Суддівський бунт

08.06.2007
Суддівський бунт

На «головний» районний суд України знову «наїхали». (Фото Василя ГРИБА.)

      Чаша терпіння колективу Печерського райсуду столиці переповнена — вчора вони були змушені провести відкриті збори суддів через тиск з боку центральних органів законодавчої та виконавчої влади України, а також Вищої ради юстиції, яка наразі контролюється коаліцією. Феміду довели до того, що печерські судді прийняли рішення звернутися до Генпрокуратури порушити кримінальну справу «за фактом втручання окремих політичних сил, зокрема Верховної Ради та Вищої ради юстиції, в діяльність суду та заважають нормальному здійсненню судочинства».

      Зрозуміло, про які політичні сили у ВР йдеться — перш за все, «регіоналів» та соціалістів, які синіють від люті через втрату контролю над печерською Фемідою, що відтепер виносить справедливі, незаангажовані рішення. Так, голова Печерського райсуду Інна Отрош зазначає, що на сьогодні відкрито 15 проваджень щодо звільнення суддів. «Судді виносять рішення, а через тиждень їх уже звільняють», — обурюється пані Отрош. До того ж лише протягом останніх двох місяців на сайті ВР зареєстровані проекти постанов про звільнення 11 суддів Печерського райсуду, хоча об'єктивні причини звільнення відсутні.

      Пані Отрош каже, що йдеться про порушення існуючих регламентних норм, адже протягом двох днів було вирішено питання про звільнення трьох суддів Печерського суду: в середу Вища рада юстиції рекомендувала Президенту та Верховній Раді звільнити суддів Фінагєєва, Волкову та Козлова нібито за порушення присяги. Вже за годину (яка оперативність!) з Комітету ВР з питань правосуддя за підписом голови Сергія Ківалова надійшов факс, мовляв, комітет уже прийняв рішення рекомендувати парламенту на пленарному засіданні в четвер звільнити цих суддів.

      Цікавий нюанс: і Верховна Рада, і Вища рада юстиції є сторонами в судовій справі, яку колегіально розглянули саме ці троє суддів! Йдеться про рішення, ухвалене Фемідою тиждень тому — тоді колегія суддів задовольнила клопотання позивача Волкова й зупинила дію постанови ВР «Про тимчасовий порядок призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад». Нагадаємо, що всупереч домовленостям між Президентом, Прем'єром та спікером, останній виніс на голосування цю постанову (розуміючи, що на закон глава держави накладе вето), якою коаліція фактично узурпувала конституційне право Президента призначати та звільняти керівників судів загальної юрисдикції. Не дивно, що рішення Печерського суду викликало в коаліціянтів лють: непокірним суддям винесли «вирок» — звільнення.

      Щоправда, звільнити суддів поки що неможливо — Голосіївський та Оболонський райсуди Києва двома ухвалами зупинили це дивне рішення Вищої ради юстиції, контрольованої нині не лише відомим «підрахуєм» ПР Сергієм Ківаловим, а й відомим антикризовим менеджером Кучми — новим членом ВРЮ Віктором Медведчуком. Незважаючи на це, учора ВР таки звільнила Світлану Волкову з посади судді, згідно з поданням ВРЮ. Депутати проігнорували ухвалу Оболонського суду. А от подання на звільнення двох інших суддів ВРЮ подала Президенту. Ці спроби звільнити непокірних стали для них самих та їхніх колег останньою краплею. Тим більше що, за словами пані Отрош, окремі члени Вищої ради юстиції вимагають від суддів пояснень, чому в тій чи іншій справі було винесено саме таке рішення.

      «У п'ятницю розглядається справа щодо позову БЮТ до ЦВК. У понеділок судді вже повинні писати пояснення, чому таке рішення було прийнято! — обурюється заступник голови Печерського райсуду Ірина Ринарт. — Вища рада юстиції діє так, що примушує суддів виносити такі рішення, в яких зацікавлені певні політичні сили. Зараз на Печерський суд здійснюється безпрецедентний тиск, і через місяць може статися так, що в Печерському суді не залишиться жодного судді!»

      Отже, окрім звернення до ГПУ, збори суддів одноголосно прийняли рішення повідомити громадськість, суддівські організації, законодавчі та виконавчі органи влади про втручання в діяльність суду та тиск як на суд у цілому, так і на окремих суддів. Феміда також звертається до Президента, Прем'єр-міністра, Голови Верховного Суду, Голови ВР та Ради суддів з проханням вжити негайних заходів щодо припинення втручання в діяльність роботи суду. У випадку відсутності належної реакції від влади судді звертатимуться по захист у міжнародні суддівські організації.

      Коаліція вже відреагувала й досить специфічно. «Регіонал» Юрій Мірошниченко одразу відкинув звинувачення у тиску на суддів Печерського райсуду. Мовляв, Волкова, Козлов та Фінагєєв порушили підсудність та присягу, й крапка. А ВРЮ цей факт встановила. Але про розправу, на думку Мірошніченка, аж ніяк не йдеться, коаліція лише хотіла припинити практику політичного рейдерства та використання судів для досягнення заангажованих політичних рішень. А що ж вiд цих «регiоналiв» можна було почути?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>