Заморожений компроміс

01.06.2007
Заморожений компроміс

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      «Дєвушкі, ну чьо ви тут скучаєтє? Пошлі лучше кофє піть — я вам зуб даю: оні сєводня опять нічєго нє рєшат», — переконував знуджених бездіяльністю журналісток помічник-охоронець котрогось із «регіональних» депутатів.

      Але «кофє» випито вже стільки, що зайвий раз спускатися в парламентський буфет не було сил. Це помічники слідом за «своїми» нардепами цілий день гасали то «під купол», то з-під нього, а журналістам доводилося цілісінький день нудитися в кулуарах, очікуючи, коли народні обранці зволять знову зібратися на засідання. Адже чергова перерва у середу ввечері була оголошена «до упора» — себто до 24-ї години, аж доки не завершиться дія указу Президента про тимчасове відновлення повноважень Верховної Ради, і парламентарії могли зібратися у сесійній залі будь-якої миті. Недарма ж навіть лідери фракцій попросили їх не від'їздити далеко від Печерських пагорбів.

      Але пiвнiч настала без результату. А вчора iсторiя повторювалася...

 

На годиннику 12 без п'яти — як би нам це все подовше потягти?

      Час від часу в кулуарах з'являвся котрийсь із депутатів, «підбадьорюючи» представників ЗМІ черговим «переговори тривають, поки що нічого не ясно, коли почнеться засідання — невідомо». Під час одного з таких «заскоків» БЮТівця Ляшка з чарівною посмішкою перепинила «регіоналка» Людмила Кириченко: «Ето ви Цушка отравілі?». Повідомлення про «отруєння» міністра Ляшка, м'яко кажучи, здивувало — тоді про відповідну заяву адвоката Цушка Тетяни Монтян у ВР іще не чули.

      «Тільки що бачив Кириленка — каже, що Мороз і комуністи наполягають на поверненні до позицій 2 квітня», — переговорювалися між собою ще двоє «тимошенківців». Опозиційні фракції ще до оголошення перерви вийшли із залу, обурені намаганням спікера протягти постанову про визнання Генпрокурором Святослава Піскуна (більшість її таки ухвалила), і пішли на спільне засідання фракцій опозиції. Однак засідання не відбулося — як пояснив «УМ» Володимир Яворівський, «чекали Юлю», а Юля допізна сиділа в секретаріаті Президента, де тривали переговори Ющенка з Януковичем.

      Нарешті — уже близько 10-ї вечора — в полі зору представників ЗМІ з'явилася Тимошенко, яка повідомила радісну новину: Президент і Прем'єр знову про все домовилися, досягли «усіх без винятку компромісів: і по Генеральній прокуратурі, і по Центральній виборчій комісії, і за всім законами», тож є надія, що до кінця доби 30 травня парламент таки  ухвалить необхідний для проведення дострокових виборів пакет документів.

      Але згаданий на початку цього матеріалу охоронець таки не дарма був готовий пожертвувати зубом: вечірнє засідання ВР у середу завершилося нічим. Розпочалося воно аж по 11-й, і вже з перших заяв, які лунали з вуст комуністів і соціалістів, навіть доти наївним людям стало очевидно, хто насправді затягує переговорний процес. А й справді, навіщо КПУ, й тим паче СПУ з її сльозами замість рейтингів здалися дострокові вибори?

      Поки опозиціонери прагнули швидше розглянути обіцяні законопроекти, коаліціонери насміхалися: чого, мовляв, поспішати — чи не краще зібратися вранці й розібратися в усьому по-людськи? А президентські укази «його імператорської високості самодержця всія України Ющенка» (соціаліст Іван Бокий уже, мабуть, ночей не спить — усе вигадує Президенту нові прізвиська у стилі журналу «Крокодил» 70-х років), мовляв, парламенту не указ.

