Видно «кирзаків» по халявах

24.03.2007
Видно «кирзаків» по халявах

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Учорашнє засідання парламенту почалося з відра крижаної води, яке головуючий Олександр Мороз вилив на голови опозиції. Спікер оголосив про входження дев'яти депутатів із фракцій «Нашої України» та БЮТ до коаліції національної єдності. Так, саме єдності — вранці на своєму засіданні «антикризовики» вирішили перейменуватися. Хоча про яку «національну єдність» ідеться, коли до більшості приєдналася тільки дрібка «помаранчевих», і то «нечистокровних»? У народі «антикризову» коаліцію влучно охрестили «кризовою», а «антикризовиків» — «кирзаками». Тож від перестановки назв суть не змінюється. Значно важливіше — методи, якими послуговуються «кирзаки» під час скуповування хитких опозиціонерів (приміром, подейкують, що зміна орієнтирів «промисловцями і підприємцями» обійшлася у 50 мільйонів). А ще важливіше — загроза, яка постане тоді, коли процес перекуповування продовжиться, і «донецькі» справді матимуть конституційну більшість у 300 голосів.

 

Перебігли на «зелене» світло

      Так от, про перебіжчиків. П'ятеро з них — «нашоукраїнці». Це соратники нового міністра економіки Анатолія Кінах з ПППУ — Анатолій Шкрібляк, Лев Гнатенко, Віктор Лещенко, Віталій Майко та Василь Гуреєв. З ними все було ясно ще напередодні. Ще двоє ПППУшників, Оніщук і Довгий, залишилися в таборі Президента та опозиції.

      А от БЮТівці здивували. До коаліції перейшли Олександр Ковтуненко, Олег Надоша, Володимир Ткаченко, Сергій Поліщук. Дехто з них ще зовсім недавно блокував електрощитову парламенту, аби вгамувати апетити коаліціонерів. Та що там, дехто — як екс-заступник голови штабу БЮТ Надоша — ще буквально вчора критикував Кінаха за перехід під тепленьке крило Януковича!..

      Напередодні, у четвер ввечері, до коаліції приєднався одіозний БЮТівець Олександр Єдін і «нашоукраїнець» Олексій Федун. Останнього вчора вранці було виключено з фракції «Наша Україна». Парламентський лідер «НУ» В'ячеслав Кириленко пообіцяв, що виженуть і інших «перебіжчиків».

      Кореспондент «УМ» спитав у «диригента» голосувань Партії регіонів Михайла Чечетова, в який спосіб їм вдалося схилити до себе симпатії людей, котрі ще кілька днів тому вважали коаліцію своїм найбільшим ворогом. «Їх змусила екстремістська політика Тимошенко, Балоги і Кириленка, — відповів пан Чечетов. — У нас питають: чим стимулюємо? Ні, ми не стимулюємо. Нам треба доплачувати трійці опозиціонерів, яких я назвав, за їхні старання. Вони хочуть створити конституційну більшість ще до 1 травня, десь до 22 квітня. Наше завдання — не заважати. Не ми людей до себе кличемо, а вони відштовхують».

      Цікаво, що думку, яку висловив Чечетов, підтримують і деякі депутати з опозиції. Зокрема, «нашоукраїнка» Наталія Прокопович вважає, що однією з причин, через яку опозиціонери подалися до коаліції, було те, що вони не бачили для себе перспектив в антиурядових окопах. Наприклад, не підтримували ідею бойкоту засідань. «Якщо розглядаються законопроекти, які дійсно створюють умови для нормального життя, то чому ми повинні не розглядати їх, а сидіти десь у засаді, — каже пані Прокопович. — Думаю, люди не витримали цього. Треба працювати в залі. А просто сидіти, не розуміючи, які подальші стратегічні кроки... Думаю, через це вони й пішли». При цьому пані Наталя все одно вважає поведінку «перебіжчиків» зрадою і зізнається, що не очікувала на такий відхід.

      «Нашоукраїнець» Борис Беспалий називає відступників «слабаками». Мовляв, не встояли перед спокусами. При цьому Борис Якович наголошує, що «ідуть не тільки до когось, де є цукерочка, але йдуть від чогось». Пан Беспалий каже, що останні події мають спонукати керівництво опозиції до роздумів: «Треба критично переглянути методи роботи. Тому що коли від тебе йдуть — це теж проблема. Не можна зводити це до проблеми тих, хто йде».

      Коли з цим питанням журналісти підійшли до В'ячеслава Кириленка — «В чому ж проблема фракції?», він попросив звертатися до «перебіжчиків». Мовляв, «хтось отримав посаду в уряді, хтось, можливо, вирішив якісь інші свої питання».

      Коаліція своєї мети не приховує: їм потрiбна конституційна більшість. Перебуваючи у Вінниці, Голова Верховної Ради Олександр Мороз сказав, що «до травня у нас буде 300 голосів». Що стосується методів її формування, то, за висловом Мороза, «нехай ніхто не бреше, що це за гроші робиться».

      Утім В'ячеслав Кириленко у це не вірить. «Навіть у часи Кучми нікому не вдавалося набрати у парламенті 300 голосів, незважаючи на тиск, шантаж і погрози», — відзначив лідер фракції «Наша Україна». Він висуває іншу версію: буцімто команда Януковича думає зовсім не про 300 голосів, а про таке нарощення коаліції, коли можна було б ігнорувати думку Соцпартії та комуністів.

Ще одна міністерська обновка

      Учора ж Верховна Рада звільнила Юрія Поляченка з посади міністра охорони здоров'я і призначила на цю посаду його тезку Гайдаєва. До цього часу пан Гайдаєв був заступником міністра. За призначення Юрія Гайдаєва проголосувало 252 депутати.

      Перед цим спікер Олександр Мороз зазначив, що Поляченко переходить на посаду «керівника одного з наукових центрів медицини». Сам екс-міністр назвав нову роботу «посадою своєї мрії». «Я буду працювати щодо зміцнення наукової бази медицини», — цитує Поляченка «Українська правда».

 

ОЦІНКА

Володимир Цибулько, політолог:

      — Ті, хто взяв великі гроші за перехід з опозиції до коаліції, має розуміти: «донецькі» ніколи не віддають «бабло» назавжди. Вони дають лише потриматися. Потім ці кошти потрібно віддавати з великими процентами.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>