Разом і уряд легше валити

27.02.2007
Разом і уряд легше валити

Від імені «Нашої України» угоду про створення «Об'єднаної опозиції» підписав голова ради НСНУ, голова секретаріату Президента Віктор Балога. (Фото PHL.)

      Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна» знову поріднилися, цього разу — в межах утворення під назвою «Об'єднана опозиція». Відповідну угоду в суботу у парламенті підписали Юлія Тимошенко та голова ради НСНУ Віктора Балога. Ця близькiсть не просто «паперова»: багато важить уже той факт, що у п'ятницю Юлiя Тимошенко була гостею на святкуваннi дня народження Президента Ющенка «для своїх».

      Опозиціонери нарешті отримали документальне підтвердження взаємопрощення і точку відліку для майбутніх спільних перемог.

 

Розгін у системі координації

      Цей документ передбачає шляхи діяльності не лише в опозиції, а й у владі — на той випадок, якщо БЮТ і «НУ» повернуть собі втрачений півроку тому статус. Якщо ці сили прийдуть на зміну «антикризовій» коаліції, то ділитимуть між собою посади порівну, 50 на 50. При цьому право першого вибору, як випливає з угоди, належатиме тій силі, яка набрала більше голосів на виборах. А таким є Блок Тимошенко.

      Утім опозиціонери наразі не коментують процедур розподілу посад. «Потрібно спочатку усунути старий-новий режим від влади, — заявила з цього приводу Юлія Тимошенко, — а потім уже говорити про те, як розставити професійних людей по тих місцях, щоб вони змогли прибрати наслідки, залишені цією командою».

      Як же ж вони збираються «усувати» нинішній режим? Відповіддю на це питання є позачергові вибори. Така мета згадана і в угоді. Так, Віктор Балога зазначив, що однією з підстав для дострокових перегонів може стати рішення Конституційного Суду щодо нелегітимності формування Кабінету Міністрів. Він додав, що «дострокові вибори необхідні». Якщо не зраджує пам'ять, це перша заява високого представника Банкової з приводу можливості розгону Верховної Ради через порушення процедур формування уряду.

      Але на вибори «НУ» і БЮТ підуть окремо. В інтерв'ю телеканалу «Інтер» того ж дня Юлія Тимошенко сказала, що «коли будуть дострокові вибори, ми в системі повної координації дій ідемо двома блоками (...) у системі непоборювання і взаємної допомоги». Таке ж сподівання у вчорашній заяві висловив Віктор Балога. «Я впевнений, що у разі дострокових виборів і походом на вибори паралельними шляхами, але однією командою, ніяких «підніжок» один одному не буде», — заявив глава СП у коментарі журналістам, додавши, що «варто повчитися на помилках минулого».

Гарантія «незради» — у відсутності Мороза

      Власне, питання, порушені Тимошенко та Балогою, й викликають найбільше скепсису в оглядачів. Важко уявити, як дві сили «мирно» балотуватимуться, працюючи фактично в одній електоральній ніші. І йдеться не тільки про виборчу кампанію, але й про поточну роботу в стані опозиції. Горшків чимало набито. Хоча б із тими ж голосуваннями БЮТу, які допомагали «антикризовикам» долати президентські вето.

      Втім щодо вето, то такої ганьби надалі не буде. Принаймні «НУ» і БЮТ зобов'язалися голосувати однаково. Юлія Тимошенко зазначила, що після підписання угоди БЮТ беруть на себе обов'язок не лише не голосувати за подолання вето Президента, а й голосувати синхронно з «Нашою Україною» з усіх пунктів порядку денного.

      Водночас, за даними «УМ», тріщини можливі в самій «Нашій Україні». Адже в процесі підготовки угоди проти єдності з «тимошенківцями» виступила так звана «група Порошенка» — сам Петро Олексійович, Жебрівський, Головатий та ін. Вони гальмували роботу над угодою, Порошенко, скажімо, оголосив, що він не підтримує ідею дострокових виборів, але при цьому спробує навіть очолити «Народний союз «Наша Україна» за підсумками з'їзду, що відбудеться в березні. Але «свіжа кров» і сторона секретаріату Президента в «НУ» довели свою зверхність. «Порошенківці» мають скоритися. При цьому є загроза, що дехто з них спливе у складі «антикризової» коаліції. Це, до речі, не стосується інших «імовірно ненадійних елементів» — «групи Кінаха» та Юрія Єханурова. Вони — за об'єднання з Тимошенко. Як і Роман Безсмертний, який активно виступав за таку спілку на фракції.

      На запитання, якими є гарантії виконання зобов'язань між «Нашою Україною» та БЮТ, Юлія Тимошенко на суботньому брифінгу відповіла: «Гарантія та, що за цим столом сьогодні відсутній Олександр Мороз». Мовляв, без головного соціаліста «помаранчеву» коаліцію зраджувати більше нікому.

      Про спікера суботнього обіду згадали іще одного разу. Річ у тім, що угоду було підписано в трьох примірниках. Віктор Балога прокоментував, що цей екземпляр направлять Олександру Морозу, «щоб він ознайомився і згадав, що ідеали важливіші за будь-які посади».

Перший крок

      Першим кроком, здійсненим «Об'єднаною опозицією», стало оформлення листа Президентові України Віктору Ющенку. БЮТ і «НУ» закликали главу держави використати свої конституційні повноваження, зокрема право вето, для захисту конституційного ладу. «Як парламентські політичні сили ми висловлюємо вам цілковиту підтримку й запевняємо, що були, є і будемо надійною опорою, соратниками та однодумцями у справі розбудови сильної заможної Української держави та становлення дієвої демократії», — йдеться у листі опозиціонерів. Його підписали лідери фракцій Юлія Тимошенко та В'ячеслав Кириленко.

