Дріб'язок заради добра

19.05.2007
Дріб'язок заради добра

Пілоти та стюардеси британських авіаліній стверджують: «Добро робити легко».

      Після поїздок люди часто повертаються додому з купою іноземних монеток, які не вдалось використати на покупки чи сувеніри. Цей дріб'язок, як правило, вже не приймають у пунктах обміну валют. Британці порахували, що загалом у пересічного іноземця після подорожей за рік збирається 3 фунти стерлінгів таких грошей. Щоб ці кошти не пропадали дарма, компанія Брітіш ейрвейз ще у 1994 році розпочала кампанію «Дріб'язок заради добра», яка заохочує пасажирів жертвувати монети та дрібні купюри для корисних справ.

      І персонал авіакомпанії, і пасажири беруть участь в акції абсолютно добровільно. Командир літака та стюардеси інформують пасажирів про проект i пропонують пожертвувати невикористаний дріб'язок на благодійність. Монетки можна залишити у спеціальних конвертах, які лежать у кишенях спинок крісел чи в спеціально обладнаних скриньках. Серед залишених грошей зустрічається валюта різних країн світу — канадські долари, індійські рупії, японські єни тощо, але часом у конверти кладуть і чеки на доволі великі суми — 3000—4000 фунтів стерлінгів.

      За 13 років співпраці Брітіш ейрвейз та ЮНІСЕФ у рамках програми «Дріб'язок заради добра» було зібрано понад 23 мільйони фунтів стерлінгів. Кожного року зібрана сума передається ЮНІСЕФ для певної країни на якусь соціальну програму. Цього року гроші вперше були передані Україні. Пожертвування, зокрема, підуть на підтримку діяльності соціальних центрів, у яких батьки ВІЛ-інфікованих дітей можуть отримати інформаційну, психологічну, матеріальну підтримку або навіть пожити там певний час.

      На жаль, Україна сьогодні займає одне з перших місць у світі за швидкістю розповсюдження ВІЛ/СНІДу. Зараз в Україні нараховується більше 1300 дітей із підтвердженим ВІЛ-позитивним статусом. На думку фахівців, уваги потребують не лише заходи щодо попередження хвороби, а й соціальна допомога тим, хто вже живе з цією проблемою. Ну а щоб долучитися до такої допомоги, як виявляється, часом досить лише пошукати дріб'язок у кишенях.

Тетяна БУЛАХ.