Смолоскиповий псевдонаціоналізм?

28.04.2007
Смолоскиповий псевдонаціоналізм?

Напередоднi комунiсти вимагали вiд столичної мерiї не допустити маршу. (Фото Укрінформ.)

      Буремне політичне життя в Україні набуває небезпечних тенденцій. Щоденні пікети чи марші добряче набридли суспільству, зокрема мешканцям Києва. Адже саме столиця поневолі стала епіцентром, де всі прагнуть у той чи інший спосіб «засвітитися». Дійшло до того, що правоохоронні органи відмовляються гарантувати безпеку громадянам через неможливість практично здійснювати функції охорони порядку.

      Саме це загрожує сьогодні Києву. Заявку на проведення маршу вшанування пам'яті вояків СС «Галичина» 28 квітня подав такий собі громадянин Антон Жук. У ній він указав, що група людей кількістю двісті осіб, прихильників воїнів, які несли службу в дивізії СС «Галичина», планує вшанувати їх і пройти зі смолоскипами від парку Шевченка — вулицями Богдана Хмельницького, по Хрещатику до майдану Незалежності, де проведе мітинг. 

      За невипадковим збігом обставин, заявки на проведення акції у той самий час і в тому самому місці,тільки з іншою метою — вшанування жертв фашизму, — подали представники Прогресивної соціалістичної партії України та комуністи. Організатори прямо заявили, що не допустять смолоскипової ходи і готові до жорстких зіткнень. Враховуючи це, влада Києва подала заявку до суду, в якій просить заборонити факельний марш і обмежити акції «симоненківців» і «вітренківців».

      «Акції збігаються у часі, а організатори повідомили, що не зможуть втримати своїх людей, тому цілком реальною виглядає перспектива вуличних зіткнень, — розповів «УМ» начальник управління з питань внутрішньої політики КМДА Віктор Гончарук. — Оскільки у Міністерстві внутрішніх справ нам сказали, що міліція не може гарантувати безпеку громадян за такої кількості учасників мітингів, ми звернулися до суду з проханням заборонити їх проводити взагалі».

      На момент верстки номера рішення суду ще не було. Однак уповноважений зі зв'язків з громадськістю Української націонал-трудової партії, яка нібито організовує смолоскипову ходу, Євген Герасименко повідомив «УМ», що хода зі вшанування вояків СС «Галичина» відбудеться за будь-яких обставин. «Ми готові до сутичок, однак сподіваємося, що правоохоронні органи не допустять їх. Мені важко з упевненістю говорити про точний маршрут нашої ходи і місце проведення мітингу, оскільки наразі відбувається суд і, згідно з його рішенням, міліція може не пустити нас на ту чи іншу вулицю. Але незважаючи на те, яким буде рішення Феміди, марш відбудеться».

      Аби перешкодити ході, з Криму вже прибули активісти молодіжного руху «Прорив». Як заявив «Новому регіону» його лідер Олексій Добичин, намічений факельний рух закінчиться бійкою і пролиттям крові. «Українська влада зійшла з розуму, штовхаючи народ у пічку громадянського протистояння і війни. Вся відповідальність за наслідки цієї акції ляже на плечі Президента Віктора Ющенка та його команди», — заявив він.

      Однак саме на цих словах пан Добичин, можливо, і «проколовся». Виникає думка, що як хода зі вшанування вояків дивізії СС «Галичина», так і організація «червоних» контрзаходів — всього-на-всього добре спланована акція, аби потім звинуватити у вуличних безладах опозицію і главу держави. Ще більш правдоподібно ця версія виглядає на тлі запланованого на суботу мітингу опозиції на Європейській площі, завершення якого теоретично збігається у часі з початком смолоскипової ходи й акцій «червоних».

      Розуміють прихований підтекст і у секретаріаті Президента. Його керівник Віктор Балога закликав правоохоронців не допустити зіткнень і надіслав Службі безпеки України й МВС листа. У ньому висловив думку, що, зважаючи на неоднозначність теми вояків дивізії СС «Галичина» у суспільстві, цілком реальними виглядають силові сутички й закликав міліцію застосувати всі правові механізми, щоб не допустити цього.

      Не інакше як провокацією називає заплановані на сьогодні акції і голова Київської міської організації УНА-УНСО Ігор (Тополя) Мазур. «Ми не братимемо участі у цих заходах, оскільки тема фашизму свідомо піднімається тими, хто прагне нині реваншу й захоплення влади, — розповів він «УМ». — Чому не можна зробити цю ходу в інший день? Адже сьогодні відбуватиметься акція опозиції і «під удар» можуть потрапити пересічні кияни. Це робиться свідомо, аби звести у часі мирних демонстрантів опозиції з радикалами і «червоними». В цьому році відзначатиметься сторіччя народження Романа Шухевича. Нехай би вони у цей день зробили ходу чи тридцятого червня — в день відновлення української державності. Насправді це лише чергова спроба пропіарити пані Вітренко, комуністів, а потім звинуватити у вуличних безладдях секретаріат Президента і опозицію».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>