«Дніпровський» стандарт

06.06.2007
«Дніпровський» стандарт

Такий вигляд матиме суперсучасний стадіон у Дніпропетровську.

      Дніпропетровськ, який ще недавно називали «не першим, але й не другим містом в Україні», хоче повернути собі такі «лаври». Причому завдяки його величності футболу. І річ навіть не в місцевому «Дніпрі», який колись двічі ставав чемпіоном Радянського Союзу. Питання сьогодні ставиться значно глобальніше: днiпряни прагнуть показатися в усій красі на Євро-2012.

      Дніпропетровськ потрапив до четвірки українських міст, де проходитимуть матчі чемпіонату Європи 2012 року, разом із Києвом, Донецьком та Львовом. Резервні міста — Харків та Одесу — скидати з рахунків теж не доводиться. Дійшло до того, що честолюбні дніпропетровці запідозрили «резервістів» у підступних діях. Заспокоїлися тільки після того, як міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Віктор Корж авторитетно спростував такі побоювання. І взялися добудовувати красень-стадіон.

 

Старий знайомий «Металург»

      Головним козирем, завдяки якому Дніпропетровськ потрапив до топ-четвірки вітчизняних міст на Євро-2012, є завчасно розпочате будівництво нової сучасної арени. Власне, над цим замислилися ще тоді, коли про футбольний форум Старого Світу на теренах нашої держави говорили тільки в теоретичній площині. Рухатися вперед дніпропетровців змусило саме життя. Стадіон «Метеор», на якому команда «Дніпро» проводить свої офіційні матчі з 1966 року, давно не відповідає навіть найскромнішим вимогам сьогодення. Його чашу колись збудували невибагливо й асиметрично — навіть кількість рядів на трибунах у різних місцях не збігається. Комунікації довкола головної спортивної арени міста теж не справляють належного враження. Тож було по-людськи соромно перед іноземцями, які частенько навідувалися сюди на матчі євротурнірів.

      Із вибором місця для нової арени особливих дискусій не виникло. Це — територія стадіону «Металург», розташованого в центрі міста. Раніше він належав металургійному заводу ім. Петровського, а віднедавна став власністю закритого акціонерного товариства «Футбольний клуб «Дніпро», що входить до складу групи «Приват» мільярдера Ігоря Коломойського.

Стадіон на кістках?

      До тієї миті, коли у квітні 2005 року формально почалося будівництво нової арени, ініціаторам такої ідеї довелося пройти тернистий шлях. Спершу мусили повоювати з численними приватними підприємцями, адже «Металург» протягом більш ніж десяти років був головним речовим ринком. Ще одне коло проблем виникло з мешканцями непривабливого мікрорайону, який прилягає до стадіону. Люди вважають: будівництво висотних споруд всередині кварталу ще більше погіршить інженерний стан їхніх будівель, котрі й без того потерпають від підтоплень. Підозрюють також, що забудовники відселятимуть жителів прилеглих будинків туди, куди зможуть, а не у відповідності до ціни їхнього житла на «червоній лінії», як уже охрестили територію навколо майбутнього красеня-стадіону. Вже зараз багато хто називає цю землю «золотою».

      «Стадіон цей, звичайно, потрібен, — каже голова дніпропетровської міської громадської організації «Громадянська дія» Дмитро Скобліков. — Але я так і не почув, якими будуть умови відселення, якою буде компенсація мешканцям навколишніх будинків. Ці питання вирішуватимуться зараз чи потім?».

      Крім того, забудовникам доведеться мати справу і з іншими численними об'єктами, розташованими в «стратегічно важливому» районі. Як от військова частина, чию територію має зайняти будівництво.

      Міський голова Іван Куліченко вже повідомив про домовленість із керівництвом єврейської громади, яка має школу поруч із стадіоном. Цей навчальний заклад буде реконструйовано, для учнів збудують окремий спорткомплекс. Та й іншим організаціям, розташованим у зоні стадіону, місцева влада обіцяє допомогти з ремонтом фасадів будівель і комунікацій.

      Але навіть на цьому тлі чи не найбільше занепокоєння у дніпропетровців викликає той факт, що новий стадіон зводиться на місці колишнього... цвинтаря. Знаходяться навіть підстави для забобонів суто футбольних. Мовляв, коли до 1966 року дніпропетровський клуб виступав на стадіоні «Металург», то впродовж тривалого часу не мав ніяких досягнень та титулів. Усе це прийшло тільки з передислокацією команди на «Метеор», подалі від негативної енергетики. А той факт, що «Металург» тепер матиме назву «Дніпро», нібито нічого не змінює.

      Та будівельники на це не особливо зважають. Хоча на першому етапі робіт мусили неодноразово консультуватися зі співробітниками історичного музею стосовно знайдених решток поховань.

Гер Лекманн такого ще не знав

      Будівництво нової арени в Дніпропетровську довірили одній із найбільших світових будівельних компаній «Гохтіф» (Hochtief). Загальна вартість проекту на сьогодні сягає 40 мільйонів євро.