      Так і дотягли до заповітних 00.00, коли «позолочена карета «Нашої України» перетворилася на гарбуза» — це вже усна творчість «регіонала» Сухого, який так прокоментував принциповий вихід «НУ» із зали. БЮТ залишився, хоча дія указу Ющенка про припинення його попереднього указу про розпуск Верховної Ради й вичерпалася. Але це не допомогло: парламент провалив «компромісний» закон про зміни до закону про адміністративний судоустрій України (за варіант опозиції — 171 голос, коаліції — 224) та закон про імперативний мандат і до ранку розійшовся.

Хто кого переграє

      Опозиція не збиралася приходити в уже нелегітимну Раду, та вчора зранку вона знову стала легітимною. При цьому багато «коаліціонерів», прийшовши на ранкове засідання, навіть не знали про виданий до початку засідання президентський указ про продовження строку чинності парламенту ще на один день, 31 травня, тому дуже дивувалися і кпинили, побачивши в залі опозиціонерів.

      Однак наша, тобто їхня пісня була така гарна й нова, що «більшовики» вирішили розпочати її знову. На порядку денному стояло питання про зміни до бюджету, спрямовані на проведення дострокових виборів 30 вересня. І тут знову затявся «рожево-червоний» сектор. «Хай спершу 151 депутат складе свої повноваження або хоч б покаже ті заяви, а потім ми будемо говорити про фінансування того дійства, яке хочуть назвати виборами, а насправді воно є злочином з метою повернення до влади політичних невдах», — ця цитата Степана Бульби з СПУ є лише одним із варіантів багаторазово повтореного соціалістами й комуністами рефрену.

      «НУ» та БЮТ у відповідь знову наголошували, що складуть повноваження одразу після того, як буде ухвалений «компромісний» пакет документів. А й справді, як інакше бути певними в тому, що коаліція віддасть за нього належну кількість голосів? Щоправда, потім терпець їм урвався, і опозиційні сили пообіцяли в будь-якому разі провести свої з'їзди, на яких відмовитися від депутатства й остаточно делегітимiзувати ВР.

      Зрештою, повправлявшись у красномовстві на тему «чому це ми повинні схвалювати те, про що десь там домовляються Прем'єр і Президент» (соціаліст Баранівський), фракції СПУ та КПУ попросили перерву. Під час якої «по-секрету» повідомляли журналістам, що голосувати за зміни в бюджеті для забезпечення витрат на вибори не збираються. Натомість Партія регіонів в особі Тараса Чорновола запевнила, що підтримає зміни, оскільки їх пропонує коаліційний уряд (законопроект представляв перший віце-прем'єр Микола Азаров). А от за закон про імперативний мандат, на якому наполягала опозиція, «Регіони» голосувати не планували.

      Зрештою перерва знову розтяглася щонайменше до 16-ї, а лідери фракцій зібралися в кабінеті Олександра Мороза — «шукати компроміс». Бо ж залишався ще один важливий законопроект — про внесення змін до закону про вибори. «Якщо досягнути згоди не вдасться, ми будемо схильні розцінювати це як односторонній вихід (коаліції) з домовленостей, зафіксованих у спільній заяві», — заявив лідер фракції «НУ» В'ячеслав Кириленко. Вечір знову обіцяв бути «томним»...

 

ВИМОГА ПРЕЗИДЕНТА

Останні миті весни

      Якщо парламент не реалізує політичні домовленості в четвер, вибори відбудуться вже через два місяці, а не 30 вересня. Про це вчора («сьогодні на сьогодні» заявив Президент Віктор Ющенко, який перебуваі із візитом у Хорватії. Він висловив сподівання, що 31 травня (тобто фактично до завершення календарної весни) Верховна Рада реалізує домовленості, досягнуті в ході переговорів на вищому рівні. В іншому випадку фракції БЮТ і «Наша Україна» проведуть з'їзди, де буде формалізовано вихід депутатів із парламенту, ВР стане неповноважною і, відповідно до Конституції, через 60 днів відбудуться дострокові вибори, передає УНІАН.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>