Прихистила аптека

19.05.2007
Прихистила аптека

Завтра весь світ згадуватиме жертв СНІДу. (Фото Укрінформ.)

      Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ, нарешті отримало нове приміщення та адресу. Дев'ять місяців тому невідомі зловмисники спалили єдиний в області громадський центр для ВІЛ-позитивних людей. Цей злочин так і залишився нерозкритим, хоча кримінальна справа існує. Нове приміщення для ВІЛ-позитивних місцева влада шукала 9 місяців, але нічого не вийшло навіть попри втручання з боку ООН.  Прихисток для ВІЛ-позитивних надала одна з благодійних організацій міста. Це аж половина приміщення старої аптеки на вулиці Жабинського, 2 у Чернігові. Тут три кімнати, яких має вистачити для роботи громадського центру: вітальня, де працюватимуть групи психологічної підтримки; дитяча та офіс.

      «Тепер ми можемо відновити всі наші соціальні програми, які були призупинені у зв'язку з втратою центру», — каже Анжела Мойсеєнко, директор обласного відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ. Зокрема, сюди повернулися дітки, які відвідували дитячу кімнату. Їх наразі шестеро, у звичайний садочок їх приймають неохоче, бо народилися від ВІЛ-інфікованих батьків. Усього таких дітей в області майже сто. В цілому, послугами центру користуються 150 постійних клієнтів, в основному, це люди, які потребують соціальної та психологічної допомоги.

      Для Чернігівщини відновлення такого центру має дуже велике значення, адже область посідає одне з перших місць в Україні за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІД. Так, на 1 січня 2007 року в області було зареєстровано 1200 ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД людей, а за перший квартал року їхня кількість збільшилася на 48.

      Завтра, 20 травня, у Міському парку культури та відпочинку відбудеться акція «Згадай моє ім'я». Саме в останню неділю травня ВІЛ-позитивні всього світу проводять День пам'яті померлих від СНІДу. У цей день у Чернігові публічно згадуватимуть імена тих, хто пішов із життя через ВІЛ. Вперше  це буде не просто суха статистика, а імена людей, яких уже не повернеш...