Труба для «старшого брата»

08.06.2007

      Державний чиновник стає найнебезпечнішим у період, коли розподіляти грошові потоки йому залишилося зовсім недовго. Більшість членів нинішнього Кабінету Міністрів уже подумки попрощалася зi своїми зручними кріслами і тому розвиває небачену активність. Рада Національної безпеки та оборони України занепокоєна, що високі посадові особи коаліційного уряду останнім часом масово підписують стратегічні документи, які можуть суперечити національним інтересам в енергетичній сфері. Найбільш ласі шматки для Кабміну Віктора Януковича — це ядерна галузь, постачання і транспортування енергоносіїв, ринок електроенергії.

      За словами Івана Плюща, найближчим часом РНБО збереться на спеціальне засідання і спільно визначить цілі та напрямки посилення енергетичної безпеки України.

      «Саме результати засідання мають стати основою у підписанні міжурядових та міждержавних документів стратегічного характеру в енергетиці», — наголосив секретар РНБО. Чиновників, які своїми некваліфікованими чи зумисними діями можуть завдати шкоди державі, попередили про персональну відповідальність.

      Підставою для занепокоєння РНБО стали, як відомо, позавчорашні події, коли до рук журналістів потрапив дуже цікавий документ – «Протокол між Кабінетом Міністрів та урядом Росії про врегулювання відносин у газовій сфері». Як вважається, готували його у Москві, причому пропозиції українського МЗС були проігноровані, а думка Мінекономіки врахована частково. Очікувалося, що українська сторона мала би поставити свій підпис уже 10 червня.

      Якби так і сталося, то наша держава взяла би на себе зобов'язання до 2030 року гарантувати проходження по своїй території визначеної кількості російського газу. Зокрема, до 2013 року — не менше 125 млрд. куб. м, а з 2013 до 2030 року — не менше 145 млрд. куб. м. Іншими словами, Україна без бою віддала би «Газпрому» монопольне право на транзит по своїй газотранспортній системі.

      Якщо вірити документу, про жодні альтернативні варіанти і диверсифікованість не може бути і мови. Причому у статті третій, зокрема, йдеться про те, що Російська Федерація гарантує тільки такі обсяги транзиту, що «забезпечують баланс газу України» — не більше. Тобто ніякий інший газ без згоди російського монополіста в українську газотранспортну систему ввійти не зможе.

      Ще один примітний момент — у проекті ніде не згадані протоколи від 4 січня 2006 року. Нагадаємо, пише сайт «Економічна правда», що одним iз них розірвано зв'язок між цінами на газ, що постачається в Україну, і транзитною ставкою для російського газу.

      Тож заява російського президента Володимира Путіна про довгострокове субсидiювання України вписується у канву подій дуже гармонійно.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>