Голлівудські діти, куди вас подіти?

10.03.2007
Голлівудські діти, куди вас подіти?

Так зiрка дитячого кiно виглядає тепер.

      Американська акторка Тора Берч працює в кіноіндустрії з раннього дитинства. Тоді вона належала до числа найбільш затребуваних голлівудських акторів свого віку, а впродовж останнього десятиліття була однією з «королев» фільмів для підлітків і про підлітків. Завтра Торі виповнюється 25 років. Вона й тепер має вигляд звичайної тінейджерки, повз яку на вулиці пройдеш і не помітиш, але її пухкі губки, кирпатий ніс та невинний погляд вже не будуть справляти аж таке враження на організаторів кастингів. Час прощатися з ролями підлітків і переходити в «дорослу» акторську лігу, або ж іти «на пенсію». Другий, такий небажаний варіант, дуже часто випадає на долю «кінозірок дитинства». Але він є повністю неприйнятним для Тори Берч, яка уславилася насамперед оскароносним фільмом «Американська краса».

 

Якщо батьки — порноактори, то донька — хто?..

      Тора Берч прийшла на цей світ 11 березня 1982 року в Лос-Анджелесі. Предки майбутньої акторки були німецькими євреями; у жилах дівчини також тече італійська та скандинавська кров. Батьки назвали дівчину на честь Тора, бога грому та блискавки з міфів давніх вікінгів.

      Вибір імені для доньки був не єдиним проявом нетиповості її батьків Джека Берча та Керол Коннорс: до народження Тори вони були відомими акторами порнофільмів. Мама й тато «в поті тіла» заробляли зляганням перед кінокамерами. Зокрема, Керол була «зіркою» одного з найскандальніших американських порнофільмів 1970-х років «Глибока горлянка». До речі, на честь «отого самого» предки дали молодшому братові Тори ім'я... Болт.

      Але після народження доньки батьки вирішили розпрощатися зі своїм «фахом» та зайнятися організацією кар'єри дівчинки. Донька двох продажних людей не повинна також стати повією, вирішили батьки. І ледь дитя зіпнулося на ноги, почали тягати його по відбіркових конкурсах для зйомки в рекламних телероликах. Тора вже з 4-річного віку з'являлася на телеекранах у рекламі. Першу роль у телесеріалі «День у день» мала Бірч отримала у віці шести років. Того ж 1988 року зіграла першу велику роль в казково-фантастичному фільмі «Пурпуровий людожер». За це дівчинка була відзначена дитячим відповідником «Оскара» — нагородою «Молодь у кіно». А 1990 року Тора виступала в телесеріалі «Батьківство», де її партнером був інший початківець — Леонардо Ді Капріо.

      До її найкращих дитячих ролей належить роль у фільмі «Рай» (1991), де вона співпрацювала з Доном Джонсоном, Мелані Гріффіт та Елайджею Вудом (майбутнім Фродо з «Володаря перснів»).

      Здатність Бірч неперевершено відтворювати на екрані персонажі малих милих розбишак відкрила їй двері в доросле кіно. Вона мала за партнерів Бетт Мідлер та Сару Джессіку Паркер в комедійному фільмі жахів «Фокус-покус» (1993), виконувала роль доньки Гаррісона Форда у високобюджетних бойовиках «Ігри патріотів» (1992) та «Явна загроза» (1994)...

Посвята у дорослість

      Перехід із дитячої акторської ліги в підліткову стався завдяки ролі у фільмі «Тепер і тоді» (1995). У цей період Тора знайшла своє перше кохання в особі австралійця Раяна Мілна. Берч знімається в кількох популярних телесеріалах, зокрема «Дотик янгола», а її проривом у вищу зіркову лігу Голлівуду став фільм Сема Мендеса «Краса по-американськи». Ця стрічка здобула п'ять «Оскарів» 1999 року, зокрема і в головній категорії — «Кращий фільм року».

      Тут Тора Берч грає бунтівну дочку головного героя, німфетку, яка, зокрема, демонструє свої груди перед відеокамерою сусідському хлопцеві (школа батьків таки далася взнаки!). На той час Торі було лише 16 років.

      Ця роль, з одного боку, сприяла здобуттю міс Берч світової популярності, а з іншого — зашкодила її іміджу та наступним фільмам. Публіка надалі сприймала молоду акторку лише такою, якою побачила у «Красі по-американськи». З огляду на це пройшли менш поміченими наступні роботи Тори. Зокрема, роль доброї принцеси у фільмі-фентезі «Підземелля й дракони» (2000, партнером Тори був знаменитий англійський актор Джеремі Айронс). Роль неблагополучного підлітка в трагікомедії «Світ примар» (2001, продюсер — Джон Малкович; сестру екранної героїні Тори тут грала інша підліткова зірка — Скарлетт Йохансон). А ось за роботу в британському трилері «Діра» (2002) Тора отримала номінацію на «Золотий глобус» у категорії «Краща акторка у головній ролі». У цьому фільмі розповідається про чотирьох підлітків, які вирішили порозважатися у старому велетенському бомбосховищі, а натомість виявилися ув'язненими в ньому на 18 днів, і лише один вийшов звідти живим.

      Менеджером Тори залишається її батько, але акторка вже мешкає окремо, у власному будинку в Південній Каліфорнії. Тора й надалі не одружена, хоча має постійного бойфренда. Та, власне, навряд чи її хтось скривдив би й саму, адже ця тендітна вегетаріанка із зеленими очима та зростом 163 см має синій пояс із карате. Під час зйомок вона не визнає дублерів і навіть найбільш небезпечні трюки виконує особисто.

      Що далі? Молода акторка і сама усвідомлює, що період ролей підлітків уже позаду, а вроди для перевтілення у «фатальних жінок» вона не має. Тому Берч останнім часом все частіше заявляє про своє бажання... перекваліфікуватися у кінорежисери. А що? Позаду в неї робота вже в 39 художніх та телевізійних фільмах.

      На квітень запланована прем'єра британського трилеру «Темні кути», в якому Тора виконує роль дівчини, яка прокидається й усвідомлює, що її викрали дивні створіння. Тривають зйомки картин «Угода «Бумеранг» та «Хлопець із Шемрок», які вийдуть на екрани наступного року. На підготовчому етапі — фільм «Зима заморожених мрій».

 

ПРЯМА МОВА

Тора Бірч:

      — Я не вважаю, ніби щось втратила з огляду на те, що розпочала акторську кар'єру у шість років. Моє дитинство з багатьох точок зору було навіть багатшим, ніж у моїх ровесників. Врешті, якщо відверто, мені й не подобалося бути дитиною.

      — Коли я була дитиною, акторська гра означала для мене зовсім інше, ніж тепер. То не був творчий процес. Не йшлося про свідому розбудову ролі, про її поглиблення. Я просто намагалася полюбити персонаж, який доводилося грати, та стати ним на кілька тижнів зйомок. Тепер я цілком усвідомлюю своє покликання, свої можливості й обмеження.

      — Батьки завжди мені допомагали, і я знаю, що можу розраховувати на них у будь-який момент. Але при цьому лише від тебе самого залежить, чи знищить тебе твій успіх.

      — Фільм «Краса по-американськи» суттєво вплинув на зміни у сприйнятті мене режисерами та продюсерами. Тепер я отримую інші, значно кращі сценарії. Успіх «Краси...» змінив моє життя у багатьох відношеннях. Що ж до роздягання перед камерою, то я сама дуже прагнула взяти участь у цій сцені. Я вважала, що вона є надзвичайно важливою для розкриття характеру мого персонажа та для фільму загалом.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>