Янукович проти Путіна?

06.06.2007
Янукович проти Путіна?

Леонiд Грач.

      Спочатку було слово, і слово було від Путіна, і слово було Путін. Як «УМ» уже повідомляла, президент Росії, зустрівшись із представниками іноземних ЗМІ напередодні зустрічі глав держав «Великої вісімки», серед іншого пройшовся й по українській політичній кризі: «Была одна надежда на ребят с Украины, но и те просто полностью себя дискредитировали. Там дело идет просто к сплошной тирании. Полное нарушение Конституции, всех законов и так далее».

      «Рєбята с Украіни» (звісно, ті, на кого батюшка Путін покладав якісь надії) взялися реагувати.

      «Сєгодня» — найбільша газета з орієнтованих на Партію регіонів — підкоригувала вогонь критики і в своєму вчорашньому матеріалі зробила акцент передусім на «тирані Ющенку».

      А ось народний депутат від Компартії, лідер кримських комуністів Леонід Грач усе зрозумів правильно й лише продовжив лінію Володимира Путіна.

      «Викривальне, критичне висловлювання президента Росії на адресу «українських хлопців, що дискредитували себе», стосується, поза сумнівом, у першу чергу —Партії регіонів і СПУ», — зазначає Грач у коментарі, переданому агенції УНІАН. З його подальших умовиводів випливає, що ці партії діяли фактично проти волі Кремля, адже в ході «штучно інспірованої операції опереткового протистояння під назвою «А ля дострокові вибори» відмовилися від демократичних принципів та конституційних процедур і пішли шляхом «закулісної нічної домовленості за спиною суспільства». «Відбулися фактично злам правової системи і тотальна дискредитація... практично всіх органів влади», — вважає чільний представник Компартії.

      На думку Леоніда Грача, в основі «антидержавного перевороту лежить змова олігархічних структур, які перебувають під контролем американців», а криза в Україні тільки починає набирати «трагічних обертів».

      «За наслідками антиконституційних дострокових виборів, які, поза сумнівом, мають намір в обов'язковому порядку сфальсифікувати, до влади хочуть привести конституційну більшість у парламенті — антиросійську, проамериканську коаліцію», — заявляє лідер комуністів Криму. І додає: «Путін має рацію. Демократією на Україні не пахне».

      На думку Грача, «русофобська п'ята колона» сама створить усе «для подальшого знищення нашої слов'янсько-православної самоідентичності, східнослов'янської цивілізації, історії». А почалося все з того, що після виборів—2006 «і Янукович, і той же Мороз фактично відреклися від передвиборчих гасел, від боротьби за надання російській мові статусу державної, заговорили про європейські пріоритети і можливість вступу в НАТО».

      Компартія тоді, зціпивши зуби, таки ввійшла до парламентської коаліції, каже Грач. «Але сьогодні вимушені з гіркотою констатувати: від колишньої єдності в коаліції, створеній передусім на основі геополітичного фундаменту, не залишилося нічого і нікого, окрім комуністів із їхньою незмінно твердою позицією», — резюмує депутат-комуніст.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>