Коли Гриценко поголиться?

18.05.2007

      Учора міністр оборони Анатолій Гриценко здійснив робочу поїздку на Житомирщину, де перевірив стан боєготовності військових частин 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗСУ. Були й приємні моменти — міністр вручив 108 ордерів на квартири військовослужбовцям і військовим пенсіонерам Житомирського гарнізону. Пан Гриценко переконаний, що питання забезпечення військових житлом є пріоритетом для Міноборони. У травні розпочалося фінансування житлових програм військового відомства, на ці потреби з держбюджету вже виділено 25 млн. грн.

      Водночас міністр оборони не виключає, що після його поїздки до Житомирського гарнізону, передбаченої робочим планом, його безпідставно звинувачуватимуть у підготовці до введення в країні надзвичайного стану.

      «Політичні катаклізми, які потрясають нашу державу, — це буря у склянці води на вищих щаблях влади, але комусь треба працювати, армія повинна жити як організм, який має готуватись до захисту своєї держави і виконання завдань, передбачених законом», — підкреслив Анатолій Гриценко мету свого візиту для тих, у кого від страху очі великі.

       Тож керівник військового відомства волів говорити не про «інтриги та чиїсь підкилимні ігри», а про «справи i конкретний результат». Перш за все, це стосується матеріального забезпечення військових. Нагадаємо, що ще на початку весни Міноборони вдалося вибити з уряду Януковича підвищення грошового забезпечення військовослужбовцiв. На цьому наполягав i Верховний Головнокомандувач — Президент Віктор Ющенко. Отже, з 1 квітня зарплатня військових суттєво зросла майже вдвічі: особливо для контрактників (1000 грн.), прапорщиків (1200 грн.) та молодших офіцерів (1600—1800 грн.). Утім далеко не всі офіцери отримали нову зарплату на руки. Процес іде, а міністр Гриценко вже дав доручення Департаменту фінансів до 23 травня проконтролювати виплати в усіх підпорядкованих військових частинах. Саме після цього звіту міністр оборони обіцяє дотриматися власного слова, яке він давав раніше, й поголитися після виплати всім підлеглим підвищеної зарплати.

      «Це буде зроблено до 23 травня, після цього я, як обіцяв, візьму бритву і поголюсь. Я думаю, це варто того», — каже поки що неголений Анатолій Гриценко.

      У близькому майбутньому бюджет армії може поповнюватися й за рахунок призовників. Міністр підтримує законодавче запровадження сплати компенсації замість проходження строкової військової служби. Йдеться про законопроект «нашоукраїнця» Віктора Лещенка, який передбачає компенсацію у розмірі суми середньої вартості утримання державою одного солдата за весь період проходження строкової служби — нині це 31 тис. грн. (або 73 прожиткових мінімуми). Тобто не треба платити хабара у військоматі, коли можна відкупитися законно.

      «Доки не введено контрактну армію, люди, які не хочуть служити в армії, заплатять гроші, які підуть не розвиток ЗСУ», — каже міністр Гриценко й додає, що це сприятиме боротьбі з корупцією в армії. Анатолій Гриценко навів приклад: тиждень тому він зняв погони з одного майора військового комісаріату саме за хабарництво.

      I взагалі керівник Міноборони обіцяє й надалі карати офіцерів, що «засвітилися» на хабарництві. Він каже, що тих, хто служить власній кишені, а не державі, в армії десь один відсоток на 40 тисяч офіцерів. «Я встановив жорстку вимогу: для тих, хто зафіксований у таких випадках, через три дні у мене на столі повинен бути проект наказу про позбавлення їх військового звання», — каже пан Гриценко, нагадуючи, що такі повноваження міністра передбачені статутом.

      Адже, за словами міністра, багато кому з таких осіб вдається залишитися на службі після слідства, хоча факти хабарництва фіксувалися на відео. Відтак офіцер-хабарник, якому часто вдається «відмазатися» від правоохоронців не матиме ні погонів, ні права на пенсію.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>