Спраглі чорноземи

06.06.2007

      10 мільйонів гектарів посівів зернових станом на сьогодні вже постраждали від спеки через пекуче сонце і відсутність дощу. Найбільш критична ситуація склалася у Дніпропетровській, Миколаївській, Кіровоградській, Запорізькій та Херсонській областях — подекуди до майже 2 мільйонів гектарів. Окрім названих, не найкращі справи і на Черкащині, Вінниччині та Київщині, де пропало приблизно 50 відсотків врожаю, повідомив віце-прем'єр Віктор Слаута.

      Рятувати ситуацію взялися перші особи держави. Президент Віктор Ющенко направив прем'єру Януковичу листа, в якому попросив негайно вжити заходів і допомогти аграріям усіма можливими способами, а також проконтролювати недопущення зростання ціни на хліб. Адже про відсутність наразі підстав для його подорожчання нещодавно заявив і Антимонопольний комітет України.

      «Глава держави вважає за необхідне, щоб міністерства агрополітики, фінансів, економіки, МНС і облдержадміністрації негайно вжили заходів на підтримку аграріїв, — мовиться у листі. — Йдеться про забезпечення допомоги сільгоспвиробникам постраждалих регіонів, закупівлю зерна до продовольчого резерву, визначення обсягів збитків, завданих посухою, механізм фінансової підтримки, посилення моніторингу цінової ситуації на споживчому ринку з метою недопущення безпідставного зростання цін на продукти харчування».

      Реакцією на заклик глави держави став перший транш грошей на боротьбу з посухою, який  виділив Кабмін, у розмірі 270 мільйонів гривень, тимчасове (хочеться сподіватися) ембарго уряду на експорт зернових і підтримка пропозиції Мінагрополітики зi створення Аграрним фондом державного продовольчого резерву на 710 тисяч тонн. Також дана вказівка державним адміністраціям на місцях сформувати запаси продовольчого зерна в обсягах не менших, за потребу на три місяці. Додатковим заходом може стати і відміна ввізного мита в Україну на пшеницю.

      Окрім того, на доручення Кабміну Державна податкова адміністрація спільно з Мінфіном нададуть селянам розстрочку у сплаті платежів до державного бюджету. Цією ж постановою уряд рекомендував зробити те саме і облдержадміністраціям при сплаті аграріями податку до місцевих бюджетів. А протягом двох тижнів відповідні відомства зобов'язали підрахувати суму збитків від засухи і подати пропозиції щодо їх часткового відшкодування.

      Однак наскільки ефективним будуть ці кроки, наразі прогнозувати важко. За словами віце-прем'єра Слаути, хліб можна було б і пересіяти, проте нині це зробити неможливо, оскільки земля повністю суха. Відтак залишається лише сподіватися на метеорологів і їхнi прогнози дощів. Останні ж обнадіювати не поспішають. Як розповіла «УМ» начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, найближчим часом слід очікувати лише незначного похолодання. «Завдяки високому тиску і холодному антициклону в областях, які найбільше потерпають від засухи, можна розраховувати лише на незначне зниження температури. Відомо, що така погода точно протримається до середини червня. Опади очікуються, однак вони будуть локальними і незначними, а тому цього буде явно недостатньо для того, аби ситуація змінилася на краще».

      Тим часом, не чекаючи звіту місцевих керівників по вжитих заходах, проконтролювати особисто, що зроблено, вчора відправився Віктор Ющенко — з одноденною робочою поїздкою по Кіровоградській, Миколаївській і Херсонській областях. Президент на місці ознайомився з наслідками засухи і провів нараду з господарським активом найбільш постраждалих областей, пообіцявши найближчим часом розглянути наслiдки засухи на засіданні РНБО. «Держава не залишить вас на одинці з цими проблемами», — сказав Президент.

      Водночас фахівці стверджують, що Україна таки буде з хлібом, а наслідки посухи не стануть катастрофічними й не повинні призвести до подорожчання хлібо-булочних продуктів. Як розповів «УМ» доктор наук iз Національного аграрного університету Семен Танчик, урядовці зі своїм рішенням заборонити вивіз зерна за кордон, як і торік, граються у політику, а не керуються реальною необхідністю. «Я абсолютно підтримую в цьому питанні Президента Віктора Ющенка, який наголошує, що не можна ринкові умови перетворювати на управління у ручному режимі, — обурювався Семен Петрович. — Справді, маємо сьогодні регіони, особливо південні та східні, які добряче постраждали від засухи. Дійсно, нам не вдасться зібрати цього року стільки, скільки розраховували. Проте я вчора лише побував у лісостепових областях і побачив прекрасні умови для урожаю».

      За словами пана Танчика, Кабмін знову штучно намагається створити обставини, за яких селян знову обдурять і скуплять урожай за безцінь, оскільки іншого виходу в них просто не залишиться. «У всьому світі існують державні програми з підтримки й дотації аграрного сектору, і лише в нас селян увесь час душать. Спочатку банки дають кредити під відсотки, яких немає у жодній цивілізованій країні. Потім банки починають вимагати погашення позики, а уряд у цей час забороняє експортувати зерно, де аграрії могли продати його значно дорожче, а не по 300—400 гривень, як їм пропонують тут. Я можу стверджувати, що не існує нині передумов для таких кроків. І будь-які заборони на вивіз збіжжя чи подорожчання хліба — буде не більше, аніж банальною політичною грою».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>