Покайтесь і більш не попадайтесь!

09.02.2007

      Ця історія дворічної давності сталася у пологовому відділенні Макіївської міської лікарні № 2 і набула тоді широкого розголосу. Ще б не набути! Правоохоронці затримали медиків, які за 500 доларів банально продавали подружній парі немовля, від якого відмовилася рідна мати. Розслідуванням зайнялася прокуратура Донецької області і проти «продавців» було порушено карну справу відразу за чотирма статтями.

      У ході розслідування з'ясувалося, що подружжя з сусідньої Дніпропетровської області, яке не мало можливості ні народити власну дитину, ні всиновити, через свого макіївського родича звернулося по допомогу до тутешніх медиків. Ті пообіцяли посприяти. Тим більш що вже мали «товар» — до пологового відділення звернулася 18-річна жінка на 7-му місяці вагітності з проханням позбутися дитини.

      У квітні дитинча з'явилося на світ вагою 2.300 і цілком здоровим. А оскільки справжня «мати» вже не переймалася його долею, немовля протягом двох місяців перебувало у пологовому відділенні. Щоправда, медики тоді свідомо уникли відповідного оформлення новонародженого. Навпаки — за всіма документами дитина значилася як така, що народжена від матері із сусідньої області, яка розкошелилася на півтисячі «зелених».

      Кримiнальну справу було порушено стосовно завідуючої пологовим відділенням, заступника головлікаря з пологової допомоги, завідуючої відділенням новонароджених та трьох їхніх помічників. Ота відносна легкість, із якою медпрацівники пішли на подібний крок, свідчила, що для них подібні «торги» — не вперше. І справді, згодом з'ясувалося — немовлят тут збували за гроші за вже добре відпрацьованою схемою.

      Як правило, дітей «постачали» горе-мами, які зверталися з проханням зробити їм аборт. Лікарі викликали у таких пацієнток штучні пологи і запевняли, що дитина з'явилася на світ мертвою. Насправді згодом пропонували цих дітей жінкам, які спеціально з цією метою «лягали» у пологове відділення, хоча не мали можливості народжувати. Сума послуг трималася в розмірі 200 — 500 доларів. Однак у справі фігурує й випадок, коли одній із «мам» дитинча обійшлося всього в 200 гривень.

      Після тривалого розслідування подальшу долю підозрюваних узявся вирішувати суд, який почав розглядати цю резонансну справу ще у березня 2005 року. І ось нещодавно Червоногвардійський районний суд Макіївки нарешті виніс свій вердикт. Трьох медиків, причетних до продажі немовлят, узагалі виправдано. А ще троє, схоже, відбулися тільки переляком.

      Кримiнальна справа, яку спершу порушували за статтями Кримінального кодексу України — ст. 364 ч. 2 (зловживання службовим становищем, що призвело до важких наслідків), ст. 366 ч. 2 (службова підробка), ст. 146 ч. 2. (викрадення неповнолітніх), ст. 149.ч. 2 (торгівля людьми), в ході судового розгляду була перекваліфікована. Тому завідуюча пологовим відділенням, заступник головного лікаря та завідуюча відділенням новонароджених отримали покарання тільки за ст. 169 (незаконне всиновлення). Тобто суд виніс вирок про умовне позбавлення волі медиків на три роки і з відстрочкою на один рік.

      Певна річ, у прокуратурі області, м'яко кажучи, здивовані таким рішенням суду і не приховують, що будуть його оскаржувати. Як свідчить заступник прокурора Донеччини Володимир Боян, після ретельного вивчення законності вироку Червоногвардійського райсуду буде подана апеляція. Отож, схоже, у справі, що свого часу наробила багато розголосу, ще рано ставити останню крапку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>