Гість із минулого

10.03.2007
Гість із минулого

На місці розкопок. (Фото УНІАН.)

      У древньому Чернігові знову наукова сенсація. Вперше в історії міста археологи знайшли кістки доісторичної тварини. На знахідку натрапили співробітники археологічно-рятувальної служби Інституту археології НАН України під час контролю за риттям котловану на будівництві житлового будинку по вулиці Войкова.

      — Ми слідкували за ходом земельних робіт, — розповідає керівник Чернігово-Сіверської експедиції Інституту археології НАН України Андрій Казаков. —  І помітили, що на глибині чотирьох метрів екскаватор почав діставати глину темно-коричневого кольору. Це нас зацікавило, і ми вирішили дослідити, що може там міститися. Пробили шурфи і вийшли на залишки кісток невідомої тварини. Подібної знахідки в історії Чернігова ще не було.

      Кістки тварини компактно збереглися у землі. Зараз археологи працюють над цими знахідками, але що це за тварина, вони сказати поки що не можуть. «Це явно доісторична тварина. Але що вона за одна і скільки тисячоліть пролежала у землі, ми без спеціальних досліджень сказати поки що не можемо. Зараз ми все документуємо, а потім наші матеріали і залишки тварини будуть передані для дослідження фахівцям-палеонтолам», — каже Андрій Казаков.

      Для археології Чернігова ця знахідка сенсаційна, вважає керівник Чернігово-Сіверської археологічної експедиції. Втім з доісторичними тваринами в області добре знайомі. Адже на території Чернігівщини розміщена всесвітньо відома стоянка мисливців на мамонтів кам'яного віку із величезною кількістю кісток вимерлих тварин.