Раритетний улов

16.05.2007

      На подвір'ї жителя міста Балаклея правоохоронці знайшли справжню артилерійську гармату часів Великої Вітчизняної війни. Причому в цілком задовільному стані. Незважаючи на тривале перебування у воді, у неї добре збереглися дуло, заводний механізм і навіть гума на колесах. Виробниче тавро теж виявилося на місці і свідчить про те, що арсенальну «красуню» виготовили 65 років тому на Ярославльському заводі.

      За словами фахівців, гармата має добротний вигляд не випадково. Зброю такого класу використовували лише під час вуличних боїв, тому на озброєнні у Червоної армії вона перебувала недовго. Її швидко замінили більш універсальні зразки. Саме з цієї причини балаклеївській знахідці пророкують велике історичне майбутнє — подібного експонату не має жоден музей України.

      Потрапила ж гармата на подвір'я до свого нового власника в досить цікавий спосіб. Він уже тривалий час займається підводним плаванням, тому помітив зброю на дні Сіверського Донця під час одного з таких занурень. Самотужки підняти на поверхню півторатонну знахідку чоловік не зміг. Але зробив це ввечері при допомозі трактора. Як повідомляє Центр громадських зв'язків УМВС у Харківській області, подальшу долю гармати плавець хотів вирішити в доволі примітивний, але поширений сьогодні спосіб. Тобто, розпилявши на дрібні частини, здав би як металобрухт.