Януковича приПЛЮЩать потім?

19.05.2007
Януковича приПЛЮЩать потім?

Дебют Iвана Плюща на засiданнi РНБО в ролi секретаря вiдбудеться наступного тижня. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Після того як коаліція вчинила переворот у Конституційному Суді та «воскресила» там Станік і компанію, від Президента чекали радикальних дій. Віктор Ющенко останнім часом справді поводиться рішуче і вдається до вчинків, які своєю різкістю дивують навіть його соратників. Так, учора мало відбутися засідання Ради національної безпеки, і від нього чекали рішення мало не про розпуск Кабінету Міністрів. Опоненти Ющенка стали у захисну стійку, щоб у разі чого завдати ударів у відповідь. Але на Банковій вирішили засідання РНБО відкласти.

      Свіжоспечений секретар РНБО Іван Плющ повідомив, що засідання Ради національної безпеки й оборони відбудеться, найімовірніше, наступного тижня. Іван Степанович, який і на переговорах, і на публіці використовує переважно риторику примирення, виступає за те, щоб Радбез зібрався після того, як робоча група з виходу з політичної кризи запропонує пакет своїх пропозицій. «Таким чином, під час розгляду одного з пунктів порядку денного [РНБО] — «стабілізація ситуації в країні» — учасники засідання матимуть на руках конкретику, а не напівфабрикатні уявлення, — каже Іван Плющ. — Це дозволить перевести обговорення в площину якісних рішень, а не безплідних розмов». За словами Плюща, глава держави погодився з цими аргументами.

      Секретар також заявив про те, що припущення, буцімто Рада нацбезпеки прийматиме рішення, які міститимуть силові елементи, є безпідставними. «Президент неодноразово наголошував на неприпустимості виходу бодай на крок за межі конституційних приписів, — відзначає Плющ. — Інша річ, що декому з політиків дуже хочеться, щоб РНБО прийняла якесь сумнівне рішення, щоб вдалися до силового сценарію. Тоді ж можна буде кричати на кожному кроці про правове свавілля і утиски, знову апелювати до Папи Римського!».

      Іван Плющ наголосив, що РНБО «як конституційний колегіальний орган діятиме винятково за Основним законом».

      Провісники того, що РНБО можуть відкласти, з'явилися ще вранці: керівник апарату Прем'єр-міністра Сергій Льовочкін висловив здивування, що станом на десяту годину ранку в уряд не надійшли матеріали про порядок денний засідання. Але це також могло свідчити про інше: що Банкова збирається атакувати Януковича своїми ініціативами зненацька. Хай там що, а ці секрети вже перетекли на наступний тиждень.

      Слід відзначити, Радбез є дуже потужним органом у руках Президента. Закон дозволяє цій структурі слідкувати за діяльністю інших органів влади (включно з Кабміном) і за тим, як вони виконують права громадян (зокрема виборчі). Однак політреформа внесла у стосунки РНБО і Кабміну певну зміну — контрасигнацію. Тобто деякі рішення Радбезу мали б скріплювати профільнi урядовцi. Втім на Банковій готові використати всі можливості, які дає цей інститут. А їх чимало.

      Частина опозиціонерів вважає, що саме РНБО покликана остаточно вгамувати коаліціонерів поставити крапку в полеміці щодо дострокових виборів. «Рада національної безпеки — орган, який повинен забезпечити безпеку в державі. Політична криза, яка сьогодні є, вона є вже небезпекою, що видно не тільки з ситуації між політиками і серед населення. Я абсолютно переконаний, що вихід має бути саме по лінії РНБО», — вважає заступник лідерки БЮТ Йосип Вінський.

      Сам же голова РНБО Віктор Ющенко після загострення, на яке пішла Партія регіонів, веде себе напозір спокійно. Виступаючи вчора на Міжнародному інвестиційному форумі Київської області, він заявив, що позачергові вибори обов'язково відбудуться. «І ці вибори будуть не в жовтні, — відзначив Президент, — з цим не треба забавлятися. Нам треба давати швидку і демократичну реакцію на кризу».

      Віктор Ющенко також наголосив на тому, що вихід із ситуації має бути мирним. «І я хочу вам сказати — ви будете свідками того, як Україна в цій складній ситуації, і не тільки в нас, а й у міжнародному оточенні, в якому ми знаходимося, продемонструє другий Майдан, — цитує слова Президента агенція УНІАН. — Вона здивує Європу, здивує світ тим, як вона мудро, коректно, з повагою до політичних реалій, без натяку на силовий варіант може провести чесні дострокові демократичні вибори».

      Щоправда, Ющенко не уточнив, в який саме спосіб Банкова змушуватиме Януковича та команду погодитися на вибори в такі короткі терміни. Тим більше, у тих умовах, коли «синьо-білі» почали радикалізувати свою позицію.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>