А коаліція — проти

06.06.2007
А коаліція — проти

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Як і обіцяла, парламентська коаліція вчора організовано прийшла на засідання Верховної Ради — незважаючи на укази Президента, заяви опозиційних депутатів про складення мандатів, рішення з'їздів «Нашої  України» та БЮТ тощо. Як пояснив Голова ВР Олександр Мороз, «коаліціонери» вважають парламент п'ятого скликання легітимним, і вважатимуть доти, доки висновок про обнулення партійних списків тих політичних сил, чиї представники склали повноваження нардепів (нагадаємо, шляхом виходу зі своїх фракцій) не підтвердить Центральна виборча комісія. Спершу, заявив Мороз, треба пройти цю процедуру, і лише потім з'їзд відповідної парті може ухвалювати відповідне рішення. «Доки не надійшло підтвердження від ЦВК про відповідні акти, парламент не може вважатися нелегітимним», — наголосив спікер.

      Після того як стало відомо, що Віктор Ющенко видав указ про призначення дати позачергових парламентських виборів на 30 вересня, Голова ВР висловив сумніви щодо можливості його виконання. Причина та сама: оскільки констатуюча частина указу посилається на рішення з'їздів «НУ» та БЮТ, для Мороза вона є «сумнівною». При цьому результативну частину указу спікер назвав «бездоганною з юридичної точки зору».

      До слова, депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл узагалі назвав учорашній указ Президента «нікчемним». На думку пана Тараса, його треба було видавати 30 липня, оскільки позачергові парламентські вибори проводяться через 60 днів після видання відповідного указу глави держави.

 

Піар з парламентської трибуни — початок виборчої кампанії?

      Узагалі, з виступів «коаліційних» депутатів, за відсутності опозиції, складалося враження, що вони чи то геть забули про нібито досягнутий компроміс і не збираються йти на дострокові вибори, чи, швидше, якраз навпаки — дуже добре все пам'ятають і вже розпочали виборчу кампанію за рахунок «дармового» ефіру. Бо хоч аудиторію телеканалу «Рада», відверто кажучи, широкою не назвеш, але такий інформаційний привід, як засідання хай там якої Верховної Ради, не залишиться без висвітлення й у значно рейтинговіших ЗМІ...

      От як, скажімо, не помітити заяву соціаліста Віталія Шибка, який звинуватив опозицію «на чолі з Президентом» у тому, що вона «вбачає лише один сценарій розв’язання кризи — шляхом недемократичних, нечесних і непрозорих виборів до Верховної Ради». Свідченням цього, на думку поважного представника Соцпартії, є «дезорганізація діяльності Гене-ральної прокуратури з ініціативи Президента», «тиск на Конституційний та районні суди, втручання у діяльність правоохоронних органів, безпідставні звинувачення чесних та сумлінних її працівників, особисто міністра внутрішніх справ України Василя Цушка» тощо.

      Звісно, такі слова не могли не обурити опонентів коаліції. На думку «нашоукраїнця» Юрія Ключковського, більше скидається на те, що зрив виборів і їх фальсифікацію готують у Партії регіонів — про це свідчить і частина закону про вибори, нав'язаного «більшовиками». Це «блюзнірство», вважає Ключковський, — твердити про те, що Президент, для якого є принциповим не допустити фальсифікацій голосування, прагне щось там підтасувати.

Прасуй шнурки — парламент жде

      Партія регіонів натомість вустами заступника голови фракції Василя Кисельова висловила «глибоке занепокоєння прецедентом складання мандатів опозиційними депутатами», оскільки відтепер парламентська меншість зможе і надалі повторювати таку практику. Таким чином, на думку Кисельова, роботу парламенту зірвуть остаточно, а в країні буде введене «жорстке президентське правління». Словом, якщо не дотримуватися чіткої процедури, то «ми можемо отримати дві ВР, а можливо, й дві столиці». Також керівний «регіонал» до вимоги про рішення ЦВК щодо складення мандатів опозиціонерами додав іще й... Конституційний Суд.

      Натомість інший заступник лідера фракції ПР Михайло Чечетов запевнив журналістів, що коаліція «не робила й не планує робити» з цього приводу подання до КС, оскільки «крапку повинна поставити ЦВК», яка має визнати правомочність складання повноважень нардепами і сказати, чи прийдуть їм на зміну наступні за списками, чи ні.

      А поки Центрвиборчком думає, на звільнені депутатські місця уже з'явилися претенденти. За словами Чечетова, 44 представники Партії промисловців і підприємців під керівництвом Анатолія Кінаха вже «прасують краватки, сорочки, костюми і шнурки, щоб прийти на зміну «Нашій Україні». Нагадаємо, «кінахівці» мали свою квоту у виборчому списку «Нашої України» як одна з «блокоутворюючих» партій. І тепер, з огляду на перехід у коаліцію слідом за своїм лідером, із рішенням з'їзду «НУ» про обнулення списку блоку категорично не згодні.

А ЦВК взагалі ні при чому

      А поки «коаліціонери» тицяють пальцями в бік щойно оновленої ЦВК, її члени перебувають у розгубленості. Як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, Центральна виборча комісія насправді не має відношення до дострокового припинення повноважень депутатів за рішенням з'їздів партій (блоків) у випадку виходу або невходження у фракцію. «Це винятково право з'їздів. Це конституційна норма, і нам просто доводять до відома», — пояснив заступник голови ЦВК. Чого ж тоді, цікаво, чекають від Центрвиборчкому «регіонали» з колегами по коаліції?

      Водночас, за словами Андрія Магери, у комісії є багато заяв від кандидатів про реєстрацію їх народними депутатами замість тих, хто достроково склав повноваження. ЦВК не буде поспішати з рішеннями щодо цих заяв, оскільки спершу треба ретельно вивчити рішення з'їздів та судів із цього приводу. Зокрема, Блок Тимошенко оскаржив в Адміністративному суді Києва рішення Печерського райсуду, який раніше, за позовом 272-го кандидата в нардепи від БЮТ Олександра Вєтрова, визнав незаконним рішення ЦВК про обнулення виборчого списку БЮТ.

 

БУКВА УКАЗУ

      Президент Віктор Ющенко 5 червня видав указ, яким призначив дострокові вибори до Верховної Ради на 30 вересня поточного року. Іншим указом від цього ж дня Ющенко визнав такими, що втратили чинність, указ «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів» від 26 квітня 2007 року, а також укази від 29 травня, 30 травня та 1 червня про призупинення цього указу для легітимізації Верховної Ради.

      Як сказано в чинному указі про призначення позачергових виборів, він підписаний «на реалізацію пунктів 2 і 3 спільної заяви» Президента, Голови Верховної Ради і Прем'єр-міністра щодо розв'язання політичної кризи, а також зважаючи на рішення БЮТ та «Нашої України» про дострокове припинення повноважень депутатів відповідних фракцій і «неможливість відновлення двох третин від конституційного складу Верховної Ради України 5-го скликання».

      Указ опублікований в «Офіційному віснику Президента України» № 13 від 5 червня 2007 року.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>