Війна з «однорукими»

19.05.2007
Війна з «однорукими»

Демонтаж гральних автоматів, що працювали під вікнами житлових будинків Черкас. (Фото Валентини ЗАХАРЧЕНКО.)

      Потужний наступ на гральні автомати розпочала в Черкасах міська влада. Цю акцію чиновники мерії проводять разом із правоохоронцями, комунальниками та представниками податкової адміністрації, щодень доставляючи на штрафні майданчики від 7 до 18 «одноруких бандитів».

      Як повідомила «Україні молодій» радник міського голови Черкас Валентина Захарченко, частину гральних автоматів власники прибирають самостійно, не чекаючи приїзду автокрану та вантажівки: добровільно вже було демонтовано понад 20 автоматів. Щоб забрати свої автомати зi штрафмайданчикiв, власники мають сплатити  за демонтаж, перевезення і зберігання тисячу гривень. Сума може зростати в залежності від терміну зберігання.

      Демонтаж гральних автоматів, за словами пані Валентини, відбувається на законних підставах — Черкаський міськвиконком ухвалив відповідне рішення. Тож усім власникам завчасно надали приписи про заборону розміщення автоматів на вулицях. Вона каже, що не обійшлося і без супротиву — під час прибирання першого грального автомата біля зупинки «Трикотажна фабрика» робоча група наштовхнулася на опір власника. «Бій» за автомат тривав майже три години. Врешті-решт перемогу отримали комунальники.

      «Загалом на вулицях нашого міста вже демонтовано близько 50 гральних автоматів. Протестів, окрім того одного випадку, з боку їхніх власників не було», — підсумовує «УМ» міський голова Черкас Сергій Одарич.

      Утім черкаський міський голова стурбований тим, що в боротьбі з «однорукими бандитами» мерія почала відчувати супротив з боку представників БЮТ. Він переконаний, що саме БЮТ покриває нелегальний ігорний бізнес у Черкасах. Коли з вулиць міста залишилося прибрати до 30 ігрових автоматів, єдиним серед членів виконкому Черкаської міськради проти демонтажу незаконно встановлених ігрових автоматів виступив представник БЮТ Володимир Шабанов. А 15 травня на сесії міської ради депутат від БЮТ Юрій Оробець запропонував звільнити із посади заступника міського голови Артура Савіна, котрий якраз і опікується боротьбою з нелегальним ігорним бізнесом. До того ж саме тепер депутати з фракції «Справедливість» отримали телеграми з центрального офісу БЮТ за підписом Йосипа Вінського про намір керівництва Блоку позбавити їх депутатських мандатів. Такі дії Сергій Одарич пояснює бажанням БЮТу позбавити його підтримки однієї з найбільших фракцій міської ради.

      «Розквіт нелегального ігорного бізнесу в Черкасах розпочався торік, коли обов’язки міського голови Черкас виконував теперішній секретар міської ради, бютівець Анатолій Каленчук. Нині, за даними податкової адміністрації, кожен гральний автомат щодоби заробляє понад тисячу гривень. Тепер помножте цю суму на кількість днів у місяці та на десятки апаратів, якими володіють ділки, і отримаємо колосальну суму. Ці люди не тратять грошей на ліцензії, не сплачують податки до бюджету, тому їм є що втрачати. До речі, в багатьох демонтованих автоматах при інкасації було вилучено по 15-20 тисяч гривень», — каже черкаський міський голова Сергій Одарич.