рішення міжпартійних з'їздів опозиції Верховна Рада вже не легітимна, позаяк списки «обнулені» й на зміну «відставленим» нардепам прийти нікому.

«Регіони» не хочуть виборів, але обіцяли

      «Регіонал» Михайло Чечетов також повторив думку, не раз до того висловлювану його соратниками: мовляв, Партія регіонів і коаліція чесно свої домовленості виконали, пакет законів, необхідних для проведення виборів 30 вересня, ухвалила, і тепер справа тільки за опозицією: скласти понад 150 мандатів. На підказане Борисом Беспалим запитання про те, чи не є ці 150 мандатів лише приводом, пан Чечетов навіть обурився: «Ні, ну як же без цього? Будь-яка домовленість має бути формалізована. Навіть якщо два президенти різних держав про щось домовляються, цю їхню домовленість обов'язково повинні відповідно закріпити на законодавчому рівні парламенти цих держав. У «заяві трьох» чітко записано, що підставою для оголошення дострокових виборів має бути 82-га стаття Конституції, у якій чітко записано: якщо у Верховній Раді менше як 300 депутатів, вона втрачає легітимність».

      А домовленості ПР виконує чітко. «Так, ми були і є категорично проти проведення дострокових виборів, бо для цього немає ні конституційних підстав, ні об'єктивних причин. Але щоб вийти з політичної кризи, штучно створеної опозицією, було досягнуто спільних домовленостей. Ми підписалися (під заявою) — ми йдемо на вибори, — запевнив Чечетов. — Штаби, щоправда, ще не розгорнуті, але підготовча робота вже почалася. З огляду на те, що у нас в партії понад мільйон членів і розгорнута мережа осередків у всіх регіонах, швидко переорієнтуватися на виборчу кампанію для нас не проблема».

Комуністи — чесні, а соціалісти не вірять, що вибори щось змінять

      З усіх опитаних «УМ» нардепів тільки комуніст Петро Цибенко чесно визнав, що виступи членів КПУ в залі вже, фактично, і є початком передвиборчої кампанії: «Комуністична партія готується до виборів найперше через активну роботу у складі Верховної Ради цього скликання. Для нас, окрім необхідності вирішувати нагальні соціальні, економічні питання, це в тому числі й елемент підготовки до виборів. А щодо агітаційної роботи, то ми працюємо з людьми постійно. Ми не маємо таких можливостей, як деякі наші колеги й опоненти, тому проблема величезних витрат на вибори нас ніколи не турбувала й не турбуватиме. Спілкування з виборцями на особистих зустрічах — ось наша «агітація». І ми це робимо незалежно від того, відбуваються вибори чи ні».

      Щоправда, товариш Цибенко сумнівається в тому, що вибори відбудуться 30 вересня — за його словами, підстави для таких сумнівів дають насамперед опозиціонери, які не надто поспішають складати мандати. У разі ж, якщо вибори не відбудуться, Петро Степанович із сумом припускає: розв'язати ситуацію можна в тому числі й переформатувавши коаліцію у межах чинної ВР...

      А соціаліст Віталій Шибко, мабуть, висловив думку більшості українського народу: розмови про вибори вже просто всім набридли. «Будуть вибори, не будуть — повірте мені, від цього нічого в нашому суспільстві не зміниться. Бо раптово змінити щось у такому космічному об'єкті, як суспільство, просто неможливо — і люди, й політики залишаться такими самими, із такими самими проблемами».

      Але до виборів, переконує соціаліст, його партія готова завжди. От тільки... правильно: 30 вересня вони, швидше за все, не відбудуться. І не потрібні вони, бо щоб вийти з нового глухого кута, «треба знову сісти й домовлятися. Але не удвох, не втрьох, а збирати політичні сили й радитися усім разом».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>