Ті самі гості в різні хати

16.05.2007

      Провести свої з'їзди перед достроковими виборами, графік яких намічений другим указом Президента про розпуск Верховної Ради, вдалося тільки трьом «помаранчевим» силам. Інші об'єднання не збирали своїх делегатів, мабуть, вичікуючи, коли стане відомою остаточна дата виборів.

 

БЮТ

      Блок Юлії Тимошенко проводив черговий етап свого з'їзду в Українському домі. І хоча «тимошенківці» фактично лише переголосували попередні документи, прийняті після указу Президента від 2 квітня, вони у своєму стилі вирішили проводити форум все ж у закритому режимі. Зокрема, БЮТ майже без змін затвердив свій виборчий список. До першої десятки увійшли Тимошенко, Турчинов, Томенко, Вінський, Шевченко, Пинзеник, Омельченко, Курило, Петрук та Корнійчук.

      Партія «Батьківщина» отримала у списку блоку 350 місць, партія «Реформи і порядок» та Українська соціал-демократична — по 50.

      На з'їзді Юлія Тимошенко розкрила перед партійцями кілька секретів із політичної кухні. Як вдалося підслухати журналістові «Української правди», лідерка БЮТ розгнівилася, коли представниця черкаської делегації виступила за те, щоб очистити список від сумнівних осіб на кшталт Губського. Тимошенко сказала, що «як уважний керівник, стежить за тим, що відбувається в партії, і вже рік просить надати хоч один документ проти людей, чиє ім'я порочать». При цьому Юлія Володимирівна запропонувала вигнати осіб, «які почали працювати на інші команди» — не зараз, а після виборів. «Вони почнуть виносити внутрішнє життя фракції на публічний розгляд. І воно виявиться не таким привабливим — нам одразу нагадають, як ми голосували і за тарифи, і за землю», — цитує аргументи Тимошенко «УП».

      Юлія Володимирівна також розповіла журналістам, що БЮТ виступає винятково за демократичну більшість у майбутньому парламенті і не піде в «широку» коаліцію. «Ніяких союзів з Партією регіонів не може бути», — відзначила вона.

«НУ»

      З'їзд «Народного союзу «Наша Україна» теж майже нічого не змінив порівняно з попереднім. Тому й тривав зовсім недовго — півтори години. Делегати затвердили виборчий список, причому точно в такому ж вигляді, як і місяць тому — в алфавітному порядку. Черговість кандидатів планується затвердити на наступному засіданні з'їзду.

      Що ж до програми, то її трохи підкоригували. Вона складається з семи пріоритетів: незалежність, соціальна справедливість, закон і порядок, європейський вибір, реформи заради добробуту, освіта та культурний розвиток нації, професійна армія.

      «Наша Україна» все ще сподівається на створення блоку з іншими партнерами — «Народною самообороною» та «Українською правицею». «Губернатор» Житомирщини Юрій Павленко назвав в числі союзників також БЮТ, але таке об'єднання навряд чи відбудеться.

      «Проект угоди про утворення блоку (з «НаСа» і «Правицею». — Авт.) — у випадку винесення нової, погодженої дати виборів — уже готовий, — зазначив на з'їзді голова НСНУ В'ячеслав Кириленко. — Нездоланних перешкод немає. Відлуння дискусій, які потрапляють у ЗМІ, свідчать, що робота на фінальній стадії, і ми завершуємо розгляд тих питань, які ще кілька днів тому здавалися неподоланними».

      Кириленко також ще раз наголосив: «В угоді про утворення блоку є пункт, який унеможливлює [для НСНУ] створення будь-якої коаліції, окрім демократичної». Глава «помаранчевої» партії запевнив: «Участь «Нашої України» у будь-якій коаліції з Партією регіонів, СПУ чи КПУ неможлива».

      При цьому НСНУ закликатиме представників усіх політичних партій, котрі входитимуть до блоку, до початку процесу утворення єдиної політичної партії.

      Крім іншого, «Народний союз «Наша Україна» на з'їзді включив до президії партії «губернатора» Житомирщини Юрія Павленка та народного депутата від «НУ» Руслана Князевича. Отож президію укомплектовано повністю.

«РУП»

      Блок «Рух-Українська правиця» теж говорить про продовження об'єднавчих переговорів. Однак, як заявив на позавчорашньому з'їзді перший номер списку, лідер НРУ Борис Тарасюк, залишається кілька розбіжностей. «По-перше, ми виступаємо проти пропозиції «Нашої України» назвати блок «Наша Україна», — цитує Тарасюка газета «Коммерсант-Україна». — Учора нами була запропонована нова назва — «Блок Ющенка». По-друге, «Наша Україна» наполягає, щоб в угоді було записано, що нашою метою є створення єдиної партії».

      Але, розглядаючи варіант створення великої партії, «Правиця» не готова погодитися на вливання до лав «Народного союзу...». «Теоретично НСНУ можна розглядати як суб'єкт для об'єднання, тільки з однієї точки зору — повернути з цієї партії націонал-демократів, що там заблукали. Простити їм усе, але за умови, що не вони нас повинні асимілювати, а ми їх», — емоційно заявив на з'їзді лідер УРП «Собор» Анатолій Матвієнко.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>