Патріотам до Майдану зась?

06.06.2007

      Єдине місце продажу символіки та сувенірної української продукції в Києві, здається, тепер остаточно втратить свою багаторічну прописку навпроти Головпоштамту. Як уже писала «УМ» у номері за 18 травня, за вказівкою київської мерії міліція заборонила людям торгувати з яток українською літературою, аудіопродукцією, прапорами, значками тощо. Підставою для цього стало нібито звернення до столичної міліції народного депутата України Володимира Марущенка, в якому той привертав увагу на торгівлю в цьому місці антисемітською літературою.

 

Реакція Марущенка

      Уже наступного дня після виходу статті «Зачистка Майдану» до редакції надійшов факс, а згодом і лист від самого нардепа-«нашоукраїнця». Він обурювався публікацією і вимагав спростування. Мовляв, лише подав запит із проханням перевірити відомості про торгівлю на головній площі столиці книжками антисемітського змісту, а автор подав інформацію необ'єктивно та упереджено. Також, як ідеться у зверненні Марущенка, він направив запит на ім'я мера Леоніда Черновецького, аби з'ясувати правові підстави заходів, до яких удавалися правоохоронці, забороняючи людям торгувати.

Відповідь Кільчицької

      Оскільки напередодні виходу першої публікації на цю тему «УМ» не вдалося почути позицію і роз'яснення КМДА, кореспондент звернувся з офіційним запитом до заступника міського голови Ірени Кільчицької. Ми, зокрема, просили повідомити, чи справді дії міліції грунтуються на вказівці з мерії. Днями редакція отримала відповідь, з якої випливає, що ініціатива дійсно вийшла з-під пера чи усної вказівки когось у КМДА. Проте зрозуміти, чим викликані ці дії чиновників, навіть тепер складно.

      Як випливає з відповіді на запит «УМ», навпроти Головпоштамту на майдані Незалежності торгують приватні підприємці двох організацій — «Майдан» і Спілка працівників незалежної преси. Остання поставила свої ятки на підставі договору оренди на право використання земельної ділянки, укладеного з Шевченківською районною радою і дійсного до 31 серпня ц.р. «Майдан» же наразі оформляє дозвільну документацію. Однак працівники мерії наполягають, що жоден із підприємців не має дозволів на розміщення об'єктів торгівлі. Як ідеться у відповіді-поясненні, саме на підставі цього правоохоронні чиновники Шевченківської райдержадміністрації нібито й не дозволяють торгувати. Іншими словами, взяв землю в оренду — сиди на ній хоч цілий день. А поставити столик і розкласти на ньому товар — зась.

       Аби торгувати, окрім договору на оренду, підприємцям пропонують отримати дозвіл у Шевченківській РДА. Однак майже не виникає сумнівів у тому, що таких паперів там не дадуть.

      У відповіді Кільчицької також ідеться, що розміщення зазначених об'єктів торгівлі, різних за своїми розмірами та конструкціями, «псує архітектурний ансамбль майдану Незалежності та перешкоджає вільному пересуванню мешканців» (останні, до речі, у присутності кореспондента «УМ» не те що не нарікали, а й активно захищали продавців від міліції). Пані заступник мера пропонує «пошукати інше, більш прийнятне місце для розповсюдження вказаних товарів».

      Відтак можна припустити, що продавцям національної символіки запропонують (аби не було скандалу і розголосу) територію подалі від центру. Самі ж продавці впевнені: щойно вони звільнять свої місця, як там наставлять кіосків.

      А про депутатський запит Володимира Марущенка у мерії поки що відмовчуються. Не підтверджують навіть, що справді отримали такий.

* * *

      У відповідь на прохання депутата спростувати викладені у минулій замітці факти можна лише зазначити: його звернення до міліції перевірити продавців щодо торгівлі антисемітською літературою стало саме тією відправною точкою, після якої мерія взялася звільняти «синьо-жовтий» плацдарм на Майдані. Відтак формально пан Марущенко, борючись iз антисемітизмом, поборов українське.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>