Кокаїнова канiстра

19.05.2007

      Більш як на третину занурену у воду каністру виловили в пообідню пору в середу одеські портовики між 12 та 13 причалом судоремонтного заводу. Відкривши боковий отвір, помітили в каністрі пакетики білого кольору. І, запідозривши, що це можуть бути наркотики, відразу ж повідомили про знахідку місцевих митників та прикордонників комендатури «Одеса».

      Ті згодом провели експрес-аналіз і підтвердили: білий порошок у пакетиках справді є сильнодіючою наркоречовиною — кокаїном. Вага «улову» — майже 15 кілограмів. Це найбільша партія кокаїну, виявлена в поточному році, сказали кореспонденту «УМ» у Державній прикордонній службі.

      За однією з версій, каністра припливла в Україну на борту судна «Нордік стар», яке на початку травня доставило в Одесу вантаж бананів. Під час прискіпливого прикордонно-митного догляду з залученням трьох собак, ймовірно, комусь із членів команди все-таки вдалося викинути за борт каністру з кокаїном. Тоді, 8 травня, частину цього сильнодіючого наркотику — 5 кг — вдалося виявити на борту судна (порт приписки Еквадор).  13 брикетів білого порошку заховали серед робочого одягу в машинному відділенні. За фактом виявлення цих двох партій наркотиків зараз ведеться слідство.

      Коментуючи ці факти «УМ», керівник Центру громадських зв'язків облуправління внутрішніх справ Ольга Богаченко зазначила: «Щоб перекрити канали надходження наркотиків до споживачів, місцеві правоохоронці провели цієї весни комплексне оперативно-профілактичне відпрацювання  i виявили 399 фактів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних речовин, 80 фактів збуту, 10 — схилення до вживання, 2 — розкрадання наркотиків iз медичних установ».

      За незаконні дії з наркотиками затримано 346 осіб, серед них  — 12 неповнолітніх, 7 циганів і 6 іноземців. У правопорушників вилучено понад 165 кг наркотичних речовин (марихуана, макова соломка, опій, героїн, кокаїн, екстазі), майже 2,5 тисячі доз сильнодіючих медичних засобів, 153 л та понад 5 кг прекурсорів для виготовлення наркотиків. Загальна вартість вилученого за цінами "чорного ринку" складає майже 2,7 мільйона гривень.