На війні як на війні

25.05.2007
На війні як на війні

Бiйцi урядового «Беркуту» взяли Генпрокуратуру пiд контроль, виштовхавши звiдти представникiв президентського Управлiння держохорони. (Фото УНIАН.)

Святослав ІІІ, урізаний

      ...Кому в цій ситуації можна поспівчувати, то це різноманітним «Комеді клабам», «95-м кварталам» та іншим майстрам смішити народ, чий рейтинг, очевидно, стрімко падає. Ще б пак, адже віднедавна українці значно більше регочуть при перегляді політичних новин, ніж гумористичних передач. І добре, бо сміх, як відомо, продовжує життя...

      От Генпрокурор (здається, тепер уже втретє — колишній) Святослав Піскун теж любить посміятися. Менше місяця тому — 26 квітня — Святослав Михайлович мав таку нагоду: на виконання постанови Шевченківського суду Президент своїм указом, після рішення суду, відновив його на посаді очільника Генеральної прокуратури. На той момент це був вдалий, з точки зору тактики Банкової у боротьбі за дострокові вибори, кадровий хід. Нагадаємо, це було третє пришестя Піскуна, який, здавалося, вкотре всіх перехитрив, у кабінет на Різницькій.

      Однак сміється той, хто сміється останнім. Цього разу генпрокурорський «забіг» амбіційного любителя дорогих костюмів і красивих жінок виявився напрочуд коротким: у кріслі керманича ГП Піскун протримався якихось 29 днів. Учора Віктор Ющенко своїм указом знову звільнив Святослава Михайловича, призначивши виконувачем обов’язків Генпрокурора Віктора Шемчука — прокурора АР Крим. Першим про це повідомив, зачитавши на колегії ГПУ відповідний указ, секретар Ради нацбезпеки й оборони Іван Плющ.

Звільнили, бо незгодний

      Мотивація глави держави, наведена в указі про «розвінчання» Піскуна, полягає в тому, що після призначення Генпрокурором той всупереч законодавству суміщав цю посаду з мандатом народного депутата. Хоча віце-спікер Верховної Ради Адам Мартинюк майже одразу повідомив, що Святослав Піскун іще 14 травня подав заяву про складення депутатських повноважень, й вона зареєстрована у секретаріаті ВР. І, мовляв, Піскун не винен, що парламент іще не встиг цю заяву розглянути, а отже, його не можна було позбавляти його посади Генпрокурора.

      Сам Святослав Михайлович, природно, також із таким поворотом подій не згоден. Він одразу заявив пресі, що збирається оскаржити указ Президента в суді у встановлений законом термін — «десь за тиждень». Швидше за все, суд буде Печерським. Справжньою ж причиною свого звільнення тричі «екс» вважає (очевидно, небезпідставно) закриття справ щодо відомих суддів Конституційного Суду. Піскун припустив, що від нього «очікували якихось незаконних дій». Але в нього «є позиція»: зокрема, відставник вважає, що судді КС були звільнені Президентом незаконно.

      «Коли видати указ про суддів КС, можна видати ще низку указів. Наприклад, про введення надзвичайного стану», — додав Святослав Піскун.

Чи легітимно це

      До слова, глава держави має цілковите право вводити надзвичайний стан — якщо, звісно, складаються відповідні умови. Його указ мала б затвердити Верховна Рада, але її, як відомо, на Банковій вважають розпущеною.

      А от зі звільненням Генпрокурора, очевидно, знову можуть бути якісь питання, адже в ст. 85 Конституції записано, що до повноважень Верховної Ради, зокрема, належить «надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України Генерального прокурора України».

      Але над цим нехай чаклують юристи, бо ВР у нас розпущена. Тим більше, що нестача згоди на призначення не заважала Піскунові протягом майже місяця очолювати ГП. Може, й цього разу якось обійдеться?

«Ми боремося з державним переворотом»

      Хоча таки навряд. Бо народні депутати від коаліції — зокрема, й ті, хто раніше обурювався «незаконним» призначенням Піскуна — сповнені рішучості встановити справедливість. Дізнавшись про нову «витівку» Президента, вони поїхали на Різницьку підтримувати недавнього колегу. Після того, як він дав брифінг, депутатська братія посунула до кабінету Генпрокурора і затіяла штовханину з представниками управління держохорони. Депутати піднатужилися, і невдовзі їм вдалося проникнути у кабінет Генерального.

       Приїхав на Банкову і міністр внутрішніх справ Василь Цушко. Його супроводжували бійці «Беркуту». Як повідомляє «Українська правда», «Беркут» теж вдався до обміну стусанами з представниками Управління держохорони, щоб проникнути в кабінет прокурора.

      Після виходу з кабінету Цушко заявив, що «МВС забезпечить нормальну роботу Генпрокурора Піскуна». «Ми боремося з державним переворотом», — заявив Цушко, обіцявши арештувати тих, хто не давав йому пройти. «Ми розберемося, хто з них втручався. Чому вони не у формі, якщо вони на роботі», — скаржився Цушко.

      Потім сановите товариство у складі Піскуна, Цушка та керівників фракцій більшості вирішили провести нараду. Всіх попросили з кабінету. А нового начальника Управління держохорони Валерія Гелетея довелося звідти виштовхати.

      Станом на після обіду шоу тривало. До Генпрокуратури приїжджали все нові й нові депутати від коаліції (а віце-спікер Адам Мартинюк заявив, що коаліція не визнаватиме іншого Генпрокурора, поки за зняття Піскуна не проголосує більшість ВР). Потім підтяглися й опозиціонери. Навколо прокуратури вишикувався «Беркут». Цушко сказав, що міліція візьме під охорону будівлю Генпрокуратури по кільцю, «не порушуючи територіальність Управління держохорони». Пізніше Цушко повідомив, що Генпрокуратура порушила карну справу за фактом тих подій, які сталися на Різницькій.

Що далі?

      Як і в ситуації з Конституційним Судом, і одна, й інша сторона конфлікту діє не зовсім чисто з правової точки зору. Але, як кажуть, на війні як на війні. Поки буде досягнуто політичної згоди на дострокові вибори, відбуваються такі от кавалерійські наскоки.

      Святослав Піскун заявив, що продовжуватиме працювати на посаді і підписуватиме кадрові накази за підсумками колегії. На питання, чи звільнить він Шемчука, Піскун відповів: «Та при чому тут він?! Шемчука використали як хм... як людину яка, сподівалися, порушить закон».

      А от в опозиції вважають, що використали якраз Піскуна. Його призначили Генпрокурором, трохи звільнивши Різницьку від впливу «донецьких», а тепер, знайшовши у законодавстві «тверду» зачіпку, поставили свою людину, члена списку луценківської «Народної самооборони» — Віктора Шемчука.

* * *

      Учора по обiдi Президент скликав «силовикiв», а Янукович оголосив про проведення екстреного засiдання уряду.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>