Генпрокурором знову буде Медведько?

01.06.2007

      Ситуація із двоголовою Генпрокуратурою по лінії Шемчук—Піскун, локалізована штурмом «Беркута» та затягнута юридичними війнами між командами Президента та Прем'єра, очевидно, не влаштовує обидві сторони. Відтак виходом може бути лише компроміс. Сайт «Українська правда», з посиланням на власні джерела, повідомляє, що такого компромісу Віктор Ющенко та Віктор Янукович досягли пізно ввечері позавчора. Принаймні це на закритому нічному засіданні фракції БЮТ повідомила своїм однопартійцям Юлія Тимошенко. Звідси й стався витік інформації.

      За даними «УП», домовленість Президента Ющенка і Прем'єра Януковича передбачатиме, що Генпрокуратуру, як i раніше, очолить Олександр Медведько, а його першим заступником, замість «донецького» Рената Кузьміна, стане Віктор Шемчук, нині призначений Президентом в.о. Генпрокурора. Тож саме Шемчук відповідатиме за головний напрям Різницької — слідство.

      Утім учора, на момент здачі цього номера «УМ» до друку, ЗМІ так i не вдалося отримати підтвердження або спростування цієї інформації. Така «військова таємниця» дає змогу припустити, що сторони ще сподіваються на власну перемогу й не поспішають оприлюднювати домовленості щодо Медведька. З іншого боку, Святослав Піскун, якого ВР підступно підтримала окремою постановою (всупереч домовленостям трійки «Ющенко—Янукович—Мороз»), не демонструє впевненості. В інтерв'ю «Газеті 24» він зізнався, що готовий повернутися до партійної роботи, а не сидіти в облозі на Різницькій. Каже, що зараз думає, до кого пристроїтися: до Партії регіонів чи до БЮТ, бо i там, i там у нього багато друзів.

      Водночас у секретаріаті Президента наголошують, що ухвала Солом'янського райсуду Києва про зупинення дії указів глави держави (у тому числі й стосовно звільнення Піскуна) не була чинною жодного дня. В.о. Генпрокурора Віктор Шемчук додає, що визнання Верховною Радою легітимності перебування Святослава Піскуна на посаді Генпрокурора не несе жодних правових наслідків і подій. Виходить, про компроміс i Медведька говорити ще зарано?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Цушко був напівмертвим...

      Стан здоров'я міністра внутрішніх справ Василя Цушка залишається важким, лікарі рекомендують йому операцію із шунтування артерій, повідомляє Департамент зв'язків з громадськістю МВС. Діагноз міністра: ішемічна хвороба серця; інфаркт міокарда передньої локалізації; суправентикулярна екстрасистолічна аритмія; серцева недостатність І ст.; гіпертонічна хвороба ІІІ ст.; з підвищенням артеріального тиску ІІ-ІІІ ст.; високий ступінь серцево-судинного ризику; корегована гіперхолестериномія. Є показання для ургентної коронорографії з наступною реваскуляризацією.

      Лікарі докладають усіх зусиль, щоб повернути Цушка до нормального життя, але кардіохірурги цивільних медичних установ, до яких звернулася родина міністра, запропонували перевести його на лікування за кордоном.

      Водночас адвокат Цушка Тетяна Монтян заявила, що інфаркт Цушка спричинило отруєння. «Він знає, хто його отруїв i чому, і я озвучу цю версію, якщо він не виживе. Він був напівмертвий у понеділок. Я його бачила на власні очі», — каже Монтян.

      Очевидно, йдеться про людину, яка керувала діями міністра під час штурму ГПУ, а тепер бажає уникнути відповідальності. Натомість у МВС поки що не підтверджують інформацію про отруєння міністра.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>