      Прискіпливі журналісти виявили неабиякий інтерес до людей, які уособлюють «Гохтіф». Попереднім генеральним менеджером проекту був італієць Серджіо Шіані — уродженець Мілана і палкий прихильник туринського «Ювентуса», який мав багатий досвід будівництва та розробки саме спортивних споруд. У його послужному списку — стадіони в Монте-Карло, Гекльзенкірхені, Дортмунді, Менхенгладбаху. Але в січні цього року Шіані перевели на інший об'єкт компанії. На будівництві ж у Дніпропетровську його замінив Андреас Лекманн. Неабияк здивувало, що стадіон «Дніпро» є першим спортивним об'єктом в інженерній кар'єрі цього німця. Досі Лекманн зводив будинок  для старих  у Дюссельдорфі з кошторисною вартістю удвічі нижчою, аніж арена в Дніпропетровську, та слідчий ізолятор...

      Однак, схоже, цей факт ніяк не позначиться на якості арени. «Дніпро» зовні дещо нагадуватиме згаданий вище стадіон у німецькому Менхенгладбаху. Проте самі дніпропетровці перелічують багато факторів, аби назвати майбутню споруду «досі небаченою».

Роздягальні з басейнами і табло як комп'ютер

      Скажімо, в ці дні наближається до завершення монтаж металоконструкцій, які мають підтримувати дах над місцями для глядачів. Дах виготовлений з макролона. Цей матеріал надійно захищає від дощу й снігу, але крiзь нього у достатній кількості проникатимуть сонячні промені. Ще однією гордістю дніпропетровців мають стати спеціальні світильники, які встановлять на даху. Ці прожектори працюватимуть у трьох режимах — телевізійної зйомки, гри без телезйомки та тренування.

      Уже вирощується газон для футбольного поля. Але перед тим, як його завезти, понизять рівень грунту і встановлять системи дренажу, поливання та підігрівання.

      Розкішними будуть і роздягальні для спортсменів: кожна з них матиме по декілька кімнат, серед яких одна — з невеликим басейном.

      VIP-ложа, коментаторські кабіни, ресторан, музей клубу, офісні приміщення також  відповідатимуть всім вимогам сьогодення. Вже цього місяця за графіком робіт повинні бути встановлені індивідуальні відкидні крісла для глядачів класу «люкс». Кажуть, таких не побачиш навіть на провідних аренах Європи.

      А своєрідною «фішкою» стадіону стануть два величезні відеотабло площею 60 кв. м, які матимуть усі функції комп'ютера і «переплюнуть» навіть ті, що використовувалися під час останнього чемпіонату світу в Німеччині.

      Варто також зазначити, що стадіон «Дніпро» буде суто футбольним, без бігових доріжок. Він уміщуватиме 31 тисячу глядачів. Перший ряд і саме поле відділятимуть якихось сім метрів із спеціальною доріжкою для машин швидкої допомоги.

Не футболом єдиним

      Вимоги ФІФА та УЄФА до міст-господарів чемпіонатів такого рівня рамками чисто футбольних арен не обмежуються. Вони охоплюють значно багатогранніше поняття — «інфраструктура». Дніпропетровські владці на цю тему вже ретельно помізкували і дійшли висновку: будівництво нового стадіону є далеко не найбільшим головним болем міста при підготовці до Євро-2012. Неабиякі проблеми необхідно вирішити і з аеропортом, збільшивши його пропускну спроможнiсть: і зі зведенням сучасних готелів...

      Виконавчий комітет Дніпропетровської міської ради вже почав роботу з втілення у життя комплексної програми з підготовки та проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. У її рамках передбачена реконструкція цілих кварталів у центральній частині міста і будівництво трьох-чотирьох готелів високого класу на 2—2,5 тисячі місць. Мер Іван Куліченко повідомив, що інтерес до співробітництва в цій галузі виявлять всесвітньо відомі мережеві готельні оператори «Хілтон», «Марріотт», «Редіссон».

      Поруч із новозбудованим стадіоном планується прокласти бульвар європейського типу, звести 20-поверховий готель і торговельний павільйон у вигляді довгої галереї.

      Але на шляху таких сміливих задумів виникла ще одна проблема, вельми характерна для Дніпропетровська, — грунти на місці очікуваної грандіозної забудови мають схильність до просідання. Тому вже прийнято рішення про повну заміну ще й старого колектора.

      Але спочатку — відкриття суперсучасної футбольної арени під назвою «Дніпро», яке заплановане приблизно на вересень — початок жовтня нинішнього року. Цю справді видатну подію планують приурочити до традиційного Дня міста. Вінцем урочистостей стане товариська зустріч між футболістами «Дніпра» та одним із клубів німецької бундесліги (офіційні матчі УЄФА для таких випадків не рекомендує). А невдовзі вже на цій арені наша національна збірна прийматиме гостей із Фарерських островів у рамках відбіркового турніру Євро-2008.