 

ОФІЦІЙНО

      Згідно з угодою, керівним органом «Об'єднаної опозиції» стане координаційна рада, до якої увійдуть по шість представників від кожного учасника.

      Серед цілей об'єднання — введення імперативного мандату для депутатів місцевих рад, скасування змін до Конституції України від 8 грудня 2004 року та ухвалення нової редакції Основного закону.

      Програма складається з двох розділів, де визначено мету, пріоритетні завдання та конкретні шляхи втілення реформ. Серед основних ініціатив — розвиток національного культурного простору, реформування системи соціальних стандартів та пільг; реформа публічної адміністрації та судово-правової системи, лібералізація економічної політики, запровадження ринку землі, досягнення повноправного членства в ЄС та НАТО тощо.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ
Оптимізм рядових перед боєм
За коментарем щодо перспектив нового об'єднання «УМ» звернулася до двох депутатів з опозиційних фракцій

Микола Сивульський,

Блок Юлії Тимошненко:

      — Для мене ця угода знаменна тим, що «Наша Україна» чітко визначилася, що вона в опозиції, а не у владі. Тепер суспільство буде чітко орієнтоване на те, що є дві позитивні сили — БЮТ і «НУ», і є правляча сила: «антикризова» коаліція. Дуже добре, що в нас чітко визначена влада і чітко визначена опозиція.

      Що ж до міцності опозиційного об'єднання, то зазначу, що ті непорозуміння (йдеться про голосування БЮТ за подолання президентських вето. — Ред.) породжувала саме невизначеність. Тепер усі процедури залагоджено, ми будемо узгоджувати наші дії в парламенті. З боку БЮТ не буде жодного кроку, який міг би зруйнувати цей союз.

      Хотів би наголосити, що ця угода не є короткостроковою, вона спрямована i на перспективу. Ми об'єднуємося для повалення влади. І не просто заради влади, а через те, що політика «антикризової» коаліції є відверто антинародною. Відкрийте статистичні дані і побачите, що приріст зарплат і пенсій іде на рівні інфляції. А підйом комунальних тарифів це, можна сказати, геноцид проти мало- і середньозабезпечених верств населення.

      Ми таку політику не підтримуємо. І поставили мету — дострокові вибори. Це уряд узурпаторів, і вони самі цього не приховують. Ці люди втратили повноваження ще 25 серпня і забули про положення законодавства, яке змушує депутатів скласти повноваження у випадку призначення їх у виконавчу владу. Тобто постанови Верховної Ради про призначення уряду втратили чинність, і склад уряду не можна вважати сформованим. А це підстава для розпуску парламенту. Ми дочекаємося рішення Конституційного Суду з цього приводу. І впевнені, що виборці скажуть своє слово.

Микола Кульчинський,

фракція «Наша Україна»:

      — Рано чи пізно, але ця угода мала відбутися — це було очевидно для кожної «громадянськи мислячої» людини в Україні. Адже протистояння між БЮТ і «Нашою Україною» було безглуздям і з огляду на наступ антидемократичних і антиукраїнських за своєю суттю сил носило навіть трагічний відтінок. За таких умов подальше протистояння у демократичному таборі могло завершитися катастрофою. І це дуже добре, що наші лідери нарешті схаменулися. Я сподіваюся, що ця угода буде тривалою й міцною. І на цей раз її дія продовжуватиметься й після того, як ми переможемо на виборах (швидше за все, позачергових) і спільно працюватимемо у владі. Думаю, що гіркий досвід двох «постреволюційних» років змусив «помаранчевих» лідерів помудрішати, тож попередніх помилок вони, хочеться вірити, вже не повторюватимуть.

      У цій угоді виписані засадничі принципи, і нічого не йдеться про розподіл посад абощо. Поки що це питання не ставиться, тим паче, що існує ж іще й попередня, коаліційна, угода. Адже головне зараз — перемога. Бо якщо при владі й надалі перебуватиме уряд Януковича, Україна не матиме майбутнього. Що можна говорити про цих людей, якщо, скажімо, Василь Джарти (міністр охорони навколишнього середовища. — Ред.) в інтерв'ю «Контрактам» прямо заявляє: його обурює (!) те, що в Донецьку продаються українські книжки. А гуманітарний віце-прем'єр Дмитро Табачник розповідає, що незалежність України виникла випадково, внаслідок цивілізаційного розламу. І таких прикладів ненависті до всього українського у представників нинішнього уряду України можна навести безліч. Ці люди відзначені колоніальною спадщиною минулого й повинні відійти на маргінес, а вони натомість при владі.

      Чи дотримуватимуться сторони підписаної угоди? Думаю, що так. Як людина з гуманістичним світоглядом я схильний швидше довіряти, ніж не довіряти. І, на мій погляд, голосування Блоку Тимошенко, наприклад, за подолання вето Президента спільно з «антикризовою» коаліцією тепер виключені. І, безперечно, дотримуватиметься взятих на себе зобов'язань «Наша Україна». Мені здається, що наміри і Юлії Тимошенко, і Віктора Балоги є цілком щирі. Інакше не можна, бо якщо наші політики будуть нещирі, люди за ними не підуть.